Kód pojišťovny

Krásná na léto

Ilustrační obrázek

Hladké tělo bez chloupků je nejen estetickou, ale i hygienickou záležitostí už po tisíciletí.  Žena má na svém těle zhruba pět milionů chloupků, z nichž minimálně jedna třetina je společensky naprosto nepřijatelná. Metod, jak se zbavit nežádoucího ochlupení je mnoho. Ochlupení není všude stejné, a tak mohou být pro jednotlivé části těla vhodnější odlišné metody.

Zásadní rozdíl mezi depilací a epilací spočívá ve způsobu odstranění chloupků. Při depilaci se odstraní jenom ta část chloupků, která je na povrchu kůže nebo těsně pod ním. Jde o bezbolestnou, jednoduchou a rychlou metodu, která ale vyžaduje časté opakování. Při epilaci se odstraní chloupky i s kořínky, takže dorůstají pomaleji, jsou tenčí a slabší. Tato procedura není zcela bezbolestná, trvá déle, ale efekt hladké pokožky vydrží i několik týdnů.

Klasické holení

Holení dámským holicím strojkem patří navzdory vývoji nových epilačních metod stále k těm nejoblíbenějším. Je to pravděpodobně nejjednodušší, nejlevnější a nejrychlejší metoda. Vydrží však nejkratší dobu. Dochází při ní k odstranění pouze té části chloupku, která vyčnívá nad povrch kůže, a tak musíme holení téměř každodenně opakovat.

Při holení dávejte velký pozor na mechanické poranění kůže. Opatrně na mateřská znaménka nebo křečové žíly. Žiletka nesmí být tupá, jinak hrozí podráždění pokožky. Vhodné partie pro klasické holení jsou nohy, třísla, podpaží. Vynechávejte ochlupení nad horním rtem a bradu. V těchto partiích je zvýšené riziko, že nově narostlé chloupky budou silnější a mohutnější. Nevýhodou holení je, že nově narostlé chloupky píchají a uvíznou v prádle, což není příjemné. Pořizovací cena dámské holicí sady je kolem tří set korun, musíme ovšem připočítat i náklady na holicí přípravky a přípravky k ošetření kůže po holení, které jsou nutné. Před každým holením nebo depilací by se kůže měla ošetřit jemným dezinfekčním prostředkem.

Vytrhávání chloupků pinzetou

Metoda je vhodná pro ty, kterým příroda příliš chloupků nenadělila. Podle odborníků se hodí pouze pro tvarování obočí. Vytrhávání dalších chloupků na obličeji pinzetou vede k výraznému posílení  jejich kořínků, takže vyrůstající chloupky budou stále tmavší a silnější.

Depilační strojky

Chloupky jsou vytrhávány několika řadami nejčastěji rotujících pinzet na hlavici přístroje. Kvalitnější depilátory mají i chlazení nebo holené partie jemně masírují, což má zmírnit bolest při trhání. Kůže vydrží hladká dva až tři týdny. Metoda se hodí na nohy a třísla. Kůže se však může podráždit, a dokonce i zanítit.

V případě odstraňování chloupků vytrháváním elektrickým depilačním strojkem nebo metodou vosku mohou pomoci i ampule obsahující jako účinnou látku derivát chininu, který zpomalí nástup růstu i samotný růst dalšího chloupku, čímž dojde k prodloužení intervalu mezi vlastními depilacemi.

Vosky

Alternativní možností, jak se zbavit chloupků, je použití vosků. Obvykle jsou v prodeji pásky, které stačí nahřát třením rukou, přiložit na místo a trhnutím odstranit chloupky. Voskováním za tepla či za studena dosáhnete odkladu dorůstání chloupků na dva až čtyři týdny. Některé ženy tuto metodu vnímají jako bolestivou, depilace teplým voskem je o něco citlivější, protože teplý vosk pomáhá předem uvolnit kořínky chloupků. Voskování se nehodí pro obočí, podpaží a třísla. Opakované použití na stejném místě krátce po sobě může vést k porušení integrity kůže.  Pod vlivem této depilační metody také ve zvýšené míře dochází k zarůstání chloupků do kůže, čemuž je možné alespoň částečně zabránit pomocí dalších kosmetických přípravků.Chloupky jsou odstraněny vytržením ze svých růstových cibulek. Po čase by mělo množství znovu vyrostlých chloupků pomalu klesat. Pro dokonalou hladkost je třeba holení voskem opakovat asi jednou měsíčně.

