Kód pojišťovny

Únava z jídla?

Ilustrační obrázek

Cítíte se někdy unaveni a vlastně nevíte proč? Možná je na čase zamyslet se nad svým stravováním a jídelními zvyklostmi. Česká strava je oproti jiným dost tučná, bohatá na kalorie a těžce stravitelná. Rychle rostoucí síť fastfoodů zdraví spíše více škodí než prospívá. Když k tomu ještě připočítáme všechny možné extrémní formy diet s kterými se teď roztrhl pytel, není divu, že mnozí lidé mají zažívací potíže a těžkosti s udržením optimální váhy.

Glykemický index

Potraviny, které mají vysoký glykemický index jsou velice záludné, protože nám prudce zvednou hladinu krevního cukru.- glykemii. Čím vyšší je glykemický index potravin, tím dříve má člověk hlad a více toho sní. To úzce souvisí s fungováním inzulinu.  V případě, že má potravina vysoký glykemický index tak slinivka vyplaví velké množství inzulinu, aby tělo uložilo krevní cukr do buněk a jeho hladina  v krvi klesla. Účinky inzulinu se však nezastaví na optimální hladině a fungují s určitou setrvačností. Vysoký glykemický index nevyvolává pouze  prudký a  výrazný vzestup cukrů, ale současně i jejich prudký pokles. Jestliže dojde ke snížení hladiny cukru, dostáváme hlad.

Dopad na psychiku

Příliš velký pokles cukru, tzv. hypoglykemie se může odrazit v naší psychice. Budeme více nervóznější, podráždění, tělesně slabí a bude nás bolest hlava. Rychlejší a silnější nástup hladu je jedním z důvodů, proč příliš časté a velké výkyvy hladiny krevního cukru zvyšují výrazně riziko obezity. Prudké vzestupy  glykemie navíc u spousty lidí podporují tendenci organismu ukládat energii do zásob ve formě tuku. Bohužel s přibývajícími kily se rozhodně necítíme svěžejší a na  náladě nám to také nepřidá.

Začarovaný kruh

V případě, že jíme často a hodně potravy s vysokým glykemickým indexem, nabouráváme si také pravidelný režim svého stravování. Jídlo bychom si naopak měli rozložit pravidelně po menších dávkách do celého dne a obvykle nepociťujme hlad. S nabouraným stravovacím režimem jen stěží odoláme nájezdu do ledničky. Jestliže se večer a v noci přejíme, hůře spíme a ráno se probouzíme unaveni.  Náš organismus je totiž zahlcen zplodinami látkové výměny. Navíc ráno nemáme hlad a  pak jíme později opět ve velkém množství.

Proč jíst potraviny s nízkým glykemickým indexem?

  1. Tyto potraviny nás zasytí na delší dobu.
  2. Naše tělo nebude zbytečně zatěžováno dlouhým zpracováváním potravy.
  3. Budeme se cítit svěžeji a plni energie.

Zdravý životní styl

Kromě zdravého jídla bychom rozhodně neměli zapomenout na odpočinek, dostatek spánku a zdravý pohyb. Pokud si chceme udržet rozumnou váhu, musíme také rozumně uvažovat a nezapomínat na správné odreagování psychického napětí a regeneraci organismu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.