Kód pojišťovny

Japonské masáže horkými kameny

Ilustrační obrázek

Japonská a západní filozofie je při  pohledu na zdraví  velmi odlišná. Lidé na západě si nechtějí připustit nemoc, pokud není diagnostikována lékařem a k léčení zpravidla dojde až má dotyčný silné zdravotní příznaky. Věnujeme jen velmi malé úsilí posílit obranyschopnost těla a působit na své tělo preventivně. Tradiční japonští zdravotníci odhalují nemoci v jejich ranné fázi a informují své pacienty o tom, co mají pro své tělo dělat právě v rámci prevence. Tradiční japonská kultura si cení a váží dlouhověkosti, zastává názor, že harmonizací mysli a těla , může člověk dosáhnout dlouhého života  s minimálními obtížemi. Ve východní Asii mnoho lidí důvěřuje starověké medicíně, protože je bohatá na historii a kulturní tradice. Ve svých kulturách hraje západní a východní medicína velmi rozdílnou roli.

Pohled západní kultury

Západní kultura pěstuje sice ideál stálého zdraví, ale staví se k němu jako by to bylo něco, co  je možno získat zcela bezpracně a rychle. Většina lidí chce okamžité ošetření, ale již není ochotna podstoupit kroky , které vedou k postupnému zlepšování jejich zdravotního stavu. Z opačného pohledu většina východních národů nevěří v perfektní zdraví, protože zdraví je vždy otázkou rovnováhy. Další rozdíl je v tom, že západní zdravotní péče léčí pouze příznaky nemoci, zatímco východoasijské disciplíny tvrdí, že k účinnému ošetření jednotlivých obtíží musí být v pořádku jak fyzická tak i duševní stránka těla. Východoasijské prostředky  vyžívají k léčbě skutečně holistický přístup. To znamená, že systému orgánové, svalové oběhové jsou také propojeny s emocionální a psychickou složkou organismu a tvoří jednu spojenou nádobu.

Symbol jing a jang

Většina lidí zná symbol jing a jang. Pojem jing - jang je o „rovnováze" mezi protiklady. Tento pojem je důležitý pro porozumění a pochopení tradiční východoasijské medicíny jako celku. Tradiční východoasijská medicína je celá o rovnováze, protože čím je člověk vyrovnanější, tím je také zdravější. Celé tradiční pojetí japonské medicíny je založeno na taoistickém pojetí protikladů a je součástí pěti kategorií nebo prvků, které jsou známy jako učení o pěti prvcích.

Učení o pěti prvcích

V učení o pěti prvcích je  obsaženo všechno - čas, roční období, směry, živočichové, planety, vůně  a vnitřní orgány - do jedné z pěti kategorií. Obecně známý je nákres pěti prvků, který je v kruhu a znázorňuje tyto živly: vodu, kov, zemi, oheň a dřevo. Mezi jednotlivými prvky existuje dokonalý vztah. Například voda je nezbytná pro tvorbu dřeva a dřevo je nezbytné pro tvorbu ohně. Pokud je tento prvek vyčerpán, potřebuje podporu jiného prvku, aby mohl být vytvořen. Jeden prvek může být také ničitelem a druhý může být ničen. Například voda v přebytku může zničit oheň.

Základní techniky

Japonské masáže horkými kameny jsou založeny na technikách tzv. anmy, tradiční japonské masáže. Anma obsahuje tyto techniky:

  • Technika lehkým hlazením - provádí se klouzavými pohyby nahoru a dolů po povrchu těla nebo krouživými pohyby. Lehké hlazení se užívá k jemnému zahřátí povrchu těla, relaxaci svalů a ke zlepšení krevního oběhu.
  • Technika hnětením - je základní technikou anmy. Masáž svalů pomocí techniky hnětení se užívá pro ovlivnění hlouběji uložených tkání a k účinnému snížení svalového napětí.
  • Technika Chvěním - užívá se k rozptýlení intenzity tlaku k ošetření citlivé oblasti. Prudké chvění pomáhá uvolňovat toxiny do krevního oběhu a lymfatického systému.
  • Technika tlakem - pomocí této technik y se stlačují svaly tak, aby se uvolnilo napětí a stimulovaly reflexní body.
  • Technika poklepem - jedná se o techniku rychlých a pomalých poklepů, ne úderů. Tato technika se obecně užívá ke konci ošetření, aby nedošlo k rozptýlení toxinů do krevního a lymfatického systému. Techniku nevyužíváme  u masáže horkými kameny.
  • Technika speciálním poklepem - při této technice se mírně mění tvar masérových dlaní.
  • Technika protahováním a pohybem - kombinuje se buď s jinými technikami nebo se provádí samostatně.

Velikost kamenů

Velikost kamenů záleží na dlaních maséra, velikosti klienta a technice. Většinou se používají dvě velikosti kamenů - malé až střední a střední až velké. Malé až střední kameny jsou přibližně 5- 6,5 cm v průměru, a měly by se nám vejít do dlaně, když ji sevřeme. Střední až velké kameny jsou přibližně 7,5 - 8 cm v průměru a měly by zapadat do naší pootevřené dlaně. A to od bříška palce až po kořeny prstů. Malé kameny nedrží tak dobře teplotu, ale jsou vhodné pro masáž určitých svalových partií. Velké kameny drží teplotu lépe a pokryjí větší plochu těla, takže se užívají na velké svalové skupiny.