Na depilaci voskem si většinou zajdeme do kosmetického salonu. Horký nebo studený vosk je nanesen na kůži a překryt speciálním páskem. Po uhlazení se tato páska strhne i s chloupky. Některé ženy provádějí depilaci voskem i doma, což někdy představuje riziko. Pokud totiž necháte vosk na kůži příliš dlouho nebo jej strháváte pomalu, můžete si kůži narušit, a to tak, že se na ní udělají stroupky. Dalším zdravotním rizikem je, že aromatické směsi ve vosku mohou vyvolat alergické reakce. Alergie na rostlinné výtažky jsou jedny z nejčastějších.

Odbarvovací a depilační krémy

Depilační krémy získávají v poslední době na oblíbenosti. Jsou snadným a bezbolestným způsobem, jak získat hladkou pokožku. Jejich chemické složení je stále šetrnější, takže klesá možnost alergické reakce kůže. Přesto je důležité provést vždy před prvním použitím takového přípravku alergologický test nanesením minimálního množství krému, nechat jej působit po dobu uváděnou výrobcem a následně dobře smýt. Nedojde-li do 24 hodin k žádné reakci (zarudnutí, vyrážka, otok), můžeme krém bez obav používat.

Krémy fungují na principu rozpouštění chloupků. Proces musíme zopakovat po jednom až třech  týdnech, podle toho, jak rychle chloupky dorostou. Chemické složky částečně omezují další růst chloupků. Metoda je vhodná pro nohy, třísla, podpaží, obličej. Na obličej však používejte jen přípravky určené pro tuto část těla, jsou totiž jemnější.

Odbarvovací krémy se používají k odbarvování chloupků v obličeji nebo na rukou. Při odbarvování je důležité vystihnout správnou dobu působení, protože i když je tato doba výrobcem stanovena, může být pro některé ženy, jejichž chloupky nejsou až tak tmavé, příliš dlouhá. Výsledkem pak není barevně zanikající chloupek, ale naopak výrazně vybělený a nápadný chloupek.

Tajemství Orientu

Přírodní epilační hmota Amfissa, vyrobená podle starého orientálního receptu, lehce odstraní chloupky na celém těle. Pomocí kuličky vytvarované z hmoty odstraníte chloupky i s kořínky. Díky přírodnímu složení ji lze použít k epilaci i té nejcitlivější pokožky včetně obličeje a intimních partií. Obsažené bylinky a aloe vera mají hojivý a dezinfekční účinek. Základ hmoty tvoří ovoce. Pravidelnou aplikací se růst chloupků výrazně redukuje až do jejich vymizení.

Můžete vyzkoušet i depilaci cukrovou pastou, při které se pracuje s hmotou vyrobenou z cukru, citronové šťávy, vody a dalších originálních přísad. I zde je používaná hmota připomínající tužší med. Hmota se vetře do kůže a poté strhne prudkým pohybem. Obě tyto metody pracují spolehlivě , šetrně a bez jakýchkoliv zdravotních rizik. Chloupky dorůstají v rozmezí čtyř až osmi týdnů, postupně zeslabují a řídnou. Trvalého efektu odstranění ochlupení lze touto metodu dosáhnout jen v případě, kdy je tato metoda využívána od časného mládí tak, jak tomu bylo v zemích jejího vzniku.

