Kód pojišťovny

Borůvky jako lék

Ilustrační obrázek

Plody brusnice borůvky patří mezi nejzdravější druhy ovoce vůbec. Pyšní se obsahem draslíku, železa, hořčíku, fosforu, síry a dalších minerálních látek. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C a provitamin A. Mají výjimečný obsah mnoha antioxidantů, podporují přirozenou obranyschopnost organismu.

Modré barvivo na jazyku a rtech je neobyčejně léčivé pro sliznice od úst až po konečník. Borůvka je tak vhodná při zánětech v ústní dutině, angínách, parodontózách nebo povlacích na jazyku. Pokud si borůvky dopřáváte, chráníte se před vředovou chorobou žaludku. Tyto kuličky se totiž postarají o to, aby sliznice dobře odolávala škodlivému vlivu žaludeční kyseliny. Záněty žaludku a slinivky lze mírnit plodem borůvky právě pro jeho lehce protizánětlivé vlastnosti.

Plody i listy obsahují velké množství tříslovin, které „staví" a k tomu ještě mírně dezinfikují zažívací trakt, takže pomáhají při průjmech. Ale pozor, při průjmech si dopřáváme borůvky sušené. V podobě odvarů, nálevů nebo nejlépe jen tak rozžvýkaná tlumí průjmy. Některé látky obsažené v borůvkách omezují růst patogenních mikrobů a specifických plísní ve střevní mikroflóře, které průjmy způsobují. V podobě čerstvého plodu, šťávy, kompotu mají borůvky spíš ředicí účinky na stolici. Je to zřejmě vysokým obsahem pektinové vlákniny blokující vodu. Z tohoto důvodu je borůvka vhodná pro osoby trpící hemeroidy, rakovinou konečníku a střev, Crohnovou chorobou, polypy a zúžením střev.

U malých dětí se při kašli, kdy spolykaný hlen v trávicí soustavě dráždí na zvracení, osvědčilo nabídnout lžíci čerstvě vymačkané borůvkové šťávy nebo šťávu z kompotu a po chvíli to několikrát opakovat. Trávení začne zvolna fungovat a potom je dobré zamíchat borůvkový kompot s hroznovým cukrem ochucený vitaminem C, který zvyšuje imunitu. Zahustit několika dětskými piškoty a po lžíci podávat. Tato kaše je účinná i při horečkách, kdy je šetrným zdrojem energie.

Antioxidant zvaný pterostilben napomáhá regulovat množství krevního cukru a proto jsou borůvky účinným bojovníkem s diabetem II. typu. Pomocí pterostilbenu, který aktivuje protein snižující hladinu cholesterolu, pečuje o naše cévy.  Při cukrovce je ale lepší si vařit čaj z nati nebo listu. Pije se po každém jídle a pro dlouhodobější, šetrné a pravidelné pití se doporučuje spíš borůvková směs s dalšími bylinami podobných účinků. Močopudný vliv borůvky je dobrou prevencí ledvinových kamenů a zánětlivých pochodů v urologickém traktu.

Díky obsahu tzv. antokyanů (rostlinných pigmentů) regenerují oční barvivo a pozitivně působí na sítnici. Antokyany mají podobný vliv na šeroslepost a slábnutí zraku jako mrkev a chovají se jako vitamin P.

Pozor na plísně! Sušení borůvek vyžaduje trpělivost. Nedostatečné nasušení vede k plísním při skladování. Borůvky sušte nejlépe při teplotě do maximálně 55 °C, jinak ztrácejí své léčivé vlastnosti. List a nať se suší a skladují dobře. Nemáte-li možnost natrhat si nebo koupit čerstvé plody, zkuste „borůvky v tabletě", které zakoupíte v lékárně.

Příbuzná brusinka

Brusinka lesní roste v Asii a v Evropě. Bobule obsahují velké množství antioxidantů, ale také flavonoidů. Čerstvé plody jsou bohaté na vitamin C, draslík, vlákninu, bílkoviny a uhlohydráty. Budete-li denně pít brusinkovou šťávu, uděláte to nejlepší pro předcházení infekcím močového ústrojí nebo ledvin. Díky množství antioxidantů  pomáhají v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály, které mají na svědomí i cukrovku, rakovinu a revmatická onemocnění. Zmenšují riziko kornatění tepen, protože snižují hladinu cholesterolu. Látky obsažené v brusinkách zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se usazovaly na stěnách žaludku. Snižují tedy riziko vzniku vředů v zažívacím traktu. Zlepšují také průběh virových onemocnění, a to i včetně nepříjemných herpetických virů. Aby brusinková prevence byla efektivní, je nutno brusinky konzumovat v určitém množství. Kontraindikace nebo vedlejší účinky užívání brusinek nejsou známy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.