Kód pojišťovny

Mýty o kouření

Ilustrační obrázek

Myslíte si, že kouření vypadá dobře? Že můžete kdykoliv přestat? Promyslete si tento záměr  ještě jednou.Zde jsou nejčastější mýty o kouření podle WebMD.

Mýtus číslo 1: Kouření je sexy.

Toto je tedy alespoň to, co by tabákové společnosti chtěly, abyste si mysleli. Můžete vypadat přitažlivě teď. Ale co za pár let. Kouření totiž způsobuje hluboké vrásky a žloutnutí zubů. Toto jsou jen vedlejší produkty tohoto zlozvyku. Kouření rovněž přispívá ke vzniku osteoporózy, tedy řídnutí kostí, což může způsobit hrbení těla a lámání kostí. A to už není tak přitažlivé. Co myslíte? Popravdě u žen, které kouří, přichází menopauza dříve, než u nekuřaček. A jak nekuřáci potvrzují, líbat někoho, kdo kouří, není zrovna výborné a už vůbec ne sexy.

Mýtus číslo 2: Jestliže přestanu kouřit, přiberu na váze.

Je to možné. Zároveň existují mnohem méně ničivější způsoby, jak shodit pár kilogramů. Mnoho lidí nepřibere více než pět kilo. Zdravá strava a pohyb vám pomohou si váhu udržet. Některé přípravky, které pomáhají s kouřením přestat, mohou přibrání váhy oddálit.

Mýtus číslo 3: Přestanu kouřit, až otěhotním.

Otěhotnět může být obtížné, pokud kouříte. Kouření je totiž hlavní příčina neplodnosti. Ženy, které kouří, mohou mnohem častěji potratit nebo mít komplikované těhotenství, než nekuřačky. Zároveň je zde riziko, že se vám nepovede přestat kouřit hned napoprvé a budete to zkoušet několikrát, než se to skutečně povede. Takže platí, čím dříve, tím lépe.

Mýtus číslo 4: Jedna cigareta mi neuškodí.

Ano, uškodí. Každá cigareta, kterou vykouříte, vám ubere minuty z vašeho života. A pokud kouříte v okolí jiných lidí, škodíte i jim. Zejména pokud trpí astmatem, srdečním onemocněním, alergií nebo jsou to děti.

Mýtus číslo 5: Jsem mladý - přestanu kouřit během několika dalších let.

Téměř všechny ženy, které kouří v dospělosti, s ním začaly již v pubertě. Většina dospívajících kouří denně a rozhodně se nechystají skončit. Většina z nich o pět let později je stále kuřákem.

Mýtus číslo 6: Kouřím jen lehké cigarety, a to není tak škodlivé.

Podle výzkumu Centra pro onemocnění a prevenci, tyto tzv. lehké cigarety obsahují stejné přísady jako obvyklé - olovo, amoniak, benzen, DDT, butan, karbony, arzén a polonium 210.

Mýtus číslo 7: Rakovina prsu je nejrozšířenější rakovinou u žen.

Ani toto není pravda. Nejrozšířenějším druhem rakoviny u žen je rakovina plic. Rostoucí počet těchto případů přímo souvisí s rostoucím počtem kouřících žen. Hlavní smrtelné onemocnění u žen je srdeční onemocnění, a jeho vznik také přímo souvisí s kouřením.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.