Kód pojišťovny

Hodginova nemoc

Ilustrační obrázek

Jedná se o zhoubné bujení mízních uzlin, kdy je napadnuta lymfatická  tkáň, která se skládá z lymfatických buněk neboli lymfocytů. Lymfocyty se nacházejí v periferní krvi a v kostní dřeni a shlukují se v lymfatických uzlinách na krku, v podpaží, tříslech, hrudníku a v břiše. K shlukování také dochází v játrech a ve slezině. Nemocný, který je postižený Hodgkinovou nemocí má zvětšené nejprve uzliny jedné skupiny, např. na krku nebo v třísle, a potom se onemocnění pozvolna šíří do dalších skupin a v konečném důsledku je postižen celý lymfatický systém.

Známe příčinu nemoci?

Příčina Hodgkinovy nemoci není doposud známa, i když existoval názor, že na vzniku onemocnění se podílel virus. Nemocí jsou postiženy všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Ve věku nad 65 let se počet žen i mužů vyrovnává.

Jaké jsou příznaky?

Zpravidla je prvním příznakem zvětšení jedné skupiny lymfatických uzlin. V některých případech postižený prodělá nachlazení nebo jiné lehké onemocnění a poté zjistí, že uzliny, které se zvětšily  během nachlazení a po jejím odeznění se již nezmenšily na původní velikost. Nejvíce se zvětšují uzliny na přední straně krku nebo v podpaží, někdy uzliny tříselné. Mohou se také objevit noční horečky, pocení úbytek tělesné hmotnosti a zvýšená únava.

Jak se nemoc diagnostikuje?

Neobvyklé zvětšené lymfatické uzliny se velmi často vyskytují jako imunitní reakce na místní infekce. V případě, že zvětšené uzliny přetrvávají déle než tři týdny, je na místě podrobnější vyšetření (vyšetření krve, biopsie, CT vyšetření, lymfografie, magnetická rezonance). Je možno také provést břišní operaci při které je otevřena břišní dutina a zjistí se přítomnost zvětšených uzlin.Také se odebere vzorek jaterní tkáně a odstraní se slezina.

Stádia nemoci

U Hodgkinovy nemoci rozlišujeme různá stadia. První stadium je počáteční fáze onemocnění, kdy je postižena pouze jedna skupina uzlin. Druhé stadium představuje pokročilejší onemocnění, kdy bývají postiženy dvě blízké skupiny uzlin. Ve třetím a čtvrtém stadiu se jedná o těžší postižení, kdy jsou zvětšeny mízní uzliny povšechně.

Jaká je léčba?

Způsob léčby se odvíjí podle výsledků vyšetření, rozsahu nemoci a také věku pacienta. Postižení v prvním stadiu nemoci (I a II) se obvykle léčí rentgenovým ozářením. Velmi často se ozařuje pouze ta postižená část těla (krk, podpaží, břicho nebo třísla). Vždy záleží na umístění zvětšených uzlin. Terapie probíhá denně po dobu několika týdnů. Během léčby může dojít k celé řadě vedlejších účinků. Nemocní ve III a IV stadiu jsou léčeni zpravidla kombinacemi cytostatik. Vedlejší účinky cytostatických léků jsou velice nepříjemné. Jedná se o zvracení, malátnost a nevolnost, dočasná ztráta vlasů. Terapie se provádí v několika cyklech, každý z nich trvá několik dnů a intervaly mezi nimi jsou několikatýdenní. V minulosti umírali nemocní postiženi Hodgkinovou nemocí do dvou let po stanovení diagnózy. V současné době její léčba pokročila natolik, že se  u většiny pacientů  jedná o jednu z nejlépe léčitelných nádorových onemocnění.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.