Kód pojišťovny

Přírodní pomoc proti nachlazení a chřipce

Ilustrační obrázek

V tomto roce podle serveru WebMd Američané  onemocní chřipkou asi v 50 miliónech případů a biliónem nachlazení. Zatímco vypuknutí chřipkové epidemie je nevyhnutelné, něco se přece jen mění. Pomoc začínáme hledat jinde. Podle vědců se většina z nás odvrací od užívání volně prodejných léků a přechází na léčbu pomocí přírodních doplňků, jako je například vitamín C, zinek, echinacea a jiné.

  • V posledním roce Američané utratili přes 1,5 biliónu dolarů za prostředky na podporu imunity a odražení chřipky a nachlazení.
  • Trh s těmito doplňky stravy roste více než dvakrát rychleji, než trh s volně prodejnými léčivy.

Odborníci nejsou nijak překvapeni. „Z lékařského hlediska není mnoho přípravků, které jsou efektivní proti chřipce a nachlazení," říká David C. Leopold, doktor a ředitel Centra pro integrační lékařství v San Diegu. „Lidé se snaží nalézt něco nového, něco co bude fungovat."

Podnětem mohla být nedávná zpráva Americké federální agentury pro léčiva o neúčinnosti a v některých případech dokonce nebezpečí některých volně prodejných léčiv na léčbu chřipky a nachlazení u dětí.

Ale opravdu alternativní léčba poskytuje úlevu, kterou farmaceutické společnosti nemohou? Je zde domněnka, že některé ano, alespoň částečně. Zde je názor odborníků.

Nejprve je důležité si uvědomit, že viry, které způsobují chřipku a nachlazení jsou rozdílné. Zatímco nachlazení je dlouhodobé, chřipka je zase mnohem vážnější.

  • Příznaky chřipky jsou vážnější. Patří mezi ně horečka, bolest celého těla a návaly.
  • Chřipka je nebezpečná. V důsledku tohoto onemocnění zemře až 30 000 lidí ročně.

Jak dobře tedy přírodní léky fungují?

Paul M. Coates, ředitel Národního institutu pro zdraví a dietní doplňky říká:" Prospěch těchto přípravků je malý. Ale to je dobré. Pokud má určitý preparát velký pozitivní efekt, tak je zde obava, že se vytvoří stejně významný negativní vliv." Odborníci se shodují na tom, že populární léčiva proti chřipce a nachlazení jsou pro průměrného člověka bezpečné. To je důležité při zkoušení nových léků. Takže do té doby, co zde existuje malé riziko při zkoušení nových léčiv, prospěch z něj nemusí být veliký.

Které přírodní léčiva byste měli vzít v úvahu?

Zde je seznam nejvýznamnějších léčiv podle názorů odborníků. Mějte ovšem na paměti, že některé byly testovány jen proti chřipce, jiné proti nachlazení.

Vitamín C proti nachlazení

Vitamín C je dlouhou dobu považován za nejběžnější prostředek proti nachlazení. Ale výsledy vás mohou překvapit. Ikdyž podporuje určité stránky imunitního systému, studie neprokázaly, že by vitamín C, a to dokonce ani v dávkách 1 gram denně, působil preventivně proti nachlazení.

Pokud jde o samotnou léčbu, tady jsou výsledky lepší. Podle některých studií, může vitamín C zkrátit dobu trvání nemoci až na 24 až 36 hodin. Ale jiné studie naopak ukázaly, že ani v dávce 3 gramů denně nemá vitamín C žádný efekt.

Mějte na paměti, že vysoké dávky vitamínu C, které jsou někdy doporučovány, nemusí být dobré na žaludek.

Echinacea proti nachlazení

Výsledky výzkumů se liší. Zatímco podle některých studií echinacea nemá léčebné účinky, podle jiných může snížit dobu trvání i sílu nachlazení až o 10% až 30%.

Navzdory protichůdným výsledkům, mnoho odborníku si myslí, že echinacea opravdu nemá léčebné účinky, pokud jde o nachlazení. Doktor Leopold zdůrazňuje, že protichůdné výsledky mohou být výsledkem toho, že vědci při svém výzkumu používají různé části echinacey. Zatím nejlepší se ukázala echinacea nachová.

Může užívání echinacey uchránit před chřipkovými viry a nachlazením. Podle mnohých odborníků nikoliv.

Echinacea má i určité rizikové působení. Pokud jste alergičtí na ambrózie nebo na jiné rostliny, nezačínejte s užíváním echinacey dříve, než to prokonzultujete se svým lékařem. „Tato rostlina rovněž nemusí být vhodná pro osoby s některými typy onemocnění, například těmi, které působí na imunitu, jako jsou revmatická artritida nebo vřed," říká doktor Leopold.

Zinek proti nachlazení

Užívání zinku je jedna z velmi populárních léčebných metod.

Laboratorní výsledky ukázaly, že zinek může zničit virus nachlazení ve zkumavce. Ale není zcela jasné, zda má stejný efekt i v lidském těle. Pokud jde o léčbu, tak studie prokázaly, že zinek v množství 9 až 24 miligramů, může zkrátit trvání nachlazení a zmírnit příznaky. Ale musíte začít zinek užívat ihned, každé 2 až tři hodiny (kromě doby, kdy spíte), jak se objeví první příznaky. Další studie žádný přínos neprokázaly.

Prozatím, zde tedy nejsou žádné důkazy proto, že zinek dokáže zabránit nachlazení nebo chřipce.

