Kód pojišťovny

Připravte se na jaro

Ilustrační obrázek

Dny jsou v zimě krátké, noci dlouhé, navíc se po celou zimu zdržujeme v uzavřených prostorách, a tak není žádný div, že se  k jaru cítíme unaveni. Když se příroda probouzí ze zimního spánku, nastaví se opět i naše tělo na delší sluneční dny a stoupající teploty. Dlouhý nedostatek světla a pak najednou přemíra hormonů v celém organismu nás nakonec zřejmě úplně dorazí. Někteří z nás jsou opojení díky hormonům a srší energií, jiní se naopak cítí unaveně a malátně. Mají zvýšenou potřebu spánku, výkon a koncentrace jsou na nízké úrovni. Příznaky jarní únavy zažívají až tři čtvrtiny populace, mnohem častěji ženy. Průměrně trvá jeden měsíc, než si tělo po studené a tmavé zimě zvykne na nové teplotní poměry a více světla.

Jarní únavu podporuje i zimní životní styl. V chladných měsících se přestáváme pohybovat a dopřáváme si stravu bohatší na tuky a cukry. Lépe na tom nejsou ani ti, kdo se snaží vyhledávat zdravou zeleninu a ovoce. Urychlený skleníkový růst, dlouhodobé skladování předčasně sklizeného ovoce a zeleniny, přepravování přes kontinenty snižují obsah i hodnotu vitaminů a minerálů.

Slunce v duši

V zimě, kdy je málo světla a je chladno, musí člověk na stejnou činnost vydat více energie než v létě. Světlo totiž přispívá k tvorbě serotoninu, který člověk potřebuje pro pocit dobré nálady a vyrovnanosti. Naopak pokud je světla málo, tvoří se uspávací hormon melatonin. Ten člověka utlumuje. S příchodem jara se pravidelně opakují výkyvy teplot mezi dnem a nocí a takový teplotní rozdíl tělo také vyčerpává. Abychom nedostatek vitality převrátili v přechodném období v pravý opak, je důležité dopřát tělu to, co jsme mu v zimě odpírali. Především světlo a slunce. Je-li to možné, dopřejte si například dovolenou na horách.

„Vyhřívejte" se na jarním slunci . Pokud na vás zaútočí únava, udělejte si krátkou procházku nebo se posaďte na čtvrt hodiny na sluníčko. Sluneční paprsky jsou zdrojem vitaminu D, který je důležitý pro kosti,obranyschopnost i naši akceschopnost. Jakmile se trochu oteplí, vydejte se do přírody. Čerstvý vzduch vám vyčistí hlavu a přivede vás na jiné myšlenky. Rytmický pohyb rozproudí krev a k buňkám se dostane hodně kyslíku. Pohyb má prakticky totožný účinek jako sluneční záření.

Nesmíme zapomínat na časový posun. Podle odborníků by se citliví lidé na zkrácení poslední březnové neděle měli chystat s předstihem dvou týdnů: postupně po pěti minutách dřív vstávat, aby pak tělo změnou biorytmu neutrpělo šok.

Unavená duše

Pokud vám vitalitu odsává dlouhodobé psychické vypětí, žádná pilulka ani cvičení to nevyřeší. V permanentním stresu životní síla mizí velmi rychle. Když se cítíte bez života, nesnažte se to překonat horečnou aktivitou. Místo toho, abyste se probudili, totiž můžete naopak tělo vyčerpat a přivodit si kolaps. Zhroucení organismu se přitom může projevit jakkoli - od alergického či epileptického záchvatu po psychické obtíže. Nemá cenu se přemáhat. Dopřejte si dostatek spánku, omezte alkohol, cigarety a tučná jídla. Všemi možnými způsoby se vynasnažte svému tělu ulehčit. Respektujte, že přichází jiný režim. Pokud únava přetrvá v březnu i v dubnu a zasáhne do května, konzultujte situaci se svým praktickým lékařem. Může mít jinou příčinu, než jen nástup nového ročního období.

U některých lidí může jarní únava přerůst v psychický problém, tedy v jarní depresi. Její projevy jsou klasické: kromě únavy těla je depresivní člověk bez nálady, má pocity beznaděje, „nemyslí" mu to a nemůže spát. Někdy se přidají i bolesti žaludku, které se nedají vysvětlit fyziologickou příčinou. Pokud příznaky trvají déle než deset dní, pacient by měl zvážit návštěvu odborníka. Klasické postupy na rozehnání jarní únavy totiž na skutečnou jarní depresi nestačí.

Kromě jarní deprese znají lékaři ještě takzvanou SAD (Seasonal Affective Disorder, sezónní afektivní porucha), které se někdy říká zimní blues. Jedná se o psychický problém, kteří citliví jedinci zažívají na podzim a v zimě kvůli nedostatku slunečního světla. Projevuje se pocity smutku a úzkosti, změnou stravovacích návyků a problémy v práci. Je příznačné, že tímto problémem trpí více lidé žijící od rovníku, kde jsou rozdíly v délce dne větší.

