Kód pojišťovny

Útrapy radostného očekávání

Ilustrační obrázek

Pravidelné prohlídky

První prohlídka těhotné ženy u gynekologa se nijak neliší od té běžné. Zjistí-li lékař těhotenství, potvrdí je ještě ultrazvukem. Ten mu také ukáže, zda čekáte jedno dítě nebo dvojčata a zda je oplodněné vajíčko skutečně v děloze. Těhotenství potvrdí také krevní rozbor s přítomností „těhotenského" hormonu. Po této první prohlídce uvidíte gynekologa ještě nejméně osmkrát. Až do 36. týdne budete chodit na kontrolu jednou za čtyři týdny. Při každém vyšetření vás sestra zváží, změří tlak, vyšetří moč a zkontroluje, zda vám neotékají končetiny.

Zdravotní stav nastávající maminky by měl zkontrolovat také praktický lékař. Vyšetření je nutné, protože například pozdní diagnóza onemocnění štítné žlázy, srdce či ledvin by mohla vést k poškození plodu a dokonce i k ohrožení života těhotné ženy. Gynekolog rovněž zašle vzorek vaší krve k vyšetření na žloutenku typu B, syfilis a HIV.

Ve 12. až 13. týdnu těhotenství je dnes také doporučováno první screeningové vyšetření. Jeho základem je ultrazvukové vyšetření, při kterém je stanovena velikost plodu, jeho anatomie se zaměřením takzvaného nuchálního ztluštění, a určí se předpokládaný termín  porodu.

Těhotenská cukrovka

Těhotenská cukrovka není nic výjimečného, postihuje zhruba 20 procent nastávajících maminek. Tato nemoc vzniká u žen, které k ní mají dispozice. Rozhodně nevzniká proto, že by nastávající maminka podlehla těhotenským chutím. Diabetes také nesouvisí s typem postavy. Domněnky, že cukrovkářem se může stát jen obézní člověk, jsou mylné. Ani těhotenskou cukrovkou netrpí jen ženy baculatějšího typu nebo ty, které v těhotenství přibraly. Příčiny diabetu jsou především genetické.

V těhotenství potřebuje tělo dvakrát větší množství inzulinu než normálně. A inzulin je hormon, který kontroluje hladinu krevního cukru. Pokud tedy organismus nedokáže v těhotenství vytvořit více inzulinu, vyvine se diabetes. Příliš vysoká hladina cukru v krvi může být příčinou větší velikosti plodu. Jeho porodní váha v takovém případě převyšuje 4 kilogramy, což jednak zvyšuje pravděpodobnost císařského řezu, jednak při porodu přirozeném hrozí poranění ramínek dítěte, tzv. dystonie.

Zdraví dítěte však diabetes neovlivní. Těhotenská cukrovka nezvyšuje riziko vrozených vad u dítěte. Pokud se takové poruchy objeví v souvislosti s diabetem, znamená to, že matka byla nemocná už předtím - nešlo tedy o těhotenskou cukrovku.

Přesto však „problémy" dítěte cukrovkářské matky nekončí porodem. Po porodu se u něj může objevit hypoglykemie (nízká hladina cukru) - projevuje se křečemi a poruchou vědomí. Děti, jejichž matka měla těhotenský diabetes a neléčila ho, mívají častěji novorozeneckou žloutenku. Tyto dětí mají také větší pravděpodobnost lehkých mozkových dysfunkcí, syndromu poruchy pozornosti a hyperaktivity.

Těhotenská cukrovka souvisí s diabetem 2. typu. Pokud máte v příbuzenstvu někoho, kdo diabetem 2. typu trpí, máte vyšší pravděpodobnost těhotenské cukrovky, samozřejmě i vyšší riziko, že i vy onemocníte diabetem 2. typu. Někdy se při testech na těhotenskou cukrovku projeví právě diabetes 2. typu. Ten samozřejmě po šestinedělí nemizí.

Mezi 24. a 28. týdnem těhotenství by žena měla absolvovat tzv. OGTT test (orální glukózový toleranční test). Ženy, které mají z nějakých důvodů vyšší riziko cukrovky, by test měly ještě opakovat mezi 28. a 32. týdnem.

Při testování přijde žena ráno nalačno. Čekají ji tři odběry krve a moči, vždy po hodině. Po prvním testu se pije sladký roztok. Po celu dobu - asi tři hodiny - by člověk měl být v klidu, nejlépe sedět. Některá pracoviště upouštějí od testu moči a kontrolují pouze hladinu cukru v krvi.

