Kód pojišťovny

Pro pohodu do sauny

Ilustrační obrázek

Každý dnes už ví, že sanování pochází z Finska. Slovo sauna zprvu označovalo jámu v zemi, později dřevěný sroubek na břehu jezera, kde se Finové prohřívali. O Finech se dokonce říká, že napřed postaví saunu a pak teprve zbytek domu.

Odpočinkem ke zdraví

Návštěvy sauny mohou poskytnout našemu tělu odolnost proti běžným infekcím, povzbudit nervové i hormonální funkce organismu. Sauna podporuje krevní a mízní oběh a spolu s potem odvádí toxické zplodiny z těla. Přinese vám podobný efekt jako důkladná masáž.

Sanování uvolňuje hleny, podporuje dýchací svalstvo a bránici, a tak velmi příznivě ovlivňuje dýchací cesty. Při pobytu v horku se rozšiřují cévy a zrychluje se krevní oběh. Nadledvinky začnou vylučovat více nadledvinkových hormonů a to má skvělý účinek: uvolnění křečí drobných průdušinek v dýchacích cestách a zmírnění bolestí svalstva a kloubů. Teplo, které prostupuje svaly, je regeneruje, snižuje jejich napětí a zároveň má vliv na choroby kloubů. Sauna obecně odbourává nervozitu, pocity úzkosti a uklidňuje.

Pocení v horké sauně uvolňuje zrohovatělé šupiny kůže stejně účinně jako dokonalý peeling. Kůže se do hloubky čistí a dokonale prokrvuje, což zvyšuje zásobování všemi potřebnými látkami. Vlivem horka se naše pokožka regeneruje, vypadá zdravější, mladší, je hladší a jemnější. Prokrvení a zvýšený metabolismus podporují tvorbu nových kožních buněk. Bojíte-li se přílišného vysušení pleti, vmasírujte si na závěr do pokožky výživný olej.

Pravidla saunování

Před vstupem do sauny se můžete nejen osprchovat, ale i mírně namasírovat kartáčem a poté ručníkem. Kůže tak bude na náhlou záplavu horka lépe připravená. V klasické sauně s horkým a suchým vzduchem najdete teplotní pásma od 40 až po 90-100 °C. Aby sauna účinkovala, měli byste se vystavit teplotě nejméně 70 °C. Náš pot ochlazuje pokožku na zhruba 40°C, takže nemusíte mít strach, že se „upečete". V horku se rozšiřují cévy a z potních žláz se uvolňuje pot, kůže se po pár minutách prokrví a totéž se děje s dýchacími cestami. Na dokonalé prokrvení a vypocení vám stačí 8-12 minut. Dýchejte zásadně nosem, a pokud vás horký vzduch pálí, vytvořte si z dlaní jakýsi „kornoutek" nebo si před obličej můžete dát ručník. Začátečníci by však v sauně neměli zůstávat déle než pět minut, a to ještě na těch méně horkých nižších lavicích, a teprve postupně pobyt prodlužovat a na saunu si zvykat.

Z bezpečnostních důvodů se teplota v sauně kontroluje termostaty. V každé sauně jsou stupňovité dřevěné lavice, ty nejnižší jsou vystaveny horku mnohem méně než ty nejvyšší. Lavice mají být bez suků, aby z nich nevytékala pryskyřice a nepopálila kůži.

Jakmile si na saunu zvyknete a jste si jistí, že nemá na vaše orgány škodlivý vliv, můžete v ní pobýt hodinu i déle. Někteří odborníci tvrdí, že za třicet minut se vyloučí tolik odpadu, kolik vaše ledviny normálně zpracují za 24 hodin.

Poloha vleže je ideální, ale pozor dejte při vstávání - nejprve lehce protřepte končetiny a pomalu se posaďte, aby se vám nezamotala hlava. Prohřátí je jen jednou fází, po ní musí následovat ochlazení. Ve stojaté ledové vodě je to nejrychlejší - měli byste se zde pohybovat, nikoli stát či sedět. Pokud takový šok nesnesete, postačí i studená sprcha či vzduch. Na návrat do tepla je čas při prvních pocitech zimy. Ideální je zopakovat cyklus dvakrát až třikrát. Tedy zahřát, zchladit, odpočinout a pak znovu. Jediný pobyt v horku s následným ochlazením vás nabudí. Dvojí opakování má podobný účinek. Trojí opakování je v klasickém sanování nejčastější - přináší hluboké uvolnění a relaxaci. Čtyři až pět opakování navodí naprostou únavu a posléze spánek.

Na co nesmíte zapomenout

  • Před každým sanováním byste měli zvážit svůj zdravotní stav.
  • Nechoďte do sauny, máte-li anginu pectoris, sužuje vás kornatění tepen, máte vysoký nebo nízký krevní tlak, epilepsii, cukrovku a kožní obtíže.
  • Nechoďte do sauny v době těhotenství a v prvních dnech menstruace.
  • Odložte saunu nejméně o tři hodiny, jestliže jste se právě hodně najedli, hladoví ale do ní rovněž nechoďte. Obojí může způsobit nevolnost. Ze stejného důvodu jsou zapovězeny všechny alkoholické nápoje, naopak dobře zásobit organismus vhodnou tekutinou je před pobytem v horku nezbytné. Po sanování pak musíte vypocenou vodu a minerály opět doplnit. Přímo v sauně už není vhodné příliš pít, zvláště ne studené nápoje.
  • Nechoďte do sauny častěji než dvakrát týdně, pokud lékař nedoporučí jinak.

Nejlépe je chodit do sauny bez šatů, protože plavky nebo ručník ovinutý kolem těla znemožní odtékat potu, cítíte se pak nepříjemně zpocení a ulepení. Holá kůže se mnohem lépe vyrovnává s horkem i následnými přechody, pot se může bez zábran odpařovat.

Po cvičení do sauny

Krátký pobyt v sauně prohřívá a prokrvuje svaly. Po sportování zabraňuje ztuhnutí a bolestem namožených svalů. Do sauny však nevstupujeme hned po tréninku, když je ještě tělo zadýchané, asi 20 minut si odpočiňte.

Infrasauna

Jedná se o novou generaci saun. Infračervené záření prohřívá celé tělo do hloubky, přičemž celková teplota může být nižší než v sauně klasické. Záření proniká zhruba do hloubky tří centimetrů tkání, vzniká zahřívací efekt, kterým se teplo dostane hluboko do svalové tkáně a orgánů. V infrasauně se potivost zvyšuje až třikrát oproti běžné sauně, ale teplota vzduchu je v ní jen 55 °C. Proto je doporučována lidem, kteří normální saunu z různých důvodů nemohou užívat nebo ji nesnášejí. Není pro ni nezbytná ochlazovací fáze, působí celkově mírněji. Je ideální pro každé prohřátí, například před cvičením, masáží. V infrasauně byste měli zůstat aspoň 20 minut, aby měly infračervené paprsky možnost vás dostatečně prohřát.

Hitem je i aromasauna, která podporuje čichové vjemy a působí na psychiku. Aromasauna je opatřena automatickou dávkovací pumpou, která směšuje vodu s vonnými esencemi a za pomocí trysky je aplikuje na rozžhavené lávové kameny, čímž dochází k provonění sauny. Bylinná sauna je opatřena novým typem kamen, která mají vestavěnou misku na vonné esence, čímž se zvyšují relaxační účinky sanování.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.