Kód pojišťovny

Jak počasí ovlivňuje naši náladu?

Ilustrační obrázek

Nová studie, uveřejněna na webu WebMD, se zabývala tím, jak může slunce, vítr, déšť rozkolísat naši náladu. Němečtí vědci se pokusili zjistit, zda má každodenní počasí, vliv na naši náladu.

Vědci rozlišovali pouze mezi slunečnými a oblačnými dny. Sledovali teplotu, vítr, sluneční světlo, déšť, sníh, tlak vzduchu a délku dnů.

Studii vedl Jaap Denissen z Humboldtské univerzity v Berlíně.

Výzkumu se zúčastnilo 1 233 osob, všichni v té době žili v Německu. Většinu tvořily ženy, průměrný věk byl 28 let a celkové věkové rozmezí 13 až 68 let.

Nejprve byli účastníci podrobeni testu osobnosti, který měl zjistit, jak jsou náladoví, zda jsou otevřeni novým zážitkům, jak jsou přívětiví, a zda a jak moc jsou svědomití.

Poté účastníci obdrželi deník, do kterého měli zaznamenávat, zda jsou unaveni a jejich dobrou nebo špatnou náladu. Příkladem pozitivní nálady bylo, když uvedli, že se cítí aktivní, čilí, pozorní nebo nadšeni. Mezi příklady špatné nálady pak patřilo, když se cítili popudlivě, vystrašeně, rozčíleně nebo provinile. Míru unavenosti byla posuzována podle toho, zda se cítili lenivě, ospale nebo otupěle.

Většina účastníku zahájila studii na podzim.

Vědci zkoumali, jak moc se účastníci stýkají s lidmi, a jak dlouho a kvalitně spí.

Zároveň zaznamenávali denně počasí a údaje poměřovali s oblasti, ve které daná osoba žila.

Nálada a počasí

Na rozdíl od tradičních zjištění, vědci přišli na to, že denní teplota, vítr, sluneční světlo, srážky, tlak vzduchu a délka dne nemají žádný významný vliv na dobrou náladu.

  • Teplota, vítr a sluneční svit mají vliv na náladu špatnou. Sluneční světlo má také vliv na to, jak moc jsou lidé unaveni.
  • Vítr má na naše rozpoložení neblahý vliv, zejména pak na jaře a v létě v porovnání s podzimním a zimním obdobím.
  • Sluneční světlo má pozitivní účinek na to, zda se lidé cítí unaveni ve dnech, kdy prší.
  • Lidé se velmi lišili ve svých odpovědích, což vedlo vědce k názoru, že počasí ovlivňuje každého člověka jiným způsobem.
  • S krátícími se dny se nálada některých zhoršovala, ale jiní se naopak cítili lépe.

Podle vědců, u těch osob, u nichž se začala s krátícími se dny nálada zhoršovat,se může objevit sezónní afektivní porucha tzv. SAD.

Autoři studie přiznávají určité její hranice. Jde hlavně o to, že se nezabývali tím, zda se účastníci pohybovali na vzduch, zda tedy strávili nějaký čas denně venku. Ale výsledky této studie mohou být použity pro další  výzkum v této oblasti.

Tato studie byla publikována v říjnovém vydání časopisu Emotion.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.