Kód pojišťovny

Revmatická artritida: 8 mýtů

Ilustrační obrázek

Revmatickou artritidou trpí asi 1% populace. Přesto koluje spousta pověr o této běžné, ale velmi vážné kloubní nemoci. „Existuje velké množství mylných představ o tomto onemocnění," říká doktor Paul Kremer, revmatolog a profesor na lékařské fakultě univerzity v Albany ve státě New York pro server WebMD.„Artritida je běžné onemocnění, a proto s ní často bývá zaměňována právě artritida revmatická." Navíc revmatická artritida není ještě zcela prostudována v mnoha oblastech. Výzkum a léčba neustále mění pohled na toto onemocnění.

Dokonce i odborníci se neustále dovídají o této nemoci něco nového. Zde je 8 nejčastějších mýtu.

Mýtus č. 1: Revmatická artritida je to samé jako „obyčejná artritida"

Pravdou je, že revmatická artritida není jako ta obyčejná. Za obyčejnou artritidu považujeme například osteoartritidu, která vzniká buď v důsledku zranění, nebo opotřebení kloubů. Je to nejběžnější kloubní onemocnění lidí středního věku.

Na rozdíl od toho, revmatická artritida je chronické, progressive autoimmune onemocnění. V důsledku neznámých spouštěčů, se tělo brání tvorbou protilátek, a tím ničí své vlastní vazivo. Toto nejvíce poškozuje právě klouby, ale můžou ohrozit i jiné části těla. Tyto záněty přicházej buď periodicky, nebo trvají nepřetržitě.

„Toto je asi ten největší omyl, směšování revmatické artritidy a osteoartritidy. Nepřidává tomu ani fakt, že většina lidí trpí oběma těmito onemocněními.," dodává doktor Kremer.

Mýtus č. 2: Revmatickou artritidou trpí jen lidé v pokročilém věku

Pravdou je, že toto onemocnění začíná u osob ve věku 30 až 50 let.

„Toto je nejčastější věková skupina, u které se artritida objevuje. Ale tímto revmatickým onemocněním mohou trpět dokonce i teenageři. Starší lidé mohou mít horší formu, protože jí zpravidla trpí už delší dobu a je v pokročilejším stádiu."

Mýtus č. 3: Revmatická artritida není příliš vážné onemocnění

Revmatická artritida může velmi vážně ohrozit vaše zdraví a samostatnost, zvláště když je nesprávně nebo nedostatečně léčena.

„Mnoho lidí vážnost tohoto onemocnění zlehčuje a nazývá o „babičkovským onemocněním" a tím zpravidla promeškají správnou příležitost pro léčbu,"říká profesor Kremer. Lékaře se zpravidla rozhodnou navštívit až po několika měsících, ale to už jsou klouby velmi poškozeny."

Revmatická artritida je onemocnění, které musí být diagnostikováno, co nejdříve, a po té pravidelně léčeno, aby klouby už nebyly nadále poškozovány. To muže zachránit jejich dlouhodobé správné fungování.

Revmatická artritida může zvýšit riziko vzniku některých dalších onemocnění. Kardiovaskulární onemocnění, infekce a plícní nemoci se častěji objevují u lidí s revmatickou artritidou.

Mýtus č. 4: Většina lidí trpící revmatickou artritidou skončí na kolečkovém křesle nebo v pečovatelském domě

Revmatická artritida ovlivňuje život u každého pacienta jinak. Ale většina lidí může s touto nemoci žít bez omezení.

V důsledku své vzestupné tendence revmatická artritida opravdu u některých lidí invaliditu způsobuje. Tyto informace však pocházejí ze studií 20 až 30 let starých.

„Tyto studie byly vypracovány ve zcela jiném době, předtím než jsme začali tuto nemoc léčit metotrexanem. Během těchto let jsme učinili velký pokrok v léčbě tohoto onemocnění. Dnes většina lidí, kteří se s revmatickou artritidou léčí, je na tom velmi dobře, pokud jde o pohyblivost a samostatnost," říká doktor Kremer.

Poslední studie dávají Kremerovi za pravdu: 94% pacientů pokračovalo ve svých obvyklých aktivitách samostatně po deseti letech trvání tohoto onemocnění.

Mýtus č. 5: Mnoho lidí s revmatickou artritidou nemůže pracovat

Pravdou je, že pracovní úkoly a zvyky se mohou v důsledku onemocnění změnit. Ale rozhodně to neznamená doživotní neschopnost.

