Kód pojišťovny

Cvičení na míči

Ilustrační obrázek

Když nás bolí záda, vyměníme židli za míč - gymball. Naučíme se na něm nejen zdravě sedět, ale po namáhavém dni uvolníme celé tělo. Zvykli jsme si na to, že se gymball stal pomůckou při zdravotním i aerobním cvičením. Nicméně ve fitcentrech se dnes můžete setkat s novinkami cvičení, při kterých pocítíte svaly, o jejichž existenci jste neměli ani tušení.

Rozpůlený balón

Bossa body je cvičení, při kterém se využívá speciální míč. Vypadá tak trochu jako gymball a průměru šedesát centimetrů seříznutý ve dvou třetinách, tedy z jedné strany vypouklý, z druhé plochý. Označení bossa pochází ze zkratky bosu, což znamená  „both sides up" (oběma stranami nahoru). Původně měl tento zvláštní míč sloužit rehabilitačním účelům. Právě proto na něm může cvičit prakticky každý.

Na bossa míči se dá cvičit z obou stran. Buď jej položíte rovnou plochou na zem a nastupujete na kopuli, která je pro tyto účely vybavena protiskluzovými body, nebo jej otočíte pevnou stranou nahoru a používáte ji jako balanční plošinu. Vzhledem k nestabilitě míče potřebujete udržovat rovnováhu při každé pozici. Tím se docílí zapojení hlubokých břišních a zádových svalů pánevního dna. Podle toho, jak je míč nafouklý, se střed těla zapojuje více či méně. Čím je míč tvrdší, tím jednodušší je udržení celkové rovnováhy. Z toho vyplývá, že  bossa pomáhá zlepšit celkovou stabilitu těla, koordinaci pohybů a celkovou pohyblivost a také přispívá ke zpevnění šlach a vazů kloubů. Důležité je zejména precizní provedení a správné zapojování všech svalů. Míč se používá v sedu, kleku, lehu na břiše, zádech či boku.

Na tomto míči je možné provádět nejrůznější typy cviků od zdravotních po kardiovaskulárně velmi náročné. Aerobní hodiny bossa jsou většinou ve vyšším tempu, které však nesmí být přehnané. Aby se dosáhlo vyšší aerobní zátěže, provádějí se kromě klasických aerobikových kroků i různé poskoky na bossa míči. Posilovací bossa body se cvičí v pomalejším tempu. Nejprve se provádí jednoduchá posilovací choreografie na míči, v druhé části se míč používá k posilování na zemi vsedě, vleže na zádech či na boku.

Každá cvičební hodina začíná zahřátím, a to jednoduchými kroky s využitím bossa míče. Svaly je třeba připravit na další zátěž. Po zahřátí následuje protažení a poté hlavní část hodiny - jednoduché posilovací choreografie. Na závěr samozřejmě nesmí chybět strečink. A výhoda tohoto cvičení? Při všech cvicích je nutno zapojit střed těla. Bez zapojení těchto partií se na míči nelze udržet. Cvičení je efektivní právě proto, že při každém cviku musíte udržet rovnováhu.

Jeden míč nestačí

Balantes zahrnuje prvky z pilates kombinované s balancováním na baloncích. Toto cvičení patří do skupiny body and mind - tedy cvičení pomalého charakteru, které klade důraz na jednotu těla a mysli. Soustředíte se při něm na to, co která část těla dělá, jak s tělem pracujete, jak do cvičení zapojujete vnímání a mysl. Balantes učí správnému zacházení s tělem. Cílem je zlepšit celkové držení těla, předcházet bolestem zad a pohybového aparátu. Může se cvičit v jakémkoliv věku, při běžných bolestech zad, skolióze, zkrácení šlach apod.

Hodina začíná pozvolna, učíte se vnímat svůj dech, při následujících cvicích sedíte na overballu nebo si balonky různě podkládáte tělo, nohy a ruce. Balonky některé prvky z pilates usnadňují, jiné mohou ještě ztížit. Během posilování celého těla dojde i na protahování zkrácených šlach, stejně jako na rehabilitační cvičení páteře.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.