Cviky proti únavě

Kvůli bláznivému počasí bojujeme na jaře pořád dokola se dny, ve kterých jsme vyčerpaní od první minuty. Naštěstí existují jednoduchá cvičení, která nám pomáhají se rychle srovnat po tělesné i duševní stránce. Trik, který úspěšně používají Číňané již 5000 let, aby se nově motivovali: spojte do sebe prsty na obou rukách a třete o sebe dlaněmi tak dlouho, než se na styčných místech zahřejí. Tím se podporuje energetický tok meridiánů, které se starají o vnitřní vitalitu. Kromě cvičení na kondičku se můžete věnovat i speciálním povzbuzujícím cvikům. Z nich je možné jmenovat některá jogínská cvičení, populárních  „pět Tibeťanů" - pět jednoduchých cviků, které je třeba provozovat každý den - nebo podobné čínské cvičení čchi-kung.

Pravidlo „všeho s mírou" platí i pro otužování a sport, které rovněž mohou zimou znavené tělo povzbudit. Proto pokud po zimě cítíte kolem pasu nadbytečná kila, začněte s pohybem postupně, například delšími svižnými procházkami nebo pravidelným plaváním.

Cviky, které vás nabijí energií

  • Véčko - položte se na záda, upažte ruce, přednožte nohy ke stropu a s nádechem pomalu roznožujte až do krajní polohy. S výdechem vracejte opět k sobě nahoru. Několikrát opakujte.
  • Sklopka - v poloze na zádech nechte přednožené nohy kolmo ke stropu, uchopte je pod koleny a přitáhněte si je na hrudník. Kolena lze pokrčit. Můžete se několikrát zhoupnout na zádech.
  • Klubíčko - v kleku si sedněte na paty, hrudník položte na kolena a ruce na zem podél nohou. Ramena se snažte co nejvíc přiblížit k zemi. Vydechněte.

Dobrou noc

Na jaře potřebuje tělo hodně spánku, aby zvládlo přechod na letní čas. Jděte do postele dříve než obvykle, abyste mohli začínat následující den v klidu. I když si mnozí z nás myslí, že nepotřebují spát doporučovaných osm hodin, mýlí se. Ti, kdo dlouhodobě spí méně než doporučovaných osm (minimum je šest) hodin denně, mají oslabenou imunitu a jsou náchylnější k chorobám včetně rakoviny. Spánku prospějete, budete-li mít v ložnici temno, ticho a vyčištěný vlhký vzduch. Spánku napomohou bylinky - heřmánkový, meduňkový nebo mučenkový čaj.

Očista těla

K očištění organismu se hodí odlehčující dny jednou za týden lépe než deprimující diety podle poslední módy, které vyvolávají jen záchvaty hladu. I když člověk průběh svého trávicího procesu nevnímá, zpracování těžkých jídel a především masa jeho tělu leckdy odčerpá podstatnou část energie. Proto není špatné tělo očistit, doporučuje se to především na jaře. Asi nejnáročnější možností, jak trávicímu traktu ulevit, je po celý den nejíst - od večera dne předcházejícího do rána dne následujícího pouze pít vodu a tím dát střevům čas na odpočinek.

Méně náročné očistné kúry budou vyhovovat těm, kdo mají rádi ovoce (jíst po tři dny jen jablka, vždy asi 1,5 kg, a doplnit dvěma litry tekutin) nebo bylinným čajům (pít po tři neděle denně alespoň půllitr kopřivového čaje, k tomu vždy jeden den koupel rukou, druhý den koupel nohou a jednou týdně všechny procedury vynechat). Ve všem ale platí, že člověk by měl postupovat přiměřeně: pokud totiž tělo není zvyklé, razantní změna stravovacích návyků  pro něj může být šokem - zácpa nebo průjem nejsou zrovna výhrou.

Dodejte tělu vitaminy

Za jarní únavou není třeba hledat žádné spiknutí přírody, nýbrž dlouhodobý nedostatek světla a pojídání potravy chudé na vitaminy. Před vitaminovým deficitem nás nezachrání ani pár pomerančů nebo mandarinek, ani investice do importovaných rajčat a paprik. Vitamin C se skladováním a přepravováním ztrácí. Sáhněte po domácích zdrojích, naši předci moc dobře věděli, proč jíst kysané zelí. Ti také často konzumovali pokrmy z cibule, šípkový čaj nebo mléčné výrobky Čerstvé vitaminové zdroje nacházeli v mladých jarních bylinkách, například řeřiše, pampeliškových listech, pažitce nebo kopřivách. Kromě zelí konzumujte také kapustu, červenou řepu, hlávkový salát a další potraviny bohaté na „céčko". Pokud vám nechutná kysané zelí, podobného účinku dosáhnete popíjením šťáv a konzumací brambor.

