Kód pojišťovny

Správná výživa pro váš mozek

Ilustrační obrázek

Pokud přidáte do svého jídelníčku následující potraviny, udržíte si tak zdravý mozek do konce života.Není pochyb o tom, že jak stárneme my, spolu s námi stárne i naše tělo. Ale podle poslední studie uveřejněné na webu WebMD, můžete podpořit zdraví svého mozku do pozdějšího věku. A to přidáním těchto potravin do vašeho každodenního jídelníčku.

Borůvky. Podle doktora Stevena Pratta, autora knihy: Superstrava: 14 potravin, které změní váš život, toto ovoce chrání mozek před následky stresu, a zároveň může zmírnit riziko onemocnění mozku v souvislosti se stárnutím, jako je například Alzeihmerova choroba nebo demence. Podle některých studií, borůvky mohou výrazně zlepšit paměťové, ale i motorické schopnosti. Podle doktorky Anny Kulzeové, autorky knihy Dieta o deseti krocích: Jednoduchý plán pro trvalé udržení váhy a celoživotní energii, je vhodné denně konzumovat 1 šálek borůvek, ať už čerstvých nebo mražených.

Losos. „Tato hlubokovodní ryba je bohatá na omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro funkci mozku," říká doktorka Kulzeová. Ona i doktor Pratt lososa doporučují pro jeho čistotu a bohatou zásobu prospěšných látek. Omega-3 mastné kyseliny rovněž obsahují protizánětlivé látky. Dalšími alternativami k lososovi jsou sardinky nebo sleď. Lékaři doporučují zařadit ryby do vašeho jídelníčku 2x až 3x týdně.

Ořechy a semena. „Oříšky a semena jsou výborným zdrojem vitamínu E," vysvětluje doktor Pratt. Dostatečné množství vitamínu E zmírňuje projevy stárnutí mozku. Každý den snězte okolo třiceti gramů vlašských nebo lískových ořechů, mandlí, kešu, arašídů, slunečnicových, sezamových nebo lněných semínek případně i arašídové máslo nebo mandlové máslo. Není důležité, zda si dáte obyčejné nebo pražené. Pokud ovšem držíte dietu s nízkým obsahem sodíku, kupte si raději nesolené.

Avokádo. Pokud jde o výživu mozku, je avokádo téměř stejně prospěšné jako borůvky. „Myslím, že se avokádu nedostává dostatečné pozornosti, tak jak by mělo," říká doktor Pratt. Pravdou je, že avokádo obsahuje mnoho tuku, jde ale o monosaturované tuky , které přispívají k bezproblémovému průtoku krve. Bezproblémová průchodnost cév je důležitá pro zdraví mozku. Avokádo napomáhá snižování krevního tlaku, a jelikož vysoký krevní tlak je jedním z faktorů, které způsobují pokles rozpoznávacích schopností, nižší tlak je vhodný pro podporu mozku. Avokádo obsahuje mnoho kalorií. Doktorka Kulzeová přesto doporučuje přidat ½ nebo jen1/4 avokáda do vašeho jídelníčku každý den.

Celozrnné potraviny. Ovesná kaše, celozrnný chléb nebo hnědá rýže patří mezi potraviny, které snižují riziko srdečních onemocnění. „Fungování každého orgánu v těle, je závislé na dobrém průchodu cév. Pokud podporujete svůj kardiovaskulární systém, podpoříte i své orgány v těle, včetně mozku," vysvětluje doktor Pratt. Například pšenice není technicky celým zrnem, ale patří mezi prospěšné potraviny. Kromě vysokého obsahu vlákniny, obsahuje také vitamín E a některé omega-3 mastné kyseliny.Doktorka doporučuje sníst ½ šálku celozrnných těstovin denně nebo krajíc chleba 2x až 3x za den.

Fazole. Fazole stabilizují hladinu cukru v krvi, tedy glukózy. Ta je jakými palivem pro náš mozek. Ten není schopen dělat si zásoby této látky, proto je závislý na neustálém přísunu energie s potravin. Všechny druhy fazolí jsou prospěšné, ale doktorka doporučuje se zaměřit zejména na čočku a tmavé fazole a přidat do svého denního jídelníčku půl šálku.

Šťáva z granátových jablek. Šťáva z granátového ovoce má antioxidační účinky a chrání tak náš mozek před nebezpečnými volnými radikály. „Snad žádný orgán našeho těla není tak citlivý na volné radikály, jako náš mozek," říká doktor David Perlmutter, neurolog. Dalšími vhodnými potravinami pro boj s volnými radikály je citrusové ovoce a barevná zelenina. Platí přitom čím barevnější, tím lepší. Šťáva s granátových jablek osahuje mnoho cukru, doktorka Kulzeová proto doporučuje vypít přibližně 50 mililitrů této šťávy zředěné s džusem.

Čerstvý čaj. Dva nebo tři šálky čerstvě uvařeného čaje - teplého nebo studeného  - obsahují jen malé množství kofeinu. Ten ovšem může podpořit vaše paměťové schopnosti,soustředěnost a náladu. Čaj rovněž osahuje velké množství antioxidantů, především katechiny, které přispívají k bezproblémovému průchodu cév. Čaj musí být však čerstvě uvařený, vhodný je i sáčkový. Balený tyto účinky nemá.

Tmavá čokoláda. Na konec to nejlepší! Tmavá čokoláda obsahuje mnoho antioxidantů, dále také přírodní stimulanty jako je kofein, který napomáhá soustředěnosti a koncentraci. Zároveň podporuje produkci endorfinů, které přispívají k dobré náladě. Stačí třicet gramů čokolády denně. Je to jedna z potravin, u které neplatí, čím více tím lépe. Jezte ji s mírou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.