Nahřívání kamenů

Teplota kamenů by měla zůstávat na 54,5 °C. K měření teploty užíváme teploměr na zavařování. Před použitím bychom měli zahřívat kameny ve vodě, která je teplá 54,5°C zhruba 20 minut. Důkladné prohřátí kamenů před ošetřením uchovává teplo déle. Na začátku celého ošetření klienta se musíme přesvědčit, zda je teplota kamenů vhodná  k provádění masáže. Musíme však mít na paměti, že ruce mají nižší citlivost. Během úvodních masážních hmatů  a po celou dobu japonské masáže horkými kameny  můžeme kameny obracet, abychom udrželi rovnoměrnou teplotu na obou stranách kamene. Jestliže se jedna strana ochladí, neznamená, že se ochladila také druhá strana. Tkáně klienta přijmou více tepla než vaše ruce, což znamená, že teplota kamenů bude vyšší ve vašich rukou, než je na pokožce klienta. Méně tepla je potřeba pro vykonání statického tlaku, nebo, když má klient citlivou pokožku. Nikdy bychom však neměli přikládat na klienta studené kameny.Kameny se mění v pravidelných intervalech, aby ošetření bylo příjemné a léčivé.

Užívání krémů a olejů

Techniky japonské masáže horkými kameny se provádějí typicky bez použití krémů  nebo olejů. I při těchto technikách lze však olej popř. jiné emulze použít. Oleje pomáhají kamenům udržet teplo delší dobu, je však obtížnější kluzkými kameny působit na hlouběji uložené tkáně, pro mnohé techniky je velmi podstatné dostat se právě do hlubších vrstev. Při použití emulzí je však nutné dávat pozor, aby kameny pod tlakem neklouzaly  a nezpůsobily klientům poranění.Při terapii nemusíme používat pouze techniky japonských masáží horkými kameny. Kromě toho můžeme provádět také i některé jiné nové techniky.

Kontraindikace japonské masáže horkými kameny

Masáž bychom neměli provádět za těchto okolností:

  • Při infekčních a horečnatých onemocněních.
  • Při kožních a plísňových onemocněních.
  • V období gravidity a měsíc po porodu.
  • Po operativním zákroku.
  • Při osteoporóze, otevřených ranách, epilepsii a tumorech.
  • Při hypertenzi, hyperthyreóze, poruchách srdečního rytmu, poruchách krevní srážlivosti, nízké toleranci tepla.

Klientovi doporučíme, aby se v případě pochybnosti o vhodnosti masáže poradil se svým ošetřujícím lékařem.

Před provedením masáže

  • Masér musí mít krátké ostříhané nehty bez otevřených ran a plísňových onemocnění.
  • Před provedením masáže je nutno si umýt ruce ošetřit je antibakteriálním mýdlem.
  • Před masáží je nutné sundat si veškeré šperky, hodinky.
  • Je nutné zeptat se klienta zda neměl v poslední době nějaké poranění a nebyl podroben operativnímu zákroku.
  • Je nutné zeptat se klienta na prodělaná onemocnění.
  • Klienta necháme odpočinout, aby se mohl správně naladit na masážní úkon.
  • Při kontaktu s tělem musí mít masér teplé ruce.

Doporučení po masáži

Po ošetření je vhodné doplnit tekutiny, aby se tělo mohlo zbavit toxických látek. Doporučuje se vypití dvou skleniček vody. V případě, že nutný hlubší přítlak, doporučuje se vypití většího množství tekutin. Čaj, káva a džusy nejsou vhodné.

Doba trvání a časová frekvence terapie

Dávkování a frekvenci terapeutických ošetření je nutné řešit individuálně. Doba trvání japonské masáže horkými kameny je 50 - 90 minut. Doba ošetření může také trvat pouze 25 - 30 minut, v případě, že je to nutné. Ošetření musíme přesně přizpůsobit věku a potřebám klienta. Obecně platí, že kratší masáž 1 - 2krát týdně je účinnější než dlouhá masáž prováděna   1krát měsíčně.

Hygienická péče o kameny

Kameny dáme do umyvadla s teplou vodou a trochou tekutého bioprostředku. Každý kámen bychom měli ošetřit hrubší houbičkou a důkladně opláchnout a položit na čistý ručník. Následně kameny postříkáme roztokem z 50% vody a 50% čistého lihu a dosucha otřeme. Kameny se doporučuje uchovávat v soli, protože pak budou déle čisté a suché. V případě, že klient má problematickou pokožku, postříkáme kameny sprejem a alkoholem a otřeme každý kámen, před tím než ho uložíme do nádoby. Během ošetření můžeme nasypat do nádoby kde kameny ohříváme sůl. Na konci každého dne je nutné ošetřit také nádobu v které kameny ohříváme.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.