Kód pojišťovny

Hemoroidy

Ilustrační obrázek

Hemoroidy se řadí k poměrně častým onemocněním a vznikají jako důsledek poruchy návratu krve z žil v oblasti konečníku. Jedná se o uzlovité rozšířeniny žilních pletení pokryté sliznicí. Tyto rozšířeniny rostou v konečníku těšně před svěračem (zhruba 1,5 cm od análního kanálu). Když jsou hemoroidy zvětšené, způsobují značné potíže při stolici (nebo pouze u sezení), protože v konečníku se zužuje prostor. Stolice před sebou nahrnuje hemoroidální strukturu, vytlačí ji ven a opět vrací. Sliznice se vytahá a vyhřezne. Tento problém známe pod pojmem zevní hemoroidy. V pokročilém stavu těhotenství tlačí zvětšená děloha na krevní cévy v této oblasti a ztěžuje odtok krve, což vede k rozšíření žil oblasti análního otvoru.

Vnitřní hemeroidy

Vnitřní hemoroidy jsou považovány za obdobu křečových žil. Mezi jejich první příznaky patří krvácení. Krev je jasně červená, je jí málo a objevuje se na povrchu stolice nebo odchází v minimálním množství po stolici. Nemusí být přítomna ani bolest. Jakmile se hemoroidy zvětší, může se stát, že při stolici kromě obvyklého krvácení proniknou do řitního kanálu a vyhřeznou ven. V takovém případě jsou viditelné jako hrbolek, který se může objevovat buď jen při stolici. Pokud je hemoroid dostatečně velký - může vyhřezávat trvale. V některých případech mohou hemoroidy bolet a dotyčný pocítí v oblasti řitního otvoru velké napjetí a silné bolestivé zduření, které pokud je bez léčby přetrvává několik dnů.V takovém případě se jedná o zanícený hemoroid. Příčinou bývá jeho poranění nebo zaškrcení. Normální hemoroid zpravidla sám o sobě nikdy nebolí.

Anální píštěle

Lidé někdy zaměňují hemoroidy s análním píštělem, jehož povaha i původ je zcela odlišný. Hlavním příznakem je hnisavý výtok a větší krvácení se objevuje pouze zřídka, stejně jako bolest nebo zduření. Anální píštěl je zpravidla důsledkem malého abscesu pod sliznicí řitního kanálu. Dojde k vytvoření abnormálního spojení mezi kůží mimo kanál a kanálem samotným.

Kdy je třeba hledat odbornou pomoc?

  • Při dlouhodobém nebo silném krvácení.
  • Při  momentální bolesti v břiše.
  • Jestliže dojde ke změně vyprazdňovacích návyků (častější stolice nebo sklon k zácpě).
  • Při trvalých bolestech v oblasti konečníku.
  • Jestliže se příznaky hemoroidů objeví u jedince, který je starší 50 let.
  • Pokud má vytékající krev tmavou barvu.

Jaké jsou rizikové faktory?

Mezi velice rizikové faktory patří:

  • dědičné dispozice (rodová i rasová),
  • špatná životospráva,
  • jednostranná fyzická zátěž,
  • alkohol, kouření,
  • sedavý způsob zaměstnání a nedostatek pohybu,
  • nedostatečný pitný režim,
  • nedostatek vláknin ve stravě.

Způsob léčby

Jestliže se v řitním kanálu objeví hrbolek, doporučují se sedací koupele s hrstí rozpuštěné soli nebo odvarem z dubové kůry. Často dojde ke zlepšení a pomocí koupelí se postižené místo zklidní a zmírní otok, zatímco koupele v čisté vodě naopak umožní tekutině pronikat do tkáně více a otok zhoršují. Sůl vodu z tkání odčerpává. V případě, že hemoroid obsahuje krevní sraženinu, může pomoci polyetylénový sáček, který je naplněný drceným ledem a přiložený na zvětšený hemoroid.

Léčba vnitřních hemeroidů

Pravé vnitřní hemoroidy lze léčit několika způsoby. Hemoroidy je možno nastříknout speciální  látkou, která způsobí jejich zajizvení. Při správné aplikaci by neměla být cítit bolest a zákrok lze provést ambulantně. Mimo vlastní léčbu bývá doporučována také dieta s vysokým obsahem vlákniny.

Léčba análních trhlin

Léčba je závislá na jejich velikosti a také na délce jejich trvání. U lehčích případů stačí k zahojení aplikace znecitlivující masti a péče o stolici, současně s dietou bohatou na vlákniny. U těžších případů vyvolává bolest při stolici silné stažení řitního svěrače a potíže s odchodem stolice. Tento stav se s délkou onemocnění stále zhoršuje. V takových případech bývá bolest tak silná, že znemožňuje náležité vyšetření pacienta. Dotyčný je pak vyšetřen v narkóze a je mu provedeno roztažení análního otvoru a svěrače, aby se stolice lépe vyprazdňovala a umožnilo se zhojení trhliny. Pacient cítí okamžitou úlevu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.