Je třeba si uvědomit, že neodhalená těhotenská cukrovka může být rizikem pro dítě i pro matku, a tak by se nastávající matka testu neměla bránit. Při těhotenských kontrolách se sice používají i testovací proužky, které reagují na cukr v moči. Jde ale jen o orientační vyšetření, které je třeba doplnit podrobnějšími testy. Těhotenská cukrovka se projevuje stejně jako jiné typy této nemoci: častým a zvýšeným močením, neuhasitelnou žízní, zvýšenou únavou, častějšími infekcemi.

Léčba těhotenské cukrovky spočívá v dietě. Důležitá je pravidelnost stravy. Diabetik by měl jíst méně, ale často. Optimální rozestup mezi jídly je 2 až 3 hodiny, to znamená 5 až 6 porcí jídla denně. Doporučuje se zelenina - květák, rajčata, salátové okurky, zelí, u ovoce si dejte pozor na to, které obsahuje hodně cukrů. Vynikající jsou luštěniny, které patří k nejbohatším zdrojům rozpustné vlákniny, která podporuje snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu. Nezbytný je pravidelný přísun chrómu (brokolice, ořechy, obiloviny, rebarbora), který snižuje množství inzulinu potřebného k trávení.

Léto a těhotenství

Ženy v očekávání jsou na horko citlivější než zbytek populace. Pokud jde o výhody letního období, je pravdou, že v létě je menší riziko viróz, které mohou mamince těhotenství znepříjemnit. Oproti zimě je také příjemné, že ženám nehrozí uklouznutí na ledu, takže je méně pravděpodobné, že si ublíží. Především v posledním trimestru mají ženy menší stabilitu.

Teplo však zvyšuje sklon k mdlobám a otokům nohou, a to především na konci těhotenství. Navíc je v létě nutné hlídat si příjem tekutin a teplotu, je totiž vysoké riziko úpalu a dehydratace. Ženám také hrozí, že se jim na obličeji, v dekoltu a na rukou vytvoří pigmentové skvrny.

Kromě dehydratace jsou hlavním letním rizikem otoky končetin. Rizikové je nejen těsné oblečení, ale také dlouhé stání či sezení. Nejméně pět minut z každé hodiny by se měla těhotná žena při sedavé práci protáhnout, a pokud je to možné, dát nohy nahoru. Pro krevní oběh je nejlepší ležení na boku.

Některé budoucí maminky může v letních měsících obtěžovat i svědění pokožky na břiše a prsou, tedy tam, kde se kůže v těhotenství napíná. Právě ony by si měly zvlášť hlídat doplňování tekutin a pokožku pečlivě mazat tělovým mlékem nebo olejem, a to těsně po koupeli, dokud je pokožka ještě trochu vlhká. Pokud už kůže začne svědit, pomůže koupel v teplé vodě s jedlou sodou nebo ovesnými vločkami. Po poradě s lékařem si můžete pořídit i volně prodejný lék na svědění. Obtěžující může být i vyrážka nebo opruzenina, která se tvoří v zapocených místech, kde se o sebe kůže tře.

Kombinace léta a relativní pohody svádí ke sportu, cestování a sexu, což má také svá úskalí. Roste pravděpodobnost vaginálních infekcí, především kvasinkových. Výlety do přírody s sebou nesou riziko poštípání hmyzem či napadení klíštětem. Pokud těhotná zpozoruje po bodnutí hmyzem větší začervenání či otok, měla by neprodleně vyhledat lékaře.

Druhý trimestr ještě umožňuje cestování, v pátém měsíci ještě nastávající matku pustí i do letadla. Při cestě za hranice je vždy potřeba mít kvalitní cestovní pojištění. Většina pojistek má omezení dané délkou těhotenství (například proplácení výdajů do 26. týdne těhotenství).

Těhotenské potíže

Problémy, která nastávající maminku provázejí, se v průběhu gravidity mění.

V prvních třech měsících gravidity je nejrizikovější nevolnost. Ženy se často nemohou napít najednou většího množství nápoje, protože se jim dělá špatně. Žaludek jako na vodě nebo i zvracení, zejména po ránu a při zaznamenání některých, dříve i nezávadných, pachů. Důležitou roli hraje hladina těhotenského hormonu hCG v těle matky, možný podíl má i fyziologické zpomalení trávení v průběhu gravidity a psychický stav. Je proto vhodné jíst častěji menší porce a udržovat se v dobré psychické kondici.

V první fázi těhotenství jsou budoucí maminky ohroženy i změnami krevního tlaku, proto mohou mít sklon k mdlobám.

Zejména v prvním a posledním trimestru může žena pozorovat zvýšenou únavu, malátnost a spavost. Hormonální změny, pokles krevního tlaku, zvýšená spotřeba krevního cukru a vyvíjející se plod, to jsou hlavní důvody, proč se žena cítí tak unavená. Únava však může být i příznakem, že něco není v pořádku - objevuje se při chudokrevnosti, snížené funkci štítné žlázy nebo při těhotenské cukrovce.