Bezinky proti chřipce

Jsou zde slibné výsledky, o tom, že by bezinky mohly pomáhat při léčbě chřipkového onemocnění. Doktor Leopold říká: „Bezinky podporuji vznik určitých imunitních buněk a je možné, že zabraňuji viru se dále rozšiřovat. Podle jedné studie, užívání 4 lžiček denně po tři dny speciálního bezinkového extraktu (Sambucol), může zkrátit trvání onemocnění až o 56%. Zároveň pomáhá redukovat příznaky chřipky, například horečku. Studie ale nebyla rozsáhlá a veškeré vlivy nejsou zcela známy.

Česnek proti nachlazení a na podporu imunity

Jako mnoho dalších potravinových doplňků, česnek stimuluje imunitní systém. Může rovněž pomáhat proti různým virům. Jsou zde také určité předběžné důkazy o tom, že česnek snižuje riziko nachlazení.

Ale je třeba provést mnoho dalších studií. Česnek také může být nebezpečný pro osoby, které užívají léky na ředění krve.

Ženšen proti nachlazení a chřipce

Ženšen se obvykle užívá jako stimulant, zároveň ale může podpořit i naši imunitu, chránit před chřipkou a nachlazením a pomoci při jejich léčbě. Užívání ženšenu může rovněž zvýšit ochranu očkování proti chřipkovým virům.

Doktor Coates vybral jeden druh ženšenu, který je v severní Americe nazýván jako Coldfx. Podle předběžných výsledků užívání tohoto druhu ženšenu během chřipkového období tj. několik měsíců, snižuje riziko těchto dvou nemocí. „A rovněž i jejich příznaky," říká doktor.

Andrographis proti nachlazení a na podporu imunity

„Andrographis je přezdíván „indická achinacea,"  říká doktorka Evangeline Lausier, z nemocnice v Durhamu v Severní Karolíně. „Podporuje imunitu." Studie androgarphisu ukázaly, že může výrazně pomoci léčbě, zejména pokud je užíván první tři dny onemocnění. Je zde rovněž prokázáno, že může působit preventivně proti nachlazení, zvláště pokud je užívána několik měsíců předem. Většina studií ve výzkumu se zabývala zvláštním druhem andrographisu tzv. Kan Jang, což je kombinace této látky s eleutheroccus senticosus.

Kombinace různých doplňků

Mnoho léčiv nabízených proti chřipce a nachlazení jsou kombinací několika různých bylinek a vitamínů, které jsou výše zmíněny - například echinacea, zinek, velké dávky vitamínu C a další přísady. Ikdyž zde není žádný důkaz proto, že by tyto kombinované varianty byly nebezpečné, častěji jsou zkoumány spíše jednotlivé složky než léčivo jako celek. Raději si tedy vyberte jeden doplněk ve vhodné dávce, než-li jeho kombinaci.

Jaká jsou rizika?

Odborníci tvrdí, že přírodní léčiva proti nachlazení a chřipce jsou vcelku bezpečné. Pokud je užívají zdraví a dospělí lidé. Je dobré je brát jen po několik dnů nemoci.

„Riziko těchto přípravků ve většině případů spočívá v jejich dlouhodobém užívání,"upozorňuje Paul R. Thomas, pracovník Národního institutu pro potravinové doplňky a zdraví.

Vždy se nejprve poraďte se svým lékařem, než začnete užívat doplňky stravy nebo vitamíny, pokud jste:

  • Těhotná
  • Váš zdravotní stav není zcela v pořádku
  • Nebo užíváte jiné léky, které se mohou navzájem ovlivňovat.

Nespoléhejte se ale jen na potravinové doplňky, pokud jste opravdu nemocní.

„Největší problém je, když onemocnění neustupuje, ale lidé se i nadále snaží léčit sami za pomocí doplňků, místo toho,aby navštívili svého doktora. Samoléčba je velmi riziková pokud jde o chřipku. Chřipkový vir je velmi nebezpečný, zejména pokud je člověk mladý nebo naopak vyššího věku, či jinak nemocný.

Přírodní léčiva a jejich užívání dětmi

Jsou tato léčiva bezpečná pro děti? Tuto otázku si klade mnoho rodičů.

Doktor Leopold věří, že užívání těchto léčiv dětmi může být vhodné, ale vždy je nejdůležitější nejprve navštívit pediatra. Nezapomínejte, že mnoho přírodních přípravků nebylo testováno na dětech. „Nemůžeme si být jisti, že určité přípravky budou úspěšné stejně u dospělých i dětí."

„Pokud je vaše dítě nemocné, neztrácejte čas s bylinkami. Jděte rovnou k lékaři," říká doktor Leopold.

Další alternativy

Správný životní styl a zdravé hygienické návyky rovněž pomáhají proti nemocem.

  • Jezte zdravě. Pravidelně sportujte. Naučte se zvládat stres. Toto jsou nejlepší preventivní opatření proti nachlazení a chřipce.
  • Zakrývejte si ústa, když kašlete. Kašlete raději do rukávu než do své dlaně. Zabráníte tak tomu, že se bakterie přenesou na lidi kolem vás.
  • Myjte si ruce. A to buď mýdlem nebo gelem.  Takhle chráníte před chřipkou a nachlazením hlavně sebe.

Nezapomínejte na očkování

V současné době je očkování doporučováno dospělým i dětem. Je velmi účinné a určitě není pravda, že od vakcíny můžete chytit chřipkový vir. Naopak, může vám i vaši rodině ušetřit mnoho trápení.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.