Kód pojišťovny

Cukrovka předehrou k Alzheimerovu onemocnění

Ilustrační obrázek

U lidí, u nichž je diagnostikována cukrovka před 65. rokem, se riziko vzniku Alzheimerova onemocnění zvyšuje až dvakrát. Podle nové studie zveřejněné na webu WebMD, cukrovka zvyšuje nebezpečí vzniku Alzheimerova onemocnění a dalších typů demence až dvojnásobně.Studie se účastnilo 13 694 dvojčat ze Švédska. U těch, u kterých byla zjištěna cukrovka před 65. rokem jejich života, byla zjištěna až dvojnásobná šance rozvoje Alzheimerova onemocnění. U lidí, u nichž byla diagnostikovaná cukrovka později, toto riziko nebylo tak vysoké.

Podle Weili Xu, odborníka z institutu Karolinska ve švédském Stockholmu, který na této studii pracoval, jsou právě její výsledky dalším důvodem pro zachování zdravého životního stylu, což právě může snížit riziko demence.

Podle Americké asociace diabetiků trpí cukrovkou téměř 24 miliónů Američanů.

Účastníci této studie byli registrování ve Švédském registru dvojčat a v době studie, v roce 1998, všichni byli starší 65 let. Výzkum trval do roku 2001. Vyšetřována byla dvojčata nejen jako celek, ale rovněž byla porovnávána v rámci skupiny.

Alzheimerova nemoc postihuje zejména starší lidi. Je formou demence - mentálního postižení, které zasahuje činnost mozku a způsobuje problémy s myšlením a pamětí. Po mnoho let byli lékaři přesvědčeni, že demence je normálním důsledkem stáří. V roce 1906 německý lékař Alois Alzheimer vysledoval specifické změny ve struktuře mozku, které jsou typické pro nemoc, která teď nese jeho jméno. Přesto si i dnes nejeden praktický lékař plete její příznaky se sklerózou nebo obyčejnou stařeckou roztržitostí. Nehledě na to, že pořád nevíme, jak vlastně vzniká.

Tato nemoc postihuje asi tři procenta lidí starších 65 let. Riziko, že se nemoc objeví, se zvyšuje s věkem a je možné, že Alzheimerova nemoc postihuje přes padesát procent lidí starších 85 let. První příznaky onemocnění se mohou objevit poměrně brzy, mezi 40 a 50 lety, obvykle ale až po šedesátce. Jednou z hlavních zákeřností onemocnění je jeho nenápadný nástup na scénu. Bohužel v době, kdy se projeví první příznaky nemoci, jsou už mozkové buňky napadeny. Onemocnění tedy začíná podstatně dříve, než na sebe poprvé upozorní.

Z celkového počtu účastníků studie byla u 476 z nich diagnostikována demence, z toho u 292 Alzheimerovo onemocnění. Cukrovkou trpělo 1396 osob.

Tím, že studie byla zaměřena pouze na dvojčata, vědci při výzkumu opomněli řadu genetických faktorů a rovněž míru chudoby, zejména pokud jde o období dětství.

„Dvojčata jsou lidé, kteří k sobě přirozeně patří,a proto mnoho faktorů není bráno v úvahu, jsou jimi například genetické znaky a zázemí," vysvětluje spoluautorka studie, doktorka Margaret Gatzová, profesorka psychologie, gerontologie a preventivní medicíny na univerzitě v Kalifornii.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.