Kód pojišťovny

Vážné onemocnění plic

Ilustrační obrázek

Mezi vážné plicní onemocnění  patří rozedma plic. Při této nemoci ztrácejí plíce svou  pružnost a klesá počet krevních cév. Důsledkem toho také rychle klesá i schopnost okysličování krve a postižený pociťuje při sebemenší námaze nedostatek vzduchu.Onemocněním jsou více postiženi muži nad 40. let.

Možné příčiny nemoci

Mezi faktory, které mohou k onemocnění přispět patří kouření a dlouhodobý pobyt v prašném prostředí. Rozedma plic může postihnout i jedince s chronickou bronchitidou. Dýchací cesty v plicích jsou ucpávány hlenem, který je produkovaný jako odpověď na dráždění kouřem nebo jinými znečisťujícími látkami. Při nádechu musí postižený člověk vyvíjet větší úsilí, aby odpor hlenu překonal, a vdechnutí vzduchu tak může provázet nepřiměřené roztažení plicních sklípků.

Jak se projevují příznaky?

Nejcharakterističtějším příznakem je dušnost, po které může následovat kašel, který je vyprovokován sebemenší námahou (např. hovor nebo smích). Dušnost může zatěžovat i žvýkání a polykání a může se objevit i nevolnost po jídle (roztažené plíce tlačí na bránici i žaludek). Důsledkem bývá ztráta chuti k jídlu. U těžkých případů vede rozedma plic k roztažení hrudníku, který dostává soudkovitý tvar. Krev je nedostatečně okysličena a vzniká cyanóza - modré zabarvení kůže. Příznaky choroby se s postupujícím časem stále zhoršují.

Jaké mohou být komplikace?

Snížení elastičnosti plicní tkáně a přítomnost hlenu může vést až k zhoršenému odstraňování oxidu uhličitého a okysličování krve. Nemocní dýchají s obtížemi a rychle ztrácejí dech. U postiženého se mohou vyvinout velké bublinovité útvary, které se mohou vyklenovat z povrchu plic. Jestliže dojde k jejich prasknutí,  vzduch z nich unikne do pohrudniční dutiny a vznikne tzv. pneumothorax. Při rozedmě trpí také i srdce a hrozí jeho selhání.

Léčba

Rozedmu plic nelze léčit, lze pouze zpomalit průběh choroby. Je možno provést operativní zákrok, který by snížil riziko prasknutí bul. Proti ztrátě tělesné hmotnosti je nutné podávat menší množství potravy s vysokým obsahem energie. Postižený se musí vyhnout nadměrné fyzické zátěži (lehké domácí cvičení však prospívá). Mladým osobám s těžkým postižením může být provedena transplantace plic.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.