Kód pojišťovny

Akné v dospělosti: Proč se vytváří a jak s ním bojovat?

Ilustrační obrázek

Akné v dospělosti je častější než byste si mysleli, ale je také docela snadno léčitelné. „Problémy s pletí jsou běžné u dospívajících, ale někteří z nich nikdy z těchto potíží nevyrostou,"říká doktorka Jonette Keriová, profesorka dermatologie na lékařské fakultě na Miamské univerzitě a primářka dermatologické kliniky v Miami. Doktorka odhaduje, že až 30% žen a 20% mužů ve věku 20 až 60 let trpí aknózní pletí.Informaci přinesl server WebMD.

Co způsobuje akné u dospělých?

Akné je způsobeno kožním mazem, olejovitou látkou, kterou produkují mazové žlázy. Kožní maz ucpává póry