Kód pojišťovny

Císařský řez

Ilustrační obrázek

K porodu císařským řezem se přistupuje z několika důvodů. Příčinou mohou být malé rozměry pánve, příliš velký plod nebo jeho nevhodná poloha. Průběh normálního porodu může být komplikován také onemocněním matky nebo již předchozí provedený císařský řez. Někdy je důvodem pro volbu císařského řezu příliš nízko uložená placenta, která by normálnímu porodu buď zcela bránila, nebo by mohla vyvolat masivní krvácení.

Před plánovaným porodem

Rodičky, u kterých je plánován porod císařským řezem, přicházejí do porodnice většinou v 38. týdnu těhotenství nebo i dříve. Provádějí se speciální vyšetření, jejichž účelem je zjistit, zda je plod dostatečně zralý na to, aby mohl na svět. V případě, že je císařský řez plánován v celkovém znecitlivění, nesmí již od půlnoci před operací rodička nic jíst ani pít. Někdy se císařský řez provádí v míšním znecitlivění, kdy se znecitlivující látka vpraví do páteřního kanálu do blízkosti míchy a znecitliví se oblast těla, která leží pod místem vpichu. Při míšním znecitlivění si může rodička pochovat dítě ihned po narození a porodu se může zúčastnit také otec.

Urgentní císařský řez

Nutnost provést císařský řez může nastat v případě, když se objeví silné krvácení z placenty před termínem porodu. V průběhu porodu se může také přihodit, že placenta přestane plodu poskytovat dostatek kyslíku nebo porod probíhá příliš pomalu a je ohrožen stejnou komplikací. Obě situace jsou důvodem pro okamžité provedení císařského řezu. Příprava k operaci musí proběhnout velice rychle. Nezbytné je zavedení trvalého přístupu do žíly k podávání infuzí a doplňování tekutin, popř. transfuzí při větší ztrátě krve.

Vlastní operace

Ve většině případů se provádí vodorovný řez v dolní části, kde jizva po operaci nebude viditelná. Po porodu dítěte se porodí placenta a rodičce je podán ergometrin, který vyvolá stažení dělohy a zabrání krvácení. Děloha se poté sešije a nakonec se sešije břišní stěna. Rychlý porod někdy vyvolá u novorozenců šok a může chvíli trvat než začne normálně reagovat. Někdy se stane, že narkotizační látka přestoupí z těla matky do plodu a vyvolá poporodní ospalost až bezvědomí. Za takových okolností je možno podat léky, které její účinek ruší. Novorozenec je zpravidla po porodu umístěn do inkubátoru. Matka s dítětem odchází ve většině případů týden po porodu do domácí péče.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.