Kód pojišťovny

Je vám pořád zima?

Ilustrační obrázek

Cítíte-li zimu i v létě nebo ve vytopené místnosti, může to být vinou špatného krevního oběhu. Špatný krevní oběh může mít mnoho příčin. Čím jste starší, tím jsou nervy kontrolující oběh méně účinné, krev snadněji houstne a má větší tendenci vytvářet sraženiny. Pokles okolní teploty jako první ucítí právě nohy a ruce, neboť krevní cévy končetin se aktivně stahují, aby nasměrovaly krev do životně důležitých orgánů a udržely je v teple. Máte-li špatný krevní  oběh, trvá vám déle, než se ohřejete, ruce a nohy vám mohou zbělat i zesinat. V chladném počasí lehce vznikají omrzliny. Pokud vás zebou ruce a nohy, i když je teplo, je třeba se zamyslet, zda tomu tak není právě z vážných zdravotních důvodů.

Cukrovka

K nejvážnějším komplikacím cukrovky patří ischemická choroba dolních končetin. Prvotní příčinu můžeme hledat v poškození nervů a poruše krevního zásobování. Můžeme nalézt určitou podobu s ischemickou podobou srdeční nebo cévním poškozením mozku. Jelikož však svalstvo nohou je více odolné k nedostatečnému přívodu krve, výsledek nebývá tak dramatický. Tato nemoc se vyznačuje mnohaletým průběhem, dlouhá bezpříznaková období střídají výraznější zhoršení. Postižení nervů se projevuje poruchou vnímání teploty, dotyku, tlaku, bolesti. Horší funkce nervů může způsobovat vedle sníženého pocení také velice nepříjemné mravenčení, pocit chladu, nepříjemné chvění, brnění nebo řezání. Kůže se stává silnější, sušší až hrubou, nehty jsou popraskané, bez lesku, jakoby žlutavé a poměrně snadno se lámou. Taková kůže je náchylná k usazování plísně.

Cukrovka vede i k aterosklerotickému postižení tepen - ke kornatění. U diabetiků vzniká podstatně dříve než u ostatních a vykazuje horší průběh. Nejvýrazněji bývají postiženy drobné tepny od kolena dolů. Změny na tepnách zprvu nepůsobí subjektivní potíže. Lékař ale při vyšetření zachytí fonendoskopem šelest nad zúženou cévou. Proto bychom měli vyhledat lékaře v případě, že nás bolí nohy nejen při chůzi do kopce, ale i po rovině. Zvláště, když bolest při zastavení sama odezní. Příčina obtíží spočívá v nepoměru mezi nároky svalu na okysličenou krev a omezenou schopností cév ji zajišťovat.

Při fyzické práci se spotřeba kyslíku výrazně zvýší a jeho nedostatek si vynutí přerušení činnosti. Nejzávažnější jsou klidové bolesti. Objevují se nejprve v noci a postupně sílí. Svěšení končetiny přes okraj postele přináší jen dočasnou úlevu.

Na prvním místě stojí důsledná léčba cukrovky spolu s určitými režimovými opatřeními. Pacient by měl do svého programu zařadit také dostatek pohybu, případně vhodnou dietu.

Léky a životní styl

Užíváte-li předepsané léky na vysoký krevní tlak, anginu pectoris, migrénu - je třeba vědět, že i ony mohou mít podobné účinky, kdy cítíte zimomřivost a chlad, hlavně na rukou a nohou. Pokud tyto pocity máte, sdělte je svému lékaři.

Většin kuřáků má velmi špatný krevní oběh. Pokaždé, když si zapálí, krevní cévy se stáhnou a mají menší schopnost reagovat na náhlé změny teplot. Výzkumy prokázaly, že kouření může snížit teplotu v končetinách až o jeden stupeň během dvaceti minut. Odhaduje se, že každá vykouřená cigareta zkracuje život o pět minut. Podle dlouhodobé britské studie (trvala 50 let) žijí nekuřáci o deset let déle než kuřáci. V ČR je kouření odpovědné za smrt každého šestého člověka.

Pokud vedete hektický způsob života, můžete pociťovat chlad v důsledku stresu. Strach a obavy připravují vaše tělo na mimořádné situace, což znamená, že krev je od končetin odvrácená k srdci.

Špatný krevní oběh

Žilními nemocemi jsou nejvíce postižené dolní končetiny. Mají dva žilní systémy, povrchový a hluboký, vzájemně spojené žilními spojkami. To je systém chlopní, které umožňují tok krve z povrchového do hlubokého, nikdy naopak. Kromě toho, že žíly odvádějí z orgánů krev a zplodiny látkové výměny, mají velký význam právě v regulaci tepla v organismu. Při námaze, stresu, selhávání srdce nebo šokovém stavu se žilní stěna smrští a zvýší tak objem odkysličené krve vypuzované k srdci.

