Kód pojišťovny

Jak pečovat o první zoubky?

Ilustrační obrázek

Ústa dětí jsou malá, a proto je nutné používat kartáček s malou hlavičkou, krátkým držadlem a měkkými, také zastřiženými vlákny. Kartáček by měl být co nejjemnější, aby byl pro dítě příjemný. Úplně postačí pokud má kartáček pouze dvě řady vláken. Na trhu lze zakoupit kartáček pro miminka, který si rodič navlékne na prst a koncovou malou pracovní hlavičkou kartáčku stírá povlak ze zoubků.Tento kartáček současně masíruje dásně. Tento typ kartáčku je také vhodný pro ty, kteří se starají o nemohoucí pacienty.

Vhodné zubní pasty pro děti

Zubní pasty pro děti by měly obsahovat menší množství floridů.Doporučuje se, aby zubní pastu dětem dávkovali rodiče. Pro nejmenší děti klidně postačí malý proužek zubní pasty, pro předškoláčky je vhodné množství pasty o velikosti hrášku.

První dětské zoubky

První dětské zoubky by se měly čistit každý den ráno i večer, aby si dítě vštípilo pocit čistých zubů. Zhruba kolem druhého až třetího roku věku se dítě pokouší čistit si zuby samo. Z tohoto důvodu byly vyvinuty speciální kartáčky, které jsou vytvarované pro malé děti. Děti okolo třetího roku si mohou čistit zuby samostatně. Rodiče pouze provádějí kontrolu úspěšnosti čistění, popř. zuby dočišťují. V tomto věku postačí čistit zuby pouze z přední strany při sevřených čelistech. Poté se čistí kousací plochy stoliček.

Stálý chrup

Jako první zub stálého chrupu se prořezává první dolní stolička - šestka. Tento zub patří k nejčastěji plombovanému a trhanému zubu. Tato stolička je schována za mléčnou stoličkou a často se stává, že ji rodiče považují za další mléčný zub, protože se prořezává brzy po prořezání mléčné stoličky. U tohoto prvního „opravdového zubu" je nutné čistit především kousací plošku. Zde velmi často vzniká zubní kaz, a proto je nutné se o tuto plochu výrazněji starat. Zhruba v šesti letech by mělo mít každé dítě rentgenový snímek všech zubů obou čelistí. Od toho se potom odvíjí další péče.

Kdy poprvé k zubnímu lékaři?

 S dítětem jdeme k zubaři poprvé ve dvou letech  a před návštěvou bychom měli doma dítě na tuto skutečnost připravit. Je vhodné několik dní předem s dítětem pohovořit a vysvětlit mu, jak to v takové ordinaci vypadá  a co se bude vlastně dít. S dítětem bychom měli formou hry nacvičit otevírání a zavírání úst jako u lékaře. Někdy se však stává, že dítě se psychicky zablokuje a odmítá u lékaře jakoukoli spolupráci, nechce se ani posadit na křeslo ani ukázat zoubky. V takovém případě je lepší, když dítě nenutíme a nestresujeme. Dítě si zubní ordinaci alespoň prohlédne a při příští návštěvě, kdy bude zase o něco starší, se lékař opět může pokusit jeho zoubky vyšetřit.

Strach

Pokud si dítě zafixuje negativní dojem ze zubní ordinace i pohlídky, může se bát také při dalších návštěvách a strachu se potom těžko zbavuje i v dospělosti. Pokud naopak první návštěva probíhá hladce, měli bychom dítě pochválit za jeho chování a odměnit ho pěkným obrázkem nebo hračkou.

Technika čištění zubů

Jakmile už dítě samo zvládne čištění zubů zubním kartáčkem při sevření obou čelistí tzv. cik cak technikou, připomeneme, že je nutné čistit také kousací plochy drobnými horizontálními kmity a dítě naučíme také správnému postupu čištění: pravé horní kousací plochy, pak levé horní kousací plochy, levé dolní kousací plochy, pravé dolní kousací plochy a poté ostatní plochy zubů cik cak technikou. Při postupném prořezávání stálých zubů použijeme nejčastěji modifikovanou tzv. Basssovu techniku. Tento způsob čištění zubů je velmi účinný, protože jím čistíme prostor mezi dásní a zubem - tzv. dásňový žlábek. Kartáček se přiliží vlákny směrem pod dáseň - úhel 30 - 40 stupňů, lehkou vibrací asi 3 - 5 sekund vyčistíme žlábek a potom stíravým pohybem  (tzv. „od červeného k bílému", tedy od dásně k zubu) vyčistíme  zbylou plochu zubu. Tato technika se provádí bez zubní pasty, pouze s kartáčkem, který je navlhčený a až na čistý zub bez povlaku použijeme zubní pastu,kterou dodáme zubu potřebné fluoridy důležité k výživě a posílení zubní skloviny.

Chartersova technika

Je vhodná u mezerovitého chrupu, u zubů zasažených parodontidou. Vlákna kartáčku se přiloží opačně než u Bassovy techniky - od krčku zubu pod úhlem 45 ° a opět lehkou vibrací se vlákna zavádějí do mezizubních prostor. Tímto způsobem vyčistíme i mezizubní prostory, ale nevyčistíme prostor mezi zubem a dásní - žlábek.

Stillmanova technika

Můžeme ji použít pouze u dětí a lidí s naprosto zdravým parodontem a tehdy, jestliže použijeme také pomůcku pro čištění mezizubních prostor - floss nebo mezizubní kartáček.

Sólo technika

Patří k nejúčinnějším, protože čistíme každý zub zvlášť Bassovou technikou. Vlákna jednosvazkového kartáčku se zavedou pod úhlem 30 - 40 stupňů pod dáseň a jemnou šetrnou vibrací se rozruší povlak v této oblasti. Tento způsob čištění je výborný na dočištění nepřístupných úseků  chrupu, v oblasti stěsnání, nebo u obtížně se prořezávající osmičky.

Kroužívá technika

Používala se především v minulosti, ale v současné době se již nedoporučuje. Již nevyhovuje požadavkům na rozrušení povlaku v dásňovém žlábku, a protože často přejde v techniku horizontální, dochází k poškození dásní a vybrušování zubní skloviny - vznikají klínovité defekty, které jsou bolestivé a obtížně se spravují.

Jak dlouho?

Délka čištění zubů je individuální, záleží na zručnosti. Není pravda, že čištění zubů má trvat dvě nebo tři minuty, může být mnohem delší. Zuby bychom si měli však čistit důkladně dvakrát denně, a to po jídle: ráno po snídani a večer po posledním jídle. Nejdůležitější je večerní hygiena  před spaním. Zbytky potravy, které zůstávají nalepené na zubech páchají největší škody právě v noci, protože jazyk a rty, které při mluvení neustále stírají nečistoty z povrchu zubů, spí spolu s námi. Stejně je tomu tak u slinných žláz, které ředí možný škodlivý obsah dutiny ústní a tím vznikající  zubní plak slinami. V noci je v dutině ústní teplo a vlhko, je to bakterie učiněný ráj a snadno se množí. Zuby je vhodné čistit po každém jídle.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.