Kód pojišťovny

Potravinová intolerance

Ilustrační obrázek

Potravinová intolerance neboli nesnášenlivost určitých druhů potravin patří k častým potížím trávicího traktu. Musíme rozlišovat vlastní potravinou nesnášenlivost, která vzniká na základě deficitu některých trávicích enzymů a potravinovou alergii, která se projevuje mimo trávicí ústrojí. Typickými projevy jsou například kopřivka, alergická rýma, astma, atopický ekzém, atd. V oblasti trávicího traktu se poruchy objevují jako pocity na zvracení, průjem, nadýmání, zácpy, zauzlení střev. Potravinovou alergii mohou způsobit živočišné, ale také rostlinné bílkoviny, ovoce a zelenina.

Nejčastější alergeny

Mezi typické alergeny patří slepičí vejce, kravské mléko, pšeničná mouka, sója, arašídy, ořechy, ryby, korýše. Menší počet reakcí může vyvolat exotické ovoce (kiwi, mandarinky, grepy), koření (fenykl, kmín, koriandr). Dalšími látkami, které mohou vyvolat potravinovou intoleranci jsou konzervační látky, oxid siřičitý, kyselina benzoová, kyselina sorbová, náhradní sladidla a látky, které zvýrazňují chuť.

Alergie na mléčné bílkoviny

Tento typ alergie se projevuje již v raném věku. Projevy mohou být typicky alergické od alergické vyrážky až po akutní, život ohrožující anafylaktickou reakci. Z netypických projevů se jedná o astma, atopický ekzém atd. Alergie na bílkovinu kravského mléka se může rozvíjet pozvolna a vést k neprospívání dítěte) bolesti břicha, neklid, průjem atd.). V některých případech stačí pouhý dotek úst s kapkou mléka a objeví se vyrážka.

Celiakie

Mezi hojně se vyskytující potravinové intolerance patří celiakie. Pro toto onemocnění je typická porucha trávení a zcela specifické změny na sliznici tenkého střeva (atrofie klků). Postižení nesnášejí potraviny, kde je obsažen lepek.

Současný životní styl

Počet potravinových intolerancí neustále narůstá. Důvodem bývá na jedné straně zvyšující se úroveň a životní styl, který na jedné straně život usnadňuje, ale na druhé straně je lidský organismus  stále více přetěžován. U většiny případů bývá problém poznat příčinu a  zjistit druh potraviny, která vyvolává potíže.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.