„Opět zde platí, že toto mohla být pravda dříve, před započetím současných léčebných metod," říká doktor Kremer. Zcela jistě tito lidé budou potřebovat pracovní příspěvky nebo budou muset zredukovat některé své aktivity během zánětů. Ale většina lidí s tímto onemocněním, může normálně pracovat.

Podle nedávné studie, rozdíl v pracovním tempu mezi lidmi trpícími artritidou více než 10 let, a lidmi zdravými, není žádný.

Mýtus č. 6: Jelikož léčba revmatické artritidy může být jedovatá, je lepší s ní počkat, až se nemoc více rozvine.

„Toto je pravděpodobně ten nejnebezpečnější mýtus," varuje doktor Kremmer.

Je zde mnoho důkazu o tom, že brzká léčba revmatické artritidy zabraňuje poškození kloubů. Ideální je začít s léčbou, co nejdříve, po jejím diagnostikování. Pozdní léčba může znamenat větší poškození.

Podle jedné studie, může brzká léčba metotrexatinem zabránit dalšímu rozvoji nemoci u některých osob.

„Je pravda, že léky, které se dříve k léčbě artritidy používaly, měly vedlejší efekty. Ale jen velmi zřídka jsou následky vedlejších efektů horší, než neléčená artritida. Prostý krevní test a pravidelné návštěvy u lékaře mohou odhalit většinu vedlejších efektů léků.

Mýtus č. 7: Většina lidí s revmatickou artritidou dostane rovněž rakovinu

U lidí s revmatickou artritidou je lehce zvýšené riziko vzniku rakoviny krve, ale toto riziko je velmi malé.

„Riziko rozvoje tohoto druhu rakoviny je u těchto osob dvakrát větší, ale není jasné proč tomu tak je," říká doktor Kremer.

Faktem je, že i s tímto větším rizikem, jen malá část pacientů rovněž onemocní rakovinou krve.

Jako příklad poslouží výsledky studie, která sledovala přes 2 000 lidí trpící revmatickou artritidou po osm let a jen u 11 z nich se objevila rakovina krve. Pro srovnání u zdravých osob ze stejného počtu onemocnělo tímto druhem rakoviny 3 až 8 lidí.

„Důvodem, proč je riziko zvýšené, může být větší počet zánětů u těchto osob a případně právě léky pro léčbu artritidy. Nicméně, u většiny osob s revmatickou artritidou se rakovina nerozvine.

„Metotrexat může přispět ke zvýšenému riziku." Ale i přesto revmatologové za tímto léčivem stojí. „Musíte zvážit rizika a přínos," radí doktor Kremer. Neléčená revmatická artritida může mít ničivé následky, ale rakovina krve je ojedinělá a je léčitelná," dodává.

Pozitivní je, že riziko rozvoje rakoviny konečníku se snižuje až na 40% u lidí s revmatickou artritidou. Podle jedné teorie, časté užívání protizánětlivého léku zvaného NSAID (obsahující aspirin, motrin a ibuprofen) snižuje riziko vzniku rakoviny ve střevech.

Mýtus č. 8: Bolestivé a ztuhlé klouby potřebují odpočívat většinu dne

Naopak klouby, které jsou poškozeny revmatickou artritidou, potřebují procvičovat.

„Je třeba, aby se tito lidé hýbali. A zcela jistě je povzbudí různé pohybové aktivity." radí Kremer. Někdy je samozřejmě odpočinek nutný, ale většina osob, které revmatickou artritidou trpí, by se měly hýbat dokonce více, než méně."

Nepohyblivost může být kontraproduktivní pro některé z nich. Když klouby bolí a jsou ztuhlé, je jasné, že se pohybu vyhýbáme. Ale tím, že se nebudeme pohybovat, se dostaneme do začarovaného kruhu. Svaly okolo kloubu přispívají velkou měrou k jeho síle a stabilitě. Všechny svaly potřebují pravidelný pohyb, aby byly zdravé - používejte je nebo je ztratíte.

Každý s revmatickou artritidou může provádět určité cvičení:

  • Protahovací cvičení vyžaduje minimální námahu a pomáhá udržovat klouby ohebné.
  • Aerobní cvičení s mírným dopadem pomáhá kloubům, stejně jako celkové duševní a fyzické zdraví.
  • Naopak se vyhněte cvičení s velkým dopadem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.