Kód pojišťovny

Ušní maz

Ilustrační obrázek

Ušní maz (cerumen) udržuje vlhkost povrchu zvukovodu. Je to směs mastných výměšků speciálních potních žláz v zevní třetině zvukovodu. Maz obsahuje také šupinky odloupané kůže a prachové částice zvenčí. Představuje ochranu zvukovodu proti infekci. Ušní maz je neškodný a zpravidla se odstraňuje samočistícími mechanismy lidského ucha. Někdy se může maz ve zvukovodu nahromadit, dojde k jeho ucpání a může způsobit dočasnou hluchotu. V takovém případě  je vhodné navštívit lékaře a nechat si ušní maz odstranit.

Problémy

Za běžných okolností se ušní maz v uších nehromadí a trvale se odstraňuje ze zvukovodů za pomoci pohybů dolní čelisti a  přirozeným odlupováním kůže. Někteří lidé produkují více  ušního mazu než ostatní. Jeho nahromadění je pravděpodobnější u lidí, kteří jsou zaměstnáni v prašném prostředí. Objevuje se také častěji při zánětu zvukovodu nebo kštice. Nahromadění ušního mazu vyvolává různé příznaky (např. dočasnou poruchu sluchu). Ušní maz se při neodborném čištění vatovými štětečky, zápalkami, špendlíky a kancelářskými svorkami apod. může zatlačit dále do užší části zvukovodu, kterou následně zcela ucpe. Nahromaděný maz může způsobit podráždění nebo hučení v uchu.

Náhlá porucha  sluchu

Může být doprovázena tlakem a objevuje se např. po koupání nebo mytí hlavy. Je zapříčiněna vniknutím vody do zvukovodu a nabobptnání ušního mazu.

Léčba

Mazová zátka ve zvukovodu je jednou z nejčastějších příhod, která nás dovede k ušnímu specialistovi. Lékař odstraní nahromaděný maz a tak nehrozí poranění ušního bubínku. Někdy se k odstranění mazu používá výplach ze zvukovodu. Ve zkušených rukou se jedná o bezpečnou proceduru. Před vlastním výplachem lékař kápne pacientovi do zvukovodu několik kapek roztoku zažívací sody nebo vlažného oleje, aby ušní maz změknul a dal se snáze vypláchnout. Výplach je zcela nebolestivý. Do zvukovodu se vstříkne proud vlažné vody a potom se ucho pečlivě vyčistí a vysuší. U dětí musíme péči o uši  věnovat zvláštní pozornost. Pacienti, kteří v minulosti prodělali zánět středouší nebo ušní operace, hrozí zvýšené nebezpečí protrhnutí bubínku. V případě, že je ušní maz nahromaděný ve velkém množství nebo je zatuhlý, odstraní ho specialista v nemocnici.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.