Kód pojišťovny

Nepříjemné afty

Ilustrační obrázek

Zánět ústní dutiny (afty) způsobuje infekce s oparovými viry. Na vnitřních stranách rtů, tváří, na jazyku nebo kdekoli v ústech se někdy mohou objevit malé, mělké, kulaté nebo oválné bolestivé vřídky, které mívají šedivou spodinu a zažloutlé okraje. Někdy se objeví bez zjevné příčiny, mohou však také signalizovat, že jste vyčerpáni, anebo mohou souviset se stresem. Jinou příčinou může být špatně usazený umělý chrup nebo rovnátka nebo příliš důkladné čištění zubů, při němž vznikají oděrky a z nich potom bolestivé vřídky.

Vážnější příčinou je virus způsobující opar. První náraz může být prudký, s bolestmi v krku a několika nepříjemnými vřídky v ústech. Další ataky bývají méně prudké. Většina vřídků v ústech se během několika dnů zahojí. Při dlouhodobějších a vážnějších obtížích je třeba vyhledat lékaře, aby se nezanedbala nějaká skrytá příčina.

Terapeuti se domnívají, že vředy v ústech vznikají při snížené vitalitě a nevhodné stravě. Pravděpodobně trpíte nedostatkem vitaminu B. V takovém případě vám doporučí pšeničné klíčky nebo pivovarnické kvasnice a více zeleniny. Doporučuje se také vitamin C a zinek. Ústní vody a pastilky, které obsahují místní anestetika, ústa čistí a zmírňují bolest. Výjimečně mohou být vřídky projevem přecitlivělosti na lepek.

Pomoc z přírody

Nejsilnějším protivirovým éterickým olejem je ravensara, kterou můžeme používat neředěnou přímo na opar. Je vhodné ji střídat s levandulovým éterickým olejem, který napomáhá hojení. Na záněty v ústech se také velmi dobře hodí oleje z tea tree a levandule, které se dají aplikovat přímo bez ředění na postižené místo.

Trápení v dětské pusince

Afty mohou mít děti od jednoho do tří let a někdy jsou doprovázeny vysokou horečkou a špatným zdravotním stavem. Pro tyto drobné puchýřky na ústní sliznici, uprostřed bílé či šedobílé, je typický především červený lem. Pokud v ústech svého batolete nebo předškoláka podobné vřídky objevíte, navštivte dětského lékaře. Lékař vám může včas naordinovat účinné léky přiměřené věku dítěte. Můžete dostat antivirotika, ale i jiná lokální léčiva - nejčastěji různé gely, roztoky ke kloktání či cucavé pastilky. Pomáhají ke zklidnění a zhojení sliznice.

Má-li dítě afty častěji než dvakrát třikrát do roka, je dobré nechat dítě speciálně vyšetřit. Opakovaný výskyt aftů totiž může být i vedlejším příznakem některých onemocnění. Postižení kůže a sliznic kvasinkovými infekcemi, herpetickými viry, afty, záněty či ekzémy patří mezi časté projevy poruch imunity.

Mírníme bolest

Než se afty zhojí, dávejte dítěti tekutou chladnou stravu a nápoje, které vřídky nebudou dráždit. Děti by neměly pít ovocné šťávy, protože ty dráždí nemocnou sliznici a způsobují pálení v ústech, pít by měly raději jen vodu nebo čaj. Tužší stravu, kterou by obtížně polykaly, raději nahraďte tekutou.

Ke snížení pravděpodobnosti opakovaného výsevu aftů se osvědčila i málo kořeněná a aromatická strava. Afty může vyvolat i poranění ústní dutiny nebo její podráždění. Pokud dítě používá tvrdší kartáček, pořiďte mu nový s měkkými štětinami. Má-li dítě rovnátka, zkontroluje, zda dítě rovnátka nikde netlačí nebo mu neodírají sliznice a dásně.

Na afty stejně jako na většinu virových i bakteriálních infekcí pomáhá postupné zvyšování obranyschopnosti dětí. Pro správný vývoj imunitního systému se doporučuje u nejmenších dětí co nejdelší kojení. Starším dětem pak svědčí pestrá strava s dostatečným podílem syrové zeleniny a ovoce. Pro silný imunitní systém je nezbytně nutný pohyb na čerstvém vzduchu, výborný efekt má i otužování.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.