Při onemocnění tepen se v jejich stěnách ukládají tukové látky a druhotně vápník. Tepna se stává méněcennou , ztrácí pružnost a dochází k jejímu postupnému zužování s následnou nedokrevností příslušné části organismu. Tak vzniká pocit chladu v nohou, který rozhodně nesmíme podceňovat. Špatný krevní oběh může úplně zamezit přítoku krve, což může být za určitých okolností životu nebezpečné. K rizikové skupině patří lidé s vysokým cholesterolem a silní kuřáci.

Velkou zátěží pro žíly je vzpřímená poloha vestoje: krev v končetinách teče pomaleji, protože musí překonávat zemskou přitažlivost, objem krve se zvětšuje a žíly se roztahují. Tlak v žilách se proti poloze vleže zvýší 10x. Aby se stav normalizoval, je nutná chůze, kdy dochází k zapojování tzv. svalové pumpy a následně k poklesu tlaku krve v dolních končetinách. Snížení výrazně napomáhají žilní chlopně a nasávání krve do hrudníku při nádechu. Jsou-li chlopně po zánětech a trombózách hlubokých žil porušené, může naopak tlak v žilách ještě stoupat. Žilní trombóza hrozí, když pacient splňuje tři podmínky: zvýšená srážlivost krve, poškození cévní stěny, aby se na ní uchytily sražené části krve, a zpomalení proudu krve.

Mohu něco udělat pro zlepšení krevního oběhu?

- Pravidelně cvičte. Máte-li sedavé zaměstnání, během dne často vstávejte a projděte se po místnosti. Pohybujte také rukama. Protáhněte prsty nohou.

- Zkuste ginkgo bilobu. Podle výzkumů mnozí, kteří trpěli Raynaudovým syndromem, tvrdili, že tato bylina pomohla. Prospěšné jsou i potravinové doplňky s obsahem česneku nebo bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

- Jezte nízkotučné potraviny a 5 porcí ovoce a zeleniny denně. Pozor si dávejte na velké množství kávy - kofein stahuje krevní cévy.

- Výborná je lymfatická manuální masáž. K masáži používejte rozmarýnové oleje pro stimulaci krevního oběhu.

Nemoc „studených rukou"

Raynaudova choroba (nazvaná také Raynaudův  syndrom) dostala jméno po francouzském lékaři Maurici Raynaudovi (1834-1881), který tuto nemoc popsal již v roce 1862. Její příčinu však určit nedokázal, ta je neznámá dodnes. Na rozdíl od cukrovky jde o postižení výlučně funkční, jelikož spočívá ve zvýšené pohotovosti drobných, jinak zcela zdravých tepének ke křečovitým stažením. Ta jsou naštěstí pouze přechodná. Nejvyšší intenzity dosahují na končetinách ve špičkách prstů, ve větší míře rukou než nohou, navíc zcela symetricky.

Touto chorobou bývají postiženi lidé, kteří jsou velmi citliví na chlad. Nemocnému náhle zblednou a zkřehnou prsty, ruce a někdy i nohy. Ve vážných případech prsty zmodrají a objeví se palčivá bolest. Občas se u nemocných může objevit gangréna (odumření a zahnívání prstů na rukou nebo na nohou, do nichž je přerušen přítok krve) nebo vředy.

V určitém životním období trpí touto poruchou asi pět procent lidí, převážně žen. K onemocnění jsou náchylnější mladé ženy (častěji ty, které trpí migrénami), ale i osoby citlivější se zjevnými rysy psychické nevyváženosti. U mužů je postižení poměrně vzácné, nejde-li o důsledek jiných příčin. Ty mohou představovat opakovaná drobná poranění nebo vibrace např. při práci se sbíječkou, motorovou pilou nebo také při dlouhodobé práci s počítačem.

Pokud se choroba léčí, netrvají ataky déle než 15 až 30 minut. Provokujícím momentem může být chlad, ať již mrazivý vzduch či studená voda, tak i třeba vyčerpávající nebo emočně vypjaté situace. Při nich dochází ke změně barvy zprvu nedokrvené kůže, a to od bílé po modrofialovou při zadržení krve ve vlásečnicích. Při důkladném vyšetření pozorujeme stejné projevy i na druhé ruce, zejména ponoříme-li prvou do studené vody. Vše končí až přísunem nové krve ze srdce a následným červeným zabarvením s malými otoky.

Jsou-li příznaky velmi výrazně a neustoupí po normálním zahřátí, lékař vám předepíše léky na podporu krevního oběhu. Aby vyloučil skrytou nemoc, např. zánět tepen, dá také udělat rentgenový snímek a vyšetří krev. Terapeuti jsou přesvědčeni, že starosti a nervozita snižují množství krve, která přitéká do končetin, a to hlavně do prstů na rukou i na nohou. Předpokládá se, že to platí právě u lidí s Raynaudovým syndromem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.