Kód pojišťovny

Opruzeniny a kopřivka

Ilustrační obrázek

Opruzeniny nejsou pouze záležitostí batolat, i když je pravda, že se vyskytují  především u nich v oblasti kožních záhybů nebo na zadečku. Plenková dermatitis je reakcí kůže na vlhké prostředí pod plenkami nebo v místech zvýšeného pocení. To samé však může postihnout dospělého člověka, který je obézní nebo nosí neprodyšný oděv. Potíže se mohou týkat také řidičů nebo cyklistů. Postiženy jsou především intimní partie.

Charakteristika

Postižená oblast zčervená, nepřirozeně se leskne a je bolestivá. Postižený má pocit pálení, dítě je neklidné a plačtivé. Jak u dětí, tak u dospělých se riziko výskytu opruzenin sníží pravidelným  pečlivým omýváním a následným vysušením postižených míst. Musíme se však vyhnout dráždivým mýdlům. Zarudlá pokožka se zklidní větráním na vzduchu. Pokožku pak ošetříme nedráždivým zásypem, který kůži zklidní a vysuší. U dětí je nejdůležitější časté přebalování a používání plen, které dobře vstřebávají moč. V případě, že se na pokožce objevilo mokvání, měli bychom se poradit s pediatrem. K ošetření opruzenin se používají speciální krémy a masti, které neobsahují konzervační přísady, barviva ani parfémy. Jejich použití je však vázáno na suchou a čistou pokožku.

Kopřivka

Jedná se o kožní projevy, které se vyskytují poměrně často. Potíže se projeví výskytem pupínků, které nepříjemně svědí. Tento projev nemusí mít souvislost s alergií. Spouštěcím faktorem může být cokoli. Klíčovým mechanismem je látka histamin, která se uvolní z tzv. žírných buněk (po setkání s alergenem nebo po přímém podráždění) a dochází k ovlivnění propustnosti cév, z nichž uniká voda do podkoží. Ve většině případů kopřivka mizí do několika hodin.

Opatření

Většinou kopřivka nepotřebuje nějakou speciální léčbu a svědění lze mírnit chladem (pokud se nejedná o chladovou kopřivku). Jestliže se výsev opakuje ve větších plochách,  je vhodné použít léky ze skupiny antihistaminik a vyhledat odborné alergiologické pracoviště. Kopřivka může probíhat chronicky a může doprovázet také jiná onemocnění.V ojedinělých případech může být kopřivka nebezpečná, když svým otokem postihne hrtan a dojde ke zúžení dýchacích cest.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.