Kód pojišťovny

Zánět močového měchýře

Ilustrační obrázek

Zánět močového měchýře, neboli cystitida je časté onemocnění, kterým trpí převážně ženy. Močový měchýř je dutý svalový orgán, který shromažďuje a uskladňuje moč před jejím vypuzením z těla. Jestliže dojde k zánětu močového měchýře, objeví se typické příznaky: časté nutkání na močení, bolest při močení a někdy příměs krve v moči. U žen je první známkou zánětu močového měchýře bodavá bolest za stydkou kostí, která může rychle přejít v pocity pálení a řezání během močení.

Jaké jsou příčiny cystitidy?

Cystitida je vyvolána bakterií Escherichia coli, která žije běžně ve střevě a podobně jako jiné mikroby, kteří žijí v lidském těle v této oblasti neškodí. Potíže nastanou tehdy, jestliže se E. coli dostane ze střeva do vývodných močových cest. Bakteriím E. coli se daří v kyselém prostředí, protože normální moč má kyselou reakci, bakterie snadno proniknou do močových cest. V močových cestách se velmi rychle množí a vyvolávají přitom zánět jejich sliznice. Jestliže se jim v tom nepodaří zabránit, mohou se rozšířit od ústí močové trubice přes močový měchýř, vzhůru do močovodů a nakonec až do ledvin. Infekce ledvin se nazývá pyelitida nebo pyelonefritida. Pokud se správně neléčí, může infekce časem zavinit zničení ledvinové tkáně.

Sex a cystitida

Při nedostatečném zvlhčení pochvy během pohlavního styku se poševní sliznice snadno poraní. Tím se vytvoří příznivé živné prostředí pro bakterie, což může vést k vzplanutí infekce. Někteří muži nevědomky přenášejí škodlivé bakterie pod předkožkou penisu. Větší náchylnost k cystitidám neznamená vzdát se sexu, ale věnovat maximální péči čistotě oblasti pohlavních orgánů (jak u ženy, tak u jejího partnera).

Hormonální změny

Sklon k onemocnění cystitidou mohou ovlivňovat také i hormonální změny během menstruačního cyklu. Záchvaty cystitidy se objevují krátce po začátku menstruace, během těhotenství, po porodu, v menopauze nebo po hysterektomii. Hormonální nerovnováha může kromě jiného ovlivnit kyselost nebo zásaditost moči nebo stupeň zvlhčení pochvy.

 Samotný hormonální  systém je ovlivněn mnoha faktory. Při opakujících se cystitidách je vhodné se zamyslit nad používanou antikoncepcí. Hormonální antikoncepce, která účinkuje prostřednictvím zásahu do hormonální rovnováhy organismu, může u žen s větším sklonem k infekčním onemocněním pochvy vyvolat příznaky zánětu močového měchýře. Cystitida může mít také souvislost s onemocněním močového systému, jako jsou močové kameny, cysty ledvin, nebo ztluštění stěny močového měchýře. Cystitida se může během roku i několikrát opakovat. Důvodem je pravděpodobně oslabení tkáně po předchozím zánětu a její snížená odolnost proti infekci.

Zánět močového měchýře u dětí

Zánětem močového měchýře mohou onemocnět také děti, dokonce i kojenci. Stejně jako u dospělých jsou mezi dětmi více postižena děvčata. Onemocnění se u dětí pozná hůře, protože se objevují ještě další příznaky nemoci jakými jsou: horečka, zvracení celková únava. Jednou z příčin onemocnění může být nedostatečný pitný režim. Moč je pak více zahuštěná a může při močení vyvolávat pálivý pocit. Musíme dívky naučit, aby se utíraly směrem zepředu dozadu a kvůli snížení rizika přenosu choroboplodných bakterií ze střeva do oblasti pohlavních orgánů a močové trubice. Cystitidy se u dětí léčí velmi dobře, ale je důležité dítě naučit, jak dalším onemocněním předejít.

Samoléčba

Pomocí samoléčení můžeme zvládnout i těžší formu cystitidy. Důležité je :

  • Vypít 0,5 l nedráždivé tekutiny a pak pít každých 20 minut cca čtvrť litru po dobu 3 hodin.
  • Termofor nebo láhev s horkou vodou nám pomůže zmírnit pálivé pocity při močení.
  • Každou hodinu vypít jednu zarovnanou čajovou lžičku zažívací sody rozpuštěnou ve vodě (opakujeme nejméně třikrát po sobě).
  • Jestliže je potřeba, užijeme lék proti bolesti.

Terapie

V případě, že zánět neustoupí do tří dnů, měli bychom vyhledat lékaře. Lékařské vyšetření je nezbytné v době těhotenství, protože těhotným ženám hrozí větší riziko infekce ledvin. Před návštěvou lékaře, vypijte malé množství vody, abychom byli schopni poskytnout k vyšetření vzorek moči. Jedná li se o infekce jako je kandidóza nebo trichomoniáza, je vhodné, aby se současně s námi léčil i náš partner.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.