Kód pojišťovny

Menstruace a menstruační bolesti

Ilustrační obrázek

Průběh menstruačního cyklu řídí mozková centra v hypotalamu, která slouží jako „menstruační hodiny". Svůj vliv má také podvěsek mozkový (malá žláza s vnitřní sekrecí), která je umístěna na spodině mozku. Z podvěsku mozkového se vyplavuje několik hormonů a dva z nich jsou velice důležité. Zhruba 15 dnů před začátkem následující menstruace vyplaví podvěsek mozkový velké množství luteinizačního hormonu (LH), který o 36 hodin později vyprovokuje uvolnění zralého vajíčka. To pak cestuje vejcovodem do děložní dutiny.  Oplodnění se uskuteční většinou ve vejcovodu. Po uvolnění vajíčka vzniká tzv. žluté tělísko. Tento útvar nadále produkuje estrogeny, ale kromě nich také další hormon - progesteron). Jestliže nedojde k oplodnění vajíčka, žluté tělísko, degeneruje a současně podléhá změnám i děložní sliznice. Odumřelá sliznice se odlupuje a odplavuje se z děložní dutiny s menstruační  krví. Menstruační cyklus tak končí. Veškeré hormony, které se na něm podílejí, jsou pod trvalým vlivem mozku a „menstruačních hodin".

Menstruační krvácení

Průměrná ztráta krve při menstruaci je 20 -80 ml krve během několika dnů. Méně krvácejí ženy, které užívají hormonální antikoncepci. Silné krvácení může být zapříčiněno zánětem v děloze, nitroděložním tělískem nebo některými nemocemi porucha štítné žlázy.

Hygiena

V období menstruace je důležité věnovat maximální péči osobní hygieně, protože menstruační krev někdy nepříjemně páchne, což většinou způsobují bakterie, které rozkládají krev a mrtvé buňky vypuzené z dělohy. Tampony, které by byly ponechány v pochvě příliš dlouho nebo dokonce úplně zapomenuty, mohou být zdrojem silného výtoku nebo mohou způsobit vážné infekční komplikace.

Bolesti při menstruaci

Na bolestivých stavech při menstruaci se podílí různé faktory. Jednou z možných příčin jsou křečovité stahy děložních svalů, látky ze skupiny prostaglandinů, které jsou uvolňovány buňkami děložní sliznice nebo jiné příčiny. Při bolestech často pomáhají mírné léky pro bolesti nebo teplý obklad. Silnější bolesti lze ztlumit používáním hormonálních antikoncepčních tablet (najdou se však ženy, které mají silné bolesti i při užívaní hormonální antikoncepce). V některých případech je možnou příčinou bolesti onemocnění nazvané endometrióza. Při tomto onemocnění se v břiše vyskytují malé okrsky děložní sliznice, které podléhají menstruačním změnám, stejně jako u sliznice v děloze. Jediným řešením je jejich chirurgické odstranění.

Délka menstruačního cyklu

Délka menstruace je řízena podvěskem mozkovým. U většiny žen se délka menstruačního cyklu pohybuje mezi 25-30 dny. Zpočátku v období dospívání  jsou menstruace zcela nepravidelné. V průběhu několika let se cyklus zpravidla upraví a menstruace se stane pravidelnou. Ovulace se během jednoho menstruačního cyklu dostaví pouze jednou bez ohledu na jeho délku. Z toho vyplývá, že plodnost žen s delším menstruačním cyklem je nevyhnutelně nižší než u žen s kratším cyklem. Ovulace probíhá většinou 14 dní před menstruací a většinou ji provází mírný vzestup tělesné teploty. Žena, která má délku menstruačního cyklu 28 dnů  začíná plodné období 10.-11. den cyklu a trvá 16.-17. dne. Žena s desetitýdenním cyklem dosáhne plodného období pravděpodobně až v 7. týdnu menstruačního cyklu. Okamžik ovulace může od jednoho cyklu k druhému kolísat.

Jaké mohou být komplikace?

Silné a bolestivé krvácení je vždy znepokojující. Může být příznakem proběhlého spontánního potratu, zejména pokud se menstruace o několik dní opozdila.V takovýchto případech je vždy vhodné vyhledat lékaře. Při podezření na proběhlý potrat bývá někdy potřebná kyretáž, aby se děložní dutina vyčistila. Jestliže má žena opakované silné menstruační krvácení, mohou tyto krevní ztráty vést až ke vzniku anémie.

Menstruační poruchy

Velká část menstruačních poruch se upraví sama od sebe, ale pokud přetrvávají, je třeba se o nich poradit s lékařem. Velmi často je příčinou obav chybění  menstruace (amenorea). Ta může být buď primární nebo sekundární. Při primární amenoree se menstruace neobjevuje vůbec již od puberty, sekundární amenorea znamená, že se menstruace z nějakého důvodu zastaví. Jestliže se menstruace neobjeví vůbec, bývá příčinou opožděná puberta nebo jiné hormonální potíže. Nejčastější příčinou sekundární amenorey bývá těhotenství nebo stres a emoční faktory nebo anorexie. V případě, že máme podezření na těhotenství, je vhodné navštívit lékaře a provést těhotenský test. Nepravidelné menstruace nejsou důvodem k obavám. Také při pravidelném menstruačním cyklu může být menstruace nečekaně silná, prodloužená nebo přijít v nečekanou dobu. Takovéto problémy se nazývají metroragií.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.