Kód pojišťovny

Vlasy potřebují péči

Ilustrační obrázek

O vlasy bychom se měli starat celoročně, zvláštní pozornost si zaslouží v zimě a v létě. V chladných měsících trpí vlasy nejvíce přechody z vyhřáté místnosti do chladu a ani pokrývka hlavy jim moc neprospívá. V létě dají vlasům zabrat sluneční paprsky a mořská voda.

Obyčejný vlas se skládá z devadesáti sedmi procent z proteinů a ze tří procent z vody. Vyrůstá z kůže, kde je uložena vlasová cibulka, a je tak napojena na přísun živin z našeho těla. Na jeho výživu, kvalitu i růst má proto vliv celý náš způsob života - odráží se na nich výživa, výkyvy hormonální hladiny, užívané léky, toxické látky z potravy a z prostředí, ale také jakýkoli stres.

Člověku na hlavě roste průměrně 100 000 až 150 000 vlasů. Nejtenčí bývají světlé, kterých bývá většinou nejvíce. Silnější vlasy jsou hnědé a černé. Nejpevnější a nejsilnější jsou vlasy zrzavé. Barva vlasů je ovlivněna podílem červeného a hnědého barviva melaninu, který je ve vlasové kůře. Za měsíc vlasy vyrostou asi o jeden centimetr. Vlasy rostou rychleji ve dne než v noci a v létě rostou rychleji než v zimě. Díky keratinovým vláknům je zdravý vlas pevnější než hliník. Šedivění vlasů je způsobeno postupným úbytkem melaninu z vlasové kůry, kterého s přibývajícími léty ubývá.

Každý z nás se narodí s určitým a hlavně konečným množstvím vlasových cibulek. Tím je jednou provždy dána hustota vlasů. Na stejném genetickém principu je dáno i to, do jaké délky mohou vlasy každému narůst. Babské rady, že častým stříháním  malých dětí vlasy zhoustnou nebo budou růst rychleji, jsou nesmyslné. Zhruba 80 až 90 procent všech vlasů se nachází v tzv. aktivní fázi, která trvá od tří do pěti let. Zbývající procenta vlasů odpočívají a v budoucnu vypadnou. Jste-li zdraví, denně vám vypadne kolem stovky vlasů. Máte-li vážnější potíže s vlasy, bude nejlepší, když zajdete k dermatologovi.

Jak jste na tom?

Pevnost vlasů si ověříte, jestliže budete jeden vlas opatrně natahovat. Když napětí uvolníte, pozorujte, zda se vlas vrátí do své původní délky, Pokud se tak nestane, nebo pokud se vlas dokonce přetrhne, znamená to, že vaše vlasy jsou křehké a poničené. Uchopte pramínek svých vlasů a celý jej promněte od konečků ke kořínkům. Jsou-li vlasy po promnutí hrubé, znamená to, že stavba vlasu je narušena a vlasy jsou dehydrované.

Vysušené a zacuchané vlasy jsou vždy matné. Používejte proto takové přípravky, které vlasy uzdravují řadou provitaminů a obsahují posilovače lesku. Ty vyhladí povrch vlasů, které se pak lesknou.

Vlasy jsou všude...

Výpadek sta až sto dvaceti vlasů za den je ještě v normě. Vyšší výpadky by měl už řešit lékař. Důvodů, proč vlasy začnou padat, je více - může jít o důsledky špatné výživy, onemocnění ledvin a jater, hormonální poruchy, stresu nebo užívání léků. Řídnutí a přílišné vypadávání vlasů nebo tvorbu malých lysin mohou vyvolat i choroby štítné žlázy, chudokrevnost, infekce nebo chemoterapie. Vypadávání vlasů jako reakce těla na zdravotní problém se může projevit až po třech měsících. Ačkoli je padání vlasů normální jev, kvůli sezónním výkyvům počasí se zvyšuje. V takových případech zkuste vlasy posilovat od kořínků vhodnými přípravky, které prokrvují buňky, a vitaminy vyživujícími pokožku.

