Kód pojišťovny

Kůže a kožní nemoci

Ilustrační obrázek

Kůže je nejen náš ochranný obal, ale také odděluje vnitřní prostředí našeho organismu od vnějšího. Váha kůže je zhruba 4-4,5 kg a tloušťka kolísá mezi 1-4 mm. V oblasti, kde tělo pokrývá mohutnější tuková vrstva, je tloušťka kůže  vyšší, naopak na očních víčkách je kůže nejtenčí. Velmi jemnou a tenkou kůži mají novorozenci.

Funkce kůže

Mezi důležité funkce kůže patří:

  • ochrana před mechanickými, tepelnými a chemickými vlivy,
  • účastní se na řízení termoregulace prostřednictvím kožních cév a potních žláz,
  • v kůži se nacházejí čidla hmatu, chladu, tepla a bolesti,
  • vylučovací schopnost prostřednictvím potních a mazových žláz,
  • tvorba některých protilátek,
  • chrání před vniknutím infekce do organismu,
  • schopnost vstřebávání.

Barva kůže

Za barvu kůže je odpovědný kožní pigment melanin, který je produkovaný pigmentovými buňkami. Počet těchto buněk je u všech ras stejný, ale rozdíly jsou v množství vytvořeného pigmentu. Jedinci s tmavou pletí mají melaninu více než lidé se světlou pletí.

Kožní poruchy u dětí

Kojenci a malé děti někdy trpí např. hromaděním lupů a mazu mezi vlásky, které pevně lnou ke kůži a obtížně se odstraňují. Lze je smýt po změkčení šamponem nebo olivovým olejem. Dalším častým problémem dětského věku jsou opruzeniny. V dětství jsou také častější kožní infekce, protože nejsou ještě zcela vyvinuty obranné mechanismy.

Kožní plísně

Napadají pokožku poměrně často a vytvářejí různé obrazy nemoci. Nejčastěji se vyskytují ve kštici, v tříselné krajině a na chodidlech mezi prsty. Kožní plísně se léčí podáváním protiplísňových léků. Veškeré plísňové infekce se musí důsledně doléčovat.

Kožní poruchy v dospělosti

Kůže ztrácí s věkem přirozenou pružnost a stává se sušší. Vysušování kůže vede k drobným trhlinkám ve svrchní vrstvě pokožky. Kožními chorobami trpí často lidé, kteří pracují s chemikáliemi, oleji nebo rozpouštědly. Často se vyskytuje ekzém, který může být v různých stádiích odlišný a může trvat různě dlouhou dobu (několik dní až mnoho let). Stárnoucí kůže se hojí podstatně hůře a kožní poranění zanechávají drobné jizvičky, které mohou být viditelné ještě mnoho měsíců.U mnoha lidí se na kůži vytvářejí také nové útvary (našedlé nebo pigmentové plochy kůže).

Bazaliom

Nejčastějším druhem kožní rakoviny tzv. bazaliom. Vyskytuje se především u starších osob, především v oblasti s vysokou intenzitou slunečního záření. Nejčastěji se vyskytuje na nekrytých částech těla, především na obličeji nebo krku. Růst nádoru je velmi pomalý a má sklon k vředovatění. Pacient si zpravidla všimne nehojícího vřídku nebo strupu. Když se strup odstraní, vytvoří se opět nový.

Vlasy a nehty

Vlasy i nehty jsou zvláštní formy uložené rohoviny. I když nehty jsou produktem živých buněk, samy o sobě jsou mrtvé a nejsou tedy citlivé a nekrvácí. Viditelná část nehtu je jeho tělo, jeho tvar je určen genetickými faktory. Dolní část nehtu je uložena v kožním žlábku a překryta okrajem kůže. V tomto místě probíhá vlastní růst nehtu. Buňky, které se zde dělí, se během své  cesty k povrchu kůže ztlušťují a plní se rohovinou. Jakmile odumřou, stávají se součástí vlastního nehtu. Vlasy jsou produktem buněk vlasového folikulu. Vlasy jsou dvojího druhu: jemné a měkké ochlupení, které pokrývá většinu těla s výjimkou dlaní a chodidel, a silné, pigmentované chlupy, které jsou na hlavě, v obočí, na tváři a v okolí pohlavních orgánů.

Kuří oko

Jedná s o oblast tvrdé zrohovatělé kůže. Je důsledkem opakovaného tření nebo tlaku. Odumřelé kožní buňky dávají vzniknout uloženinám kožní bílkoviny keratinu v kůži. Jak se tato vrstva zesiluje, tlačí na hlouběji uložené buňky, které podléhají zánětu a způsobují bolest a nepříjemné pocity.

Jaké jsou příčiny?

Mozoly se vytvářejí vždy při nepříjemném tření kůže. Manuálně pracující a jedinci, kteří chodí bosi, vytvářejí okrsky tvrdé kůže na místech vystavených většímu zatížení. Jedná se o zcela běžnou a nebolestivou záležitost, nejsou to pravé mozoly. Příčinou mozolu může být těsná obuv nebo vysoké podpatky. Nejčastěji se mozoly a kuří oka  vyskytují na straně palce mezi klouby a někdy na patě.

Kuří oka

 Kuří oka se často tvoří nad vbočenými palci, i když tato onemocnění spolu nesouvisí. Někteří jedinci jsou k tvorbě otlaků náchylnější než jiní. Mozoly se mohou také vytvářet tam, kde na kůži tlačí umělé končetiny nebo jiné protézy. Je to přirozená reakce organismu na nadměrnou námahu. V takových případech je někdy nezbytná úprava protézy odborníkem - protetikem.

Jaké jsou příznaky?

Kuří oko vypadá nejprve jako okrsek ztluštělé kůže, která často vypadá se srovnáním okolí žlutá. Prvním příznakem kuřího oka může být bolest, která se objevuje především večer  a také lehká bolest při tlaku. Při chronickém nebo velkém kuřím oku může být okolní kůže zarudlá, samotný útvar bývá bolestivý (dokonce i v klidu).

Komplikace

Kuří oka mohou být bolestivá, ale nebezpečná mohou být málokdy. Lze je však zaměnit za jiné onemocnění, kterému se říká hyperkeratóza. Při tomto onemocnění se z neznámého důvodu ztlušťuje kůže na dlaních a ploskách nohou a postižení se šíří. Hlavní riziko kuřích ok spočívá v léčbě oškrabováním zrohovatělé kůže, což může vést buď k poranění nebo k zavlečení infekce při použití nesterilních nástrojů. Velkému nebezpečí jsou vystaveni diabetici. Krevní oběh v končetinách je u nich velmi často narušen a neopatrné nebo neodborné ošetření může vyvolat vážné komplikace. U diabetiků je snížená citlivost na bolest, a proto přehlédnuté drobné poranění vyvolá pozornost až se zanítí. Poranění se u nic hojí hůře a pomaleji.

Léčba

Kuří oka jsou pouze zrohovatělou kůží, lze je lehce odstranit. Po důkladném omytí se kuří oko oškrábe pemzou. U mnohých lidí to stačí k jejich úplnému odstranění. V případě, že je kuří oko větší, je nutné použít speciální škrabky. Je třeba postupovat s maximální opatrností, aby nedošlo ke krvácení nebo zavlečení infekce. Zrohovatělou a zatvrdlou kůži lze odstranit i změkčením chemickými prostředky.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.