Kód pojišťovny

Vánoční nepříjemnosti

Ilustrační obrázek

Všichni chceme prožít vánoční svátky ve zdraví a spokojenosti. Ne vždy se to povede. Někdo skončí na pohotovosti se zažívacími potížemi, pro někoho jsou Vánoce svátky stresu. psychologové tvrdí, že většinu stresových situací si vytváříme sami tím, že chceme mít svátky podle naší zidealizované představy. Ta však zdaleka neodpovídá představám ostatních členů rodiny. Proto odborníci radí, abychom byli o svátcích hodní hlavně sami na sebe a nekladli si nereálné cíle. Jen tak se vám vyhne podrážděnost, migréna způsobená únavou a vyčerpáním.

Vyhnout se potížím a nekazit si volné dny polykáním léků nebo návštěvou lékaře lze odlehčením svátečního jídelníčku.

Kost v krku

Rybí kost v krku patří k nejčastějším důvodům výjezdu lékařů o Štědrém dni. První pomocí je snažit se rybí kost vzpříčenou v krku spolknout za pomocí tuhých soust - chleba, rohlíku nebo brambor. Můžete požádat někoho ze spolustolovníků, aby se vám pokusil uvolnit dýchací cesty pomocí úderů mezi lopatky. Nikdy však neprovádějte drastické domácí zásahy v krku. Zákrok u lékaře neodkládejte, v okolí zapíchnuté kosti může vzniknout zánět. Ryby s kostmi zásadně nedávejte dětem. Pokud  kost zůstane v krku dítěti, můžete se pokusit přehnout ho přes koleno, aby trup a hlava visely dolů a přiměřeně udeřit mezi lopatky.

  • Pokud rybu neumíte vykostit a máte strach ji jíst, vsaďte na vykostěné ryby.
  • Nikdy neklaďte do úst současně rybu a jiné jídlo.
  • Rybí maso nekrájejte, ale oddělujte jej podle jeho přirozené struktury.
  • Když budete jíst pomalu, můžete ještě na patře a na jazyku zachytit kost, kterou jste na vidličce přehlédli.

Nepřítel váha

Psychologové tvrdí, že za takzvanými vánočními kily je uvolněný stres, který se v nás nahromadil před Vánocemi. Pokud vše neklape podle našich představ, máme častěji potřebu sáhnout do talíře. Na přemíru jídla a přebytečné kalorie skvěle zabírá fyzická aktivita. Pomůže sice i delší procházka na čerstvém vzduchu, ale ideální jsou zimní sporty. Anebo si můžete najít půlhodinku a intenzivně si zacvičit. Cvičení nejenže pomáhá spalovat nadbytečné kalorie, ale působí i jako antidepresivum. Trávíte-li většinu času sledováním televize, neměli byste mlsat vůbec a jíst jenom zeleninu s kouskem libového masa.

Pozor na přejedení

Sváteční dobroty jsou vysoce kalorické, hodně tučné a těžké. Jste-li odolní jedinci a dopřejete si o svátcích, možná vás potká jen pálení žáhy. Pak sáhněte po volně prodejných lécích na překyselení žaludku (antacida). I případné bolesti a pocity těžkosti můžete řešit celkem rychle - dejte si jogurt s vlákninou nebo přiložte teplý obklad. Nezbytná je nedráždivá a mírná dieta. Pokud však protáhnete hodování na celé svátky, způsobíte si zažívací potíže. Hrozí vám nadýmání, nevolnost, zvracení či průjem a zejména překyselení žaludku.

Následkem přejídání může být již zmíněný průjem. Okamžitě nastupuje dieta s dostatečným množstvím minerálky či čaje. Zavodněný organismus je totiž nejdůležitější součástí léčby průjmu. Na střevo má zklidňující účinek mrkev uvařená s rýží či banány nebo jemně nastrouhané jablko.

Riziko přejídání zvyšuje stres a únava. Je proto potřeba si o svátcích dopřát i dostatek relaxace a program si plánovat tak, abychom ze všech aktivit nebyli ještě více vyčerpaní.

Pozor, žlučník

Velkou nepříjemností je o svátcích podrážděný žlučník, nebo dokonce slinivka. Po velkém množství tučného jídla, které je zapíjeno alkoholem, vzniká velmi často i akutní pankreatitida. V případě podráždění žlučníku a slinivky (pankreatu) je dieta nejlepší volbou - což znamená vzdát se svátečního menu. Opatrní by měli být hlavně lidé, kteří už podobné potíže měli. Mírnější potíže se žlučníkem lze zahnat speciálními čaji. Obsahují většinou nať máty, list boldovníku, nať jablečníku a řepíku či kořen a nať pampelišky. Čaje působí i proti nadýmání a jsou mírně projímavé a protikřečové. Můžete si koupit i volně prodejná choleretika, což jsou látky nebo rostlinné extrakty, které ovlivňují množství a složení žluči. Žádný z těchto přípravků se však nesmí užívat při akutním záchvatu. Bolesti, které jsou prvním příznakem, mají různou intenzitu, vystřelují do zad a pravé lopatky. Může je doprovázet zvracení či nucení na zvracení. Jako první pomoc můžete zkusit studené obklady do podžebří.

Pozor na alergie

Zhruba 50 tisíc Čechů trpí alergií na vodní živočichy, tedy ryby, měkkýše a korýše. Pozor je třeba dávat na takzvané zkřížené reakce, což znamená, že pokud máte potvrzenou alergii na určitou rybu, hrozí vám padesátiprocentní riziko alergie na jiné ryby. Při lehčích příznacích jako jsou kopřivka nebo svědivé červené pupínky, se doporučuje použít antihistaminika na bázi levocetirizinu. Při silnějších reakcích volejte lékařskou pomoc.

Koho by nelákalo tropické ovoce - avokádo, mango, papája. Jenže pokud vám najednou na těle vyskáče kopřivka, zpozorujete otoky nebo se vám spustí rýma, je vám nevolno, bolí vás břicho a máte průjem, potravinová alergie je tu.

Alkohol přes míru

K Vánocům patří neodmyslitelně sklenka dobrého vína či aperitiv pro povzbuzení chuti. Přísun alkoholu kontrolujte a neriskujte kocovinu. Ta je totiž pro lidský organismus obrovským šokem a tělo se s ní vyrovnává jen těžce. Bolesti hlavy a tělesnou malátnost můžete zmírnit acylpyrinem, ten ale někdy ještě více podráždí žaludeční sliznici.

Přeženete-li silvestrovskou oslavu, je účinné tělu dodat co nejvíce tekutin. Ideální je pramenitá voda bez bublin nebo bylinkové čaje. Alkohol mimo jiné dehydratuje organismus: díky vodě se z vašeho těla co nejdříve a nejlépe vyplaví toxiny. Doplnit chybějící tekutiny a zároveň dodat tělu potřebné minerály umí pořádný masový vývar, který vás postaví na nohy , udělá dobře vašemu překyselenému žaludku a napomůže dobrému trávení. Kdo snese bez problémů česnek, ať jde do česnečky. Česnek má čisticí a antibakteriální účinky a je zásaditý, což je pro překyselený žaludek blahodárné. Nezapomeňte na vitaminy , především na vitaminy skupiny B. Pomáhají odbourávat alkohol.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.