Kód pojišťovny

Zdravé nohy

Ilustrační obrázek

Léto je doba otevřených sandálů a hezkých střevíčků a tak jsou naše nohy více na očích. Oloupané a popraskané paty napovídají o nedostatečné péči a nejsou zrovna tou nejlepší vizitkou. Hlavním důvodem bolestivých nohou, kuřích ok a otlaků je nevhodný druh obuvi. Z tohoto důvodu bychom měli nosit pouze takovou obuv, která je pohodlná a dobře nám sedne. Bota by dobře pružit a tlumit tvrdé dopady a zároveň pevně držet nohy okolo paty. S ohledem na správné držení těla při stoji a chůzi jsou ideální boty s podpatkem do 4 cm. Obuv bychom měli střídat a obměňovat také v průběhu celého dne. Především musíme dbát na to, aby naše nohy nebyly ve vlhku.

Domácí péče

O své nohy můžeme kvalitně pečovat i doma a není nutné abychom měli speciální výrobky, někdy postačí i klasické domácí potraviny. Začít můžeme koupelí, během které připravíme chodidla na další ošetření. Do vody si dáme mořskou sůl do koupele nebo kuchyňskou sůl. Lze také použít různé bylinky nebo klasickou pěnu do koupele. Potom nohy pečlivě usušíme  a odstraníme hrubou kůži. Někdy lze použít speciální peeling a v případě velmi ztvrdlé kůže používáme pemzu, rašpli nebo pilník.Chodidla pak promasírujeme výživným krémem. Dále přecházíme k úpravě nehtů, které stříháme vždy rovně a dodržujeme přirozený tvar. Nehty je nutné stříhat pravidelně, protože později mohou ztvrdnout a mohou začít růst špatným směrem nebo vrůstat do okolí kůže.

Jak na otlaky?

Na ztvrdlou pokožku použijeme speciální přípravek na olejové bázi. Přes chodidlo dáme igelit a ručník a necháme několik minut působit. Postižená oblast změkne a při pravidelné péči se kůže stane opět elastická.

Jestliže trpíme plísňovým onemocněním nohou, máme příliš popraskané paty nebo zarostlý nehet, musíme chodidla nejprve důkladně přeléčit.

Potíže s klenbou

Klenba nohy je důležitá jak pro stabilitu a zajišťování pohybu, tak pro tlumení otřesů při došlapu. V případě, že dojde k poškození narušení nožní klenby, ovlivňuje to negativně biomechaniku nohy, což se následně odrazí ve způsobu chůze a celkovém zdraví chodidel. Mezi nejčastější potíže patří pokles klenby a vznik deformit prstů. Tyto potíže vznikají často z důvodu nadměrného pohybového přetěžování.

Vbočený palec

Jestliže kloub palce vbočuje ve směru k ostatním prstům, jedná se o problém hallux valgus neboli vbočený palec. Tento na první pohled nepatrný problém může být příčinou dalších potížím, které nás mohou dovést až k lékaři. Všechny klouby obklopuje pouzdro z vazivové tkáně. Kromě toho zde bývají i váčky naplněné vazkou tekutinou (burzy), které slouží jako polštářky například pod šlachami a usnadňují jejich pohyb v okolí kloubu. Při zánětu a otoku kloubu palce se zde shromáždí více tekutiny a konec kosti se rozšíří. Kloub se místo toho, aby byl napřímený, vytáčí v ostrém úhlu zevně. To vytváří tlak na tkáně mezi kostí a obuví a výsledkem je vznik otlaku. Kůže nad kloubem se může také zanítit a stane se silnější.

Kde je příčina?

Vbočení palce má na svědomí nošení obuvi, která je pro nohu příliš těsná. Situace se ještě více zhoršuje chůzí na vysokých podpatcích. Někteří lidé se s deformitou palce (vbočeným palcem) již narodí a jsou pak náchylnější k vytvoření otlaku. Bez ohledu na příčinu má onemocnění po svém začátku tendenci se zhoršovat a samo se k normálu nevrátí.

Jaká je prevence a léčba?

Boty s vysokými podpatky jsou při pravidelném nošení vždy zdrojem problémů. Při bolesti nebo zarudnutí kůže  nad zevní stranu palcového kloubu po vyzutí obuvi je nejvyšší čas boty vyměnit za vhodnější. Nekomplikovaný otlak není závažné onemocnění. Pokud se však infikuje, potřebuje léčbu. Také není vhodné otvírat puchýřky, které jsou na vrcholu útvaru. Abnormální postavení kloubu při vbočeném palci bývá příčinou poškození kloubní chrupavky a vývoje artritidy.

Chirurgická léčba

Pokud se nás problém vbočeného palce týká, měli bychom navštívit ortopeda nebo odborníka v oblasti podiatrie. V počátečním stadiu zpravidla postačí změna obuvi nebo použití ortopedických vložek do bot, které zmírňují tření a tlak vyvíjený na oteklé klouby palců a současně tak ulevují od bolesti. K chirurgickému zákroku , který odstraní nadbytečnou, zvápenatělou kost, by se mělo přistoupit až v okamžiku, kdy doposud předešlé metody nebyly úspěšné.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.