Kód pojišťovny

Gastroenteritida

Ilustrační obrázek

„Enteritida" znamená zánět střev a může provázet různá onemocnění od krátkodobých až po závažné infekce. „Gastritida" znamená zánět žaludku. V případě, že oba dva orgány  zasáhne infekce, výsledkem bývá gastroenteritida. Příčiny onemocnění jsou různé. Nejčastěji bývá onemocnění vyvoláno infekcemi, které způsobují alimentární nákazy. Gastroenteritida se někdy objeví jako epidemie, která se šíří od jedné osoby ke druhé. V takových případech mají nemoc nejčastěji na svědomí viry. Těžká onemocnění mohou vyvolat jedovaté houby a rostliny, ale také i velké množství alkoholu, acylpyrin, projímadla, popř. silně kořeněná jídla. Gastroenteritida někdy vypukne také při cestě do ciziny, především do tropických oblastí (průjem cestovatelů). Příčinou je změna druhů bakterií, která je přítomna v salátech, čerstvé zelenině atd. Místnímu obyvatelstvu však tyto bakterie vůbec neškodí.

Jaké jsou příznaky?

Prvním příznakem gastroenteritidy je ztráta chuti k jídlu. Dále může následovat nevolnost a zvracení, bolesti v břiše, zpravidla křečovitého charakteru. Zvracení může být velmi silné a v těžkých případech někdy bývají patrné stopy krve. Jestliže trpí nemocný současně průjmem a bolestmi břicha, naznačuje to infekční původ onemocnění. Podezření na požití kontaminované potravy může vzniknout tehdy, jestliže onemocní najednou více osob. Příznaky se mohou objevit již po požití kontaminovaného jídla.

Jaká je prevence?

Velkou část případů gastroenteritidy způsobují bakteriální a virové infekce. Příčinou bývá často nevhodné zacházení s potravinami a nedostatečná hygiena na  toaletě a v kuchyni.

Hygiena na toaletě

Po použití WC si musíme důkladně umýt ruce a nehty. Mikroby se mohou přenášet prostřednictvím splachovadla nebo sedátka na záchodové míse. Důležité očistit tyto součásti toalety domácím desinfekčním prostředkem.

Hygiena v kuchyni

  • U potravin je důležité věnovat pozornost údajům od výrobce.
  • Před přípravou jídla si umyjte ruce a vyčistěte nehty.
  • Pracovní plochu jídel je potřeba udržet v naprosté čistotě.
  • Chraňte jídlo před hmyzem a hlodavci.
  • Potraviny skladujte pouze v uzavřených nádobách.
  • Nejezte maso, které stálo po uvaření den nebo déle při pokojové teplotě. Ani opětovné převaření nemusí zaručit jeho bezpečnost.

Komplikace

Průjem a zvracení provázející akutní gastroenteritidu vedou k rychlé ztrátě tekutin (dehydratace) a mnoha chemických látek (sodík, draslík). Jejich nedostatek vyvolává závažné biochemické pochody a může mít za následek i poškození ledvin nebo jater. Následky mohou být vážné tehdy, jestliže je postižený již předem nemocný nebo jedná -li se o malé dítě nebo staršího člověka. Velkému nebezpečí jsou vystaveny především malé děti. Nemocný kojenec má velkou žízeň, ale kvůli slabosti  saje nedostatečně a to, co vypije, není schopen v sobě udržet. Důsledkem je dehydratace, která vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc.

Léčba

Při gastroenteritidách spočívá léčba nejprve v náhradě ztracené tekutiny. Při žaludečních potížích l ze podávat vlažnou vodu po velmi  malých doušcích. Potom může následovat zředěný masový nebo drožďový vývar, slabě oslazený čaj nebo citrusové šťávy. Jestliže je příčinou onemocnění bakteriální infekce, může být potřebná i léčba antibiotiky. Důležitý je klid na lůžku a lehce stravitelná dieta, která obsahuje jednoduchá jídla jako je mléko nebo přecezená polévka. Na této dietě je třeba setrvat až do vymizení příznaků. Nemocné malé děti je vhodné neprodleně dopravit k lékaři. Při počínající dehydrataci je nezbytná jejich hospitalizace, aby bylo možné nahradit ztrátu tekutin.

Alimentární nákazy a intoxikace

Jedná se o množství různých onemocnění vyvolaných požitím potravin kontaminovaných bakteriemi, jejich toxiny nebo chemikáliemi. Téměř vždy je průvodním znakem bolest v břiše, zvracení a průjem, který může vést v některých případech až k dehydrataci organismu. Počet alimentárních nákaz se mnohonásobně zvýšil.

Jak jsou příčiny?

  • Bakteriální znečištění - choroboplodné zárodky mohou být přítomny již v syrové potravě nebo se do ní mohou dostat se znečištěním. Nejčastější příčinou alimentárních nákaz jsou bakterie rodu Listeria, salmonella (často se vyskytuje v drůbeži nebo vejcích), Clostridium (zpravidla se do potravin dostane znečištěním z okolí nebo prostřednictvím much), Shigella a Escherichia coli (pochází ze znečištění potravin nebo vody fekáliemi, je důsledkem nedostatečné hygieny).
  • Znečištění toxiny: Některé bakterie jsou schopné produkovat za vhodných podmínek (v teple nebo tehdy, když potrava nebyla správně uskladněna) toxiny, které mohou po požití vyvolat závažná onemocnění. Častým zdrojem infekce jsou především majonézové saláty, zmrzliny a podobná jídla. Velmi nebezpečná otrava je botulismus. Původcem je toxin botulin („klobásový jed") vyprodukovaný bakterií Clostridium botulinum a vyskytuje se především v špatně konzervovaných potravinách.

Chemické znečištění potravin:

Některé potraviny obsahují přírodní chemické jedy. Vysoce jedovaté jsou některé houby, dokonce i v nepatrném množství. Obsahují látky, které mohou způsobit dokonce bezvědomí, nepravidelnou srdeční akci. Také některé ořechy obsahují malé množství jedovatých chemických látek. Je důležité se vyvarovat potravinových plísní. Mnohé plísně produkují velmi nebezpečné jedy, které poškozují především játra. Potraviny mohou také být příležitostně kontaminovány pesticidy (látky používané k ošetření rostlin proti škůdcům, vesměs vysoce toxické), je to však spíše ojedinělé.

Jaké jsou příznaky?

Prvním příznakem alimentární intoxikace nebo infekce bývá zpravidla zcela náhle  začínající bolest v břiše křečovitého charakteru. Následně se může objevit zvracení nebo průjem, popř. obojí. Bolesti mohou trvat několik dnů. Doba, které uběhne mezi požitím podezřelé potravy a začátkem onemocnění, závisí na druhu otravy nebo infekce. Jestliže je příčinou bakteriální nákaza, může interval do začátku příznaků trvat 12-24 hodin a na počátku se typicky bolest břicha a zvracení.

Komplikace

Hlavní komplikací je dehydratace organismu. Průjmy a zvracení mohou vést k velkým ztrátám vody a solí z krevního oběhu.

Léčba

Alimentární onemocnění odezní většinou během 24-48 hodin, ale pokud příznaky přetrvávají nebo se rozvinou známky dehydratace, může lékař navrhnout hospitalizaci. K náhradě tekutin se potom použije nitrožilní infuze.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.