Kód pojišťovny

Základní péče o nohy

Ilustrační obrázek

Celý vývoj nohou byl zaměřen k pohybu a měly by mu také sloužit, a proto bychom našim nohám měli věnovat dostatečnou pozornost. Jednou z nepříjemností, která nás může pozlobit je zarůstající nehet. K této situaci může dojít v důsledku deformace nervové ploténky. Nejčastěji si zarůstání nehtů způsobíme sami nesprávným zastřiháváním. Mezi další nejrozšířenější potíže patří plísňové onemocnění. Většina postižených si vůbec neuvědomuje, že se jedná o plísňovou infekci a problém jakými jsou svědění mezi prsty, vlhnutí v meziprstních prostorech, zarudnutí a  bělání podceňuje. Nejzávažnějším důsledkem nedostatečné péče a opomíjení pravidel cílené prevence, je zvláště u žen vývin křečových žil. Křečové žíly představují pestrý obraz rozšířených, hadovitě vinutých a uzlovitých žil.

Základní péče

Zdravé nohy nevyžadují velkou péči, ale musíme jim poskytnout alespoň minimální ošetření. Patří zde samozřejmě také jejich očista. Účelem je zbavit kůži zevních nečistot, ale také potu a rohoviny. Doporučuje se a také provést koupel nohou s různými přísadami jednak pro pocit osvěžení, uvolnění a získání lehkosti, ale také k změkčování nadbytečné rohoviny, kterou pak snadno odstraníme. V případě, že trpíme otoky nohou nebo křečovými žilami, snažíme se vyvarovat dlouhodobého stání na jednom místě. Pokud se tomu vyhnout nemůžeme, alespoň několikrát přešlápneme vždy ze špičky na patu.

Bradavice

S některými bradavicemi a plísněmi si sami pomocí domácích prostředků neporadíme, a proto je potřeba včas vyhledat lékaře. U bradavic na chodidle je léčba většinou zdlouhavá a nevděčná a měli bychom se svěřit do rukou odborníků. Bradavice na chodidle se podobají kuřímu oku a mají mozolnatý vzhled, a proto jejich odlišení může být obtížné. Virus způsobující růst bradavic, je poměrně neškodný a napadá pouze tenkou vrstvu pokožky. Imunitní systém je proto nemůže po dlouhé měsíce poznat.

Prevence

Velmi často se lidé bradavicemi nakazí na bazénech a v saunách. Z tohoto důvodu je nutné nosit koupací obuv a při koupání je vhodné krýt bradavici vodovzdornou plastovou náplastí. Abychom zabránili procesu šíření nákazy, nenosíme cizí domácí obutí a ponožky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.