Brazilská depilace

Jedná se o depilaci nejintimnějších partií. Tato metoda má v arabských a přímořských zemích tisíciletou tradici. Byla prováděna s pomocí orientální depilační hmoty, která se v různých částech země vyráběla podle přísně utajených receptur. U nás se tato metoda provádí nejčastěji cukrovou hmotou nebo také teplým voskem. Metoda  cukrové hmoty a orientální depilační hmoty je však mnohonásobně vhodnější nejen z důvodu nižší bolestivosti, ale také z hlediska nízkého podráždění kůže a postupného slábnutí ochlupení. Depilace okolí vagíny se provádí v sedolehu na kosmetickém lehátku, okolí konečníku je depilováno v poloze na boku s pokrčenou vrchní nohou. Brazilská depilace je ve světe velmi oblíbená, protože přináší dlouhotrvající výsledky na místech, které jsou vlastním rukám hůře přístupná.

Laser

Asi nejdéle trvající výsledek (až několik měsíců) vám přinese ošetření laserem. Říká se, že po několikerém opakování se dají chloupky definitivně na ústup. Ovšem takto se dá vymýtit jen tmavé ochlupení. Světlé ochlupení laser nevidí. Laser lze použít na odstranění chloupků z celého těla, a to včetně podpaží, třísel i nohou. Zákrok nesmí být prováděn v případě hormonálních poruch, tehdy je vypalování vlasových cibulek neúčinné. Laser je účinný pouze u chloupků, které jsou v době zákroku v růstové fázi, a to je vždy pouze 20 až 30 procent ze všech chloupků, které chcete nechat odstranit. Celý zásah se tedy musí opakovat, většinou třikrát až čtyřikrát, po šesti- až osmitýdenních intervalech. Cena jednoho zákroku se odvíjí podle hustoty ochlupení a velikosti celkové plochy kůže a většinou je smluvní.

Ke špičkám této metody patří přístroje s názvy Gentle Lase, Gentle Yag a metoda známá pod názvem diodová epilace. Všechny zmíněné metody využívají laserových paprsků, které přesně zasahují cibulky chloupků a tepelně je ničí. Z takto zničené cibulky už nikdy nic nevyroste. Zákrok je většinou vnímán jako štípnutí, ke zmírnění bolestivosti se asi hodinu před zákrokem nanáší mast s anestetickým účinkem. Přístroj Gentle Lase využívá reakce laserového paprsku s kožním barvivem melaninem - je proto nejvhodnější k odstranění tmavého ochlupení. Přístroje Skin Station a Aesthera pracují velmi podobně na bázi světelné energie - nejedná se ale o lasery. Kůže je nejprve oholena a zvlhčena vodou. Potom je pod mírným tlakem vtažena do hlavice přístroje a ošetřena modrým širokopásmovým světlem.

S podrobným návodem k ošetřování kůže po epilačním zákroku vás seznámí na jednotlivých pracovištích, tím nejdůležitějším je ale téměř vždy zákaz slunění (minimálně jeden měsíc).V případě nedodržení tohoto pravidla hrozí vznik těžko odstranitelných estetických vad kůže a poškození kůže.

Hormony a stres

Některé ženy trápí i problém růstu tmavých chloupků v obličeji - na horním a spodním rtu, bradě, tvářích, někdy i krku. Tedy v místech, která odpovídají sekundárním pohlavním  znakům mužů. Tuto situaci vyvolává hormonální nerovnováha a dlouhodobé zvýšení mužského pohlavního hormonu testosteronu v ženském organismu. Proč k tomu v posledních letech dochází? Někteří odborníci to vysvětlují vlivem potravy. Zejména zvýšená konzumace bílkovin, tuků a složitých cukrů, které játra těžko zpracovávají. Jejich nadměrná konzumace zatěžuje endokrinní systém odpovídající za tvorbu a vylučování hormonů.

Vlivem podávaných léků, nadměrných a těžkých stresů, hormonální nerovnováhy nebo metabolických poruch někdy dochází k růstu typicky mužského ochlupení i u žen. Léčba těchto stavů může být dlouhodobá a její úspěšnost nebývá vysoká - v takových případech pomůže laserová epilace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.