Kód pojišťovny

Genitální opar

Ilustrační obrázek

Obvykle se přenáší pohlavním stykem. Prvotní infekce zasahuje širokou oblast. U žen se výsev puchýřků neomezuje pouze na zevní pohlavní orgány, ale šíří se také do hloubi pochvy a někdy může postihnout také močový měchýř. U mužů bývá napadena celá oblast zevního pohlavního ústrojí. Postižená kůže se hojí do deseti dnů, ale po zhojení se výsev puchýřků opakují v různě dlouhých intervalech.

Jaké jsou příznaky?

Mezi první příznaky patří zapálená, citlivá oblast, kterou často doprovázejí nateklé žíly v tříslech. Během několika dní se citlivá oblast změní v boláky, které se rychle změní v malé červené a velmi bolestivé puchýřky. Ty postupem času praskají a  vytéká z nich krev nebo čirá tekutina. Zhruba po pěti až deseti dnech se vytvoří strup a opar se pomalu zhojí. Pouze malému množství žen se opar objeví pouze jednou.

Co můžeme pro sebe udělat?

Podstatné je posílit nervový systém bylinnými a potravinami, které uklidňují nervy. Virus oparu sídlí v nervových zakončeních umístěných kolem páteře a ty jsou aktivovány stresem nebo a nervozitou. Do stravy je nutné zařadit potraviny s vysokým obsahem vitamínu B - celozrnou stravu, kvasnice, včelí pyl, pšeničné klíčky mořské řasy, ořechy a obiloviny. Po dobu několika týdnů se doporučuje pít protistresový čaj.

Dietetická doporučení

Doporučuje se ze stravy vyloučit čokoládu, cukry, alkohol, kofein. Při náchylnosti k oparům je potřeba zahrnout do potravy zinek. Ten je důležitý především při větším stresovém vypětí, menstruaci, přechodu apod. Doporučená denní dávka je 20 -30 mg denně. Dále je vhodné přidat do stravy velké dávky česneku (do salátových dresinků, do pokrmů na konci vaření) nebo kapsle s česnekovou silicí. Česnek má osmnáct známých antivirových a antibakteriálních substancí a také účinkuje při léčbě oparu.

Jak ulevit od bolesti?

Bolest utišují a hojivě působí teplé bylinné koupele. Pro uklidnění a uvolnění můžeme vyzkoušet 1 díl instantních ovesných vloček, 1 díl kostivalu lékařského, 1 díl kořene kostivalu lékařského, 3 díly heřmánku, 1 díl chmele a 2 díly měsíčku lékařského. Tyto bylinky se smíchají dohromady a do velkého kapesníku nebo sáčku dáme jednu nebo dvě hrsti této směsi. Sáček připevníme na vanu a necháme přes něj téct několik minut horkou vodu. Pak si upravíme teplotu lázně a necháme sáček volně plavat ve vodě, zatímco se budeme koupat.

Opar a těhotenství

U oparů v těhotenství existuje určité (nízké) riziko potratu nebo předčasného porodu u žen, u kterých se v těhotenství objeví poprvé. Tyto ženy musí být zvlášť opatrné. Existuje určitá možnost, že virus oparu může nakazit dítě ještě v děloze, ale největší nebezpečí je v případě čerstvého oparu při porodu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.