Přírodní zdroje ale vždy nestačí, proto může být jednodušší sáhnout po komplexním multivitaminovém přípravku. Vybírejte ale takový, který je registrován jako léčivo a ne potravinový doplněk. Kromě toho mohou vitalitě napomoci i přípravky obsahující ženšen, guaranu, leuzeu nebo koenzym Q10.

Antioxidanty pro zdraví a krásu

Antioxidanty ochraňují buňky, zabraňují stárnutí, fungují jako prevence srdečních a nádorových onemocnění, chrání před potížemi se zrakem, regulují krevní tlak či posilují imunitní systém. Během života se v lidském těle vytvoří asi sedmnáct tun volných radikálů - částic, které vznikají během oxidačních procesů v těle a které způsobují stárnutí, aterosklerózu, srdeční choroby nebo poruchy imunity. Za ideálních podmínek dokáže náš organismus zbytečné volné radikály úspěšně zneškodnit pomocí antioxidačních látek, které se do těla dostávají potravou. Když je však antioxidačních látek v těle z nějakého důvodu málo nebo žijeme nepříliš zdravým životním stylem, může volných radikálů přibývat do té míry, že začnou tělu škodit.

Úplně nejstaršími a nejznámějšími antioxidanty jsou některé vitaminy a minerály. Jde zejména o vitaminy A, B6, C a E, z minerálů pak zinek a selen. Část z nich přímo zabraňuje oxidaci buněk způsobené volnými radikály, jiné se zase podílejí na jejich eliminaci. Dobře známé jsou i flavonoidy, karotenoidy či koenzym Q10. Dopřejte si zelený čaj, jablka, červené víno, bylinky, švestky, borůvky, kvalitní čokoládu - jsou plné flavonoidů, které mohou být podle některých studií snad i silnější než vitaminy C a E. Nejznámější z flavonoidů jsou katechniny a nejvíce jich je v zeleném čaji. Působí preventivně proti ateroskleróze, srdečním nemocem a osteoporóze. Další velkou skupinou antioxidantů  jsou karotenoidy. Je to vlastně žluté, oranžové a červené barvivo nacházející se v barevném ovoci a zelenině. Nejznámější je beta-karoten, ale také lykopen či lutein. Dopřejte si rajčata, mrkev, červenou papriku, meruňky či špenát. Karotenoidy z jídla se nemůžete předávkovat. Mořské plody, ryby, ale také celozrnné obilniny obsahují koenzym Q10. Nachází se běžně v lidském těle a je nezbytný pro činnost enzymů, kterým pomáhá působit v buňkách při tvorbě energie,

Nalijte si čisté vody

Denně bychom měli vypít minimálně dva litry vody. Už malý deficit tekutin zahustí krev a sníží výkonnost. Nedostatek vody totiž může sám o sobě způsobovat únavu nebo bolesti hlavy, naopak dostatečná zavodnění organismu přispívá k jeho vyčištění. Ideální je míchat třetinu stoprocentní ovocné šťávy se dvěma třetinami vody. Ošemetné je spoléhat na kávu nebo černý čaj: kofein sice člověka krátkodobě nakopne, zároveň ale odvodňuje, takže z těla naopak odčerpává důležité živiny.

Energetické nápoje nejsou při běžné pohybové aktivitě příliš vhodné, protože obsahují mnoho kofeinu a jsou přeslazené. Hladina krevního cukru stoupne, ale po krátké době zase prudce klesne.

Dopřejte si relax

Koupel ve vířivce vás postaví na nohy. Jemná masáž  vodním proudem a vzduchovými bublinkami zregeneruje všechny svaly. Bezprostředně po ní sice možná  budete cítit malátnost, ale zanedlouho pocítíte příliv nové energie. Nemáte-li k dispozici vířivku, vykoupejte se ve vaně s osvěžující přísadou do koupele. Kůži osušte a pak ji masírujte kartáčem krouživými pohyby směrem k srdci.

Vyjít si na masáž je osvěžující zážitek sám o sobě, dnes si už můžeme vybrat z různých speciálních masáží zaměřených na povzbuzení unaveného organismu. Velmi známou se v poslední době stala masáž lávovými kameny, které se nahřívají a přikládají na ta místa na těle, v nichž je potřeba rozproudit energii. V nabídce masáží, které čistí a oživují tělo, najdeme i procedury s medem, čokoládou nebo speciálními ajurvédskými oleji, doplněné o směs orientálních bylin s jogurtem a mletou rýží.

Sedíte-li doma večer u televize, kutálejte pod chodidly malý gumový míček s „bodlinami". Stimulujete tak reflexní zónu na chodidlech, které mají propojení s orgány celého těla. Masáž chodidel odstraní únavu i bolest nohou.

K povzbuzení životní síly pomáhá i aromaterpie. Aromatické oleje se mohou použít k masáži, silice přidané do olejové lampy mohou proměnit vaši ložnici v regenerační místnost. Na povzbuzení můžete použít citrusy, mátu, levanduli, k lepší náladě pomohou svěží mořské nebo ovocné vůně.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.