Sklon k přibírání na váze je individuální, přírůstek se obvykle pohybuje v rozmezí 10-14 kg. Váhový přírůstek v průběhu těhotenství se do určité míry odvíjí od výchozí váhy na počátku gravidity. Nadměrný váhový přírůstek ale může být jednou ze známek těhotenské cukrovky nebo preeklampsie. Malý váhový přírůstek zase může být známkou nedostatečného růstu plodu.

Otoky v těhotenství jsou způsobené relativním nedostatkem bílkovin v těle matky. Do určité míry je tedy jejich prevencí zvýšení příjmu stravy bohaté na bílkoviny v průběhu těhotenství. Pokud otékají jen ruce, kotníky a lýtka, zvláště k večeru nebo v letních měsících, jde většinou o normální nález. Pokud ale otoky vznikají náhle a masivně, jsou výrazně asymetrické nebo je doprovázejí další příznaky (bolesti hlavy, nevolnost, zvracení), je třeba situaci oznámit lékaři.

Křeče se vyskytují zejména v noci v pokročilejší fázi gravidity a zasahují hlavně nohy, objevit se mohou i křeče v břiše. Pomáhá magnezium. O výskytu křečí samozřejmě musí vědět lékař. S křečemi se potýká většina těhotných. Jejich příčinou  bývá minerálová nerovnováha či únava svalů. Křeče ale mohou být známkou závažnějších onemocnění (preeklampsie).

Křečové žíly se objevují zejména u žen, které k nim mají sklony. Kromě dolních končetin se mohou v těhotenství křečové žíly objevit i v oblasti zevního genitálu. Dochází totiž ke zpomalení průtoku krve hlubokými žílami, zvyšuje se jejich proudění povrchovými žílami a ty se rozšiřují v klasické křečové žíly.

Ke konci těhotenství mohou nastávající maminku probudit bolesti kyčlí. Tělo se připravuje na blížící se porod a kyčle se uvolňují, aby dítě mohlo porodními cestami snáze projít. Jako prevenci lze doporučit protahování a posilování svalů a pravidelný pohyb od počátku těhotenství. Pomoci může i zvýšený příjem vápníku.

Zejména v posledním trimestru maminky často nemohou najít polohu, ve které by bylo možné odpočívat a spát. Ležení na zádech ve vyšších stupních těhotenství může způsobit útlak dolní duté žíly těhotnou dělohou, což vede k poklesu krevního tlaku (ženu pak přepadne nevolnost, pocit na omdlení) a následně ke sníženému krevnímu zásobení placenty. Proto je nejvhodnější poloha na boku, případně si žena může „vypomoci" polštářky, kterými si vypodloží tělo.

V těhotenství se zvyšuje tvorba moči v ledvinách. Zejména ke konci gravidity mají těhotné problém s častým nucením na toaletu. Ve vyšším stupni gravidity jsou více namáhány svaly pánevního dna, proto může dojít při prudkém podnětu i k úniku moči. Při dalších těhotenstvích jsou navíc svaly již méně pevné. Únikům moči se dá do určité míry předejít cviky, které svaly pánevního dna posilují.

I přes používání deodorantů se žena v těhotenství více a intenzivněji potí. Je nutné tekutiny znovu doplňovat a dopřávat si vlažnou sprchu, klidně i několikrát denně. V těhotenství dochází především zvýšeným prokrvením kůže a růstem plodu v děloze k nadprodukci tepla. Ochlazování pocením je proto úplně normální.

Strie souvisejí se změnami váhy a změnami postavy. V místech, kde je kůže nejvíce namáhaná, dochází k jejímu popraskání a vytvoření pajizévek. Předcházet se jim částečně dá důkladným mazáním ohrožených partií, zejména břicha a stehen, neparfémovanými krémy. Pajizévky mohou vzniknout kdykoli v průběhu těhotenství a bohužel jejich vzniku nelze zcela zabránit. Na jejich vzniku se podílí mechanické rozpínání kůže a hormonální změny v těhotenství bez ohledu na typ kůže. Ačkoli po těhotenství vyblednou a lehce se vyhladí, již nikdy nevymizí, ani po léčbě laserem.

Další vada na kráse - pigmentové skvrny -  také vzniká v souvislosti s hormonálními změnami doprovázejícími těhotenství. Nejčastěji se objevují od pupíku směrem k zevnímu genitálu, typicky je postižena také kůže čela a tváří. Mohou přetrvávat v mírnější formě i po dobu kojení, pak ale obvykle vymizí. V průběhu těhotenství se mohou zhoršit působením slunečního záření, proto je nutné nezapomínat na ošetření kůže krémy s UV filtry.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.