Kód pojišťovny

Příznaky infarktu u žen

Ilustrační obrázek

Většina žen zná klasické příznaky srdečního záchvatu u muže - bolest na prsou, dýchavičnost, nevolnost. Ale jak se ukázalo, příznaky žen jsou často odlišné, je tedy velmi důležité, aby i samy ženy znaly své varovné signály.Rhonda Monroeová, 36tiletá matka tří dětí, kterou postihla náhlá bolest v levém prsu a levé paži a netušila, že jde o příznaky infarktu. „Vůbec mě nenapadlo, že  by to mohlo být moje srdce, vzhledem k mému věku, zdraví a štíhlé postavě," říká v článku, který zveřejnil server WebMD.

Bolest se dále rozšiřovala do ramene a zad. Snažila se ji tedy zahnat léky proti bolesti nebo teplou sprchou. Ale druhý den ji přemohla nevolnost, pocení, zvracení, bolest na hrudi a musela být převezena do nemocnice.

Dalším problémem bylo přesvědčit lékaře, aby ji věřili. „Nebrali mě vážně," vysvětluje Monroeová. „Nesplňovala jsem klasický profil pacienta se srdečním záchvatem." Podle doktorů byla na toto onemocnění příliš mladá,štíhlá a v rodině se srdeční onemocnění nevyskytovala.

„Bolest se zhoršovala, byla jsem zeslábla a přesvědčena, že umírám. V nemocnici jsem byla několikrát a pokaždé jsem se vracela s nezodpovězenými otázkami a bezmocná."

Obrátila se tedy na svého lékaře a prošla několika vyšetřeními v nemocnici. Konečně byla zjištěna správná diagnóza - týden po objevení bolesti - od kardiologa, který ji na začátku několikrát poslal domů. „Doktor mi řekl, že je dobře, že jsem byla vytrvalá, protože zjistil, že mám srdeční záchvat,"říká.

Kardiologové tvrdí, že tato situace může nastat velmi často. Ženy, které mají „netypické" příznaky nemusí na začátku rozpoznat, co se děje a lékaři často určí nesprávnou diagnózu.

„Obvyklými příznaky srdečního záchvatu jsou tlak na hrudi, bodání ve středu nebo na levé straně hrudi," říká doktorka Myung H. Parková, ředitelka centra plícních a vaskulárních onemocnění na Marylandské univerzitě. „Mnoho lidí popisuje bolest sevřením hrudi."

Ale u žen jsou příznaky většinou atypické: I když část žen pociťuje bolest na hrudi,jako muži, pro většinu z nich to ale není obvyklé. V roce 2003 ve studii, která se věnovala pacientkám se srdečními záchvaty, vědci zjistili, že během srdečního záchvatu 43% z 515 žen nepociťovaly žádnou bolest na hrudi nebo jiné typické příznaky mužů.

Zde je několik příznaků, kterými trpí ženy:

  • Dýchavičnost (57,9%)
  • Slabost (54,8%)
  • malátnost (42,9%)

Dalšími příznaky u žen jsou: nevolnost, závrať, nepříjemné pocity v dolní oblasti hrudi, tlak na horním břichu, které může připomínat trávící potíže a dále bolesti v horní části zad.

Ženy často nedokáží spojit tyto příznaky s infarktem a přisuzují je pálení žáhy, trávícím potížím, artritidě nebo stresu. Pokud mají problémy s dýcháním svádí to na špatnou kondici, přepracování nebo malátnost.

Věnujte pozornost příznakům

Odborníci radí naučit se rozpoznávat symptomy a v okamžiku, kdy se objeví volat záchranou službu. Zatímco každá žena jednou za čas pocítí trávící potíže, nahromadění nepříjemných pocitů nebo bolest na hrudi a v břišní oblasti je důvod, proč se obrátit na lékaře. Doktorka Parková zažila už mnoho pacientek, které čekaly příliš dlouho. Ženy obvykle mají mnoho povinností - zaměstnání, rodina, a péče o blízké - často pak přehlíží sebe, dokonce i tehdy pokud se necítí příliš dobře, není to věc,která je u nich na prvním místě," dodává.

„Čím déle žena oddaluje léčbu a operaci blokované srdeční tepny, tím větší poškození je způsobeno srdečnímu svalu," dodávají odborníci. Pokud bude velká část srdečního svalu poškozena, ženu může postihnout selhání srdce," říká doktorka Teresa Paulin-Glaser, autorka publikace věnující se péči o srdce ženy a kardioložka v McConnellovu zdravotnímu centru v Columbusu ve státě Ohio.

Trvejte na svém

Mnoho doktorů, kteří neovládají některé „typické" ženských příznaky, je často přehlédnou. Podle nedávné studie zveřejněné na webu WebMD, se u žen objevují nepříliš známe symptomy srdečního onemocnění. Stává se tedy, že mnoho žen je špatně diagnostikováno a z nemocnice propuštěno.

Buďte přímá a při jednání  lékaři si stůjte za svým. „Ženy, které přijíždí do nemocnice s tímto problémem, by měly trvat na tom, aby byly řádně vyšetřeny,"dodává doktorka Paulin-Glaserová.

Přinejmenším by žena měla být napojena na kyslíkový přístroj, měly by ji být podán aspirinu, odběr krve, vyšetření elektrokardiogramem a poskytnutí srdečního přístroje, a to vše během několika minut po příjezdu.

V tomto případě je trocha drzosti potřeba, pokud vás lékaři nebo  zdravotnický personál nechtějí vyšetřit vaše srdce, trvejte na tom, že chcete, aby vás prohlédl kardiolog.

Toto považuje za důležité také paní Monroeová: „Trvejte na svém. Nikdo nezná vaše tělo tak dobře, jako vy sama. Myslím, že za to, že jsem dnes na živu, vděčím právě tomu, že jsem se nevzdala."

Jedna z nejdůležitější věci, kterou pro sebe můžete udělat, je výzkum. „Podnikněte akci sama, ještě předtím než vás kdy srdeční záchvat postihne," radí doktorka Paulin-Glaser.

„Prozkoumejte nemocnice ve vašem okolí. Zjistěte, která z nich se specializuje na srdeční onemocnění," říká doktorka.

Zde jsou některé otázky, na které by se každá žena měla zeptat:

  • Nachází se v nemocnici katetrizovaná laboratoř?
  • Je tato laboratoř k dispozici 24 hodin denně?
  • Je v dané nemocnici prováděná operace koronární tepny?
  • Za jak dlouho, po svém příjezdu do nemocnice je žena přeřazena do laboratoře?
  • Zvládnou doktoři uvolnit zablokovanou tepnu během 90 minut?
  • Mají všichni lékaři požadovanou kvalifikaci?

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.