Ženy zpravidla přicházejí o vlasy v těhotenství nebo při kojení. Příčinou jsou změny hladin hormonů. U spousty žen po porodu se potíže projeví do tří měsíců a do normálu se vše vrátí asi za rok. Správné vlasové přípravky pomohou tento návrat zkrátit. Pomoci mohou také vhodná homeopatika, která lze užívat i při kojení. V přechodu může pomoci speciální hormonální substituce.

Najít skutečnou příčinu padání vlasů bývá někdy komplikované. Někdy stačí málo - z jídelníčku vypadne třeba červené maso a tělu najednou chybí bílkoviny. Důležité jsou i aminokyseliny, na které jsou bohaté především ořechy, slunečnicová semínka a tučnější mořské ryby. Léčba se zahajuje potíráním roztoky nebo krémy, v případě, že je to neúčinné, se užívají tablety. Pokud se zjistí příčina, která výpadek vlasů způsobila, může se stát, že se žena vrátí k těm vlasům, které měla. Pokud se jedná o androgenetickou alopécii (vypadávání vlasů ovlivněné mužským pohlavním hormonem testosteronem), která se vyskytuje nejen u mužů, ale i u žen, daří se většinou zahustit vlasy o dvacet až třicet procent.

Chránit nejen před sluncem

Vlasy, které se přes veškerou péči po umytí mění v suchou nerozčesatelnou koudel, a vlasy s výrazně zničenými konečky většinou nejsou jen pouhým důsledkem dovolené. Jsou výsledkem nešetrných zásahů (domácí barvení, odbarvování, časté fénování, žehlení), které dovolená už jen dokončí.

Na dovolené u moře oceníte speciální ochranný sprej proti slunci, který je k dostání i jako krém. Vetře se do vlasů předtím, než vyjdete na slunce. Tyto přípravky obsahují UV filtry, které vlas chrání. Vlas se nevysušuje, je uzavřený, silný a nemění barvu. V teplých letních měsících také omezte úpravu vlasů pomocí fénu nebo žehličky. Vlasy jsou už tak vystavovány vysokým teplotám. I když používáte speciální ochranné krémy nebo spreje, může dojít k poškození vlasů, které jsou v létě přece jen citlivější.

Vlasy vlivem slunce a slané vody „šisují". Ultrafialové záření poškozuje keratin, který je základní stavební bílkovinou vlasu. Tím se vlasy v létě stávají sušší, lámavější, křehčí, s roztřepenými konečky. Další změna probíhá na úrovni pigmentu, kde UV záření působí chemickou přeměnu části pigmentu melaninu a vlasy tak zesvětlí. Náchylnější na poškození jsou světlé vlasy.

Po návratu od moře jsou vhodné revitalizační masky a zábaly. Vetřete do vlasů kvalitní olivový olej s přimíchaným žloutkem a připravte si bylinkový odvar  (blondýnkám poslouží heřmánkový, brunetám kopřivový čaj). Vlasy zabalte do staršího ručníku, vstřebání můžete podpořit ještě alobalem. Po dvou hodinách vlasy umyjte regeneračním šamponem a opláchněte bylinkovým odvarem. Vhodné jsou také potravinové doplňky na zlepšení tvorby keratinu. Není-li to nezbytně nutné, netrvejte hned na dalším barvením vlasů. Barvené vlasy po intenzivním slunění a máčení často barvu změní, ale protože pro naše vlasy bylo slunce už tak náročné, vydržte. Kupte si např. vymývatelný přeliv bez amoniaku. Šampon vaši barvu oživí a vlasy získají oddechový čas před nanesením další trvalé barvy.

Jednou za čas je vhodné absolvovat kvalitní kúru u kadeřníka. K intenzivní regeneraci jsou určeny vitaminové či hydratační vlasové kúry. Tyto koncentrované roztoky v ampulkách působí nejen na povrchu vlasů a pokožky, ale účinně pronikají i do podkoží. Stimulují, uvolňují a očišťují pokožku, zpevňují vnitřní strukturu vlasů a chrní jejich povrch. Vlasy se díky této péči vyživí a zlepší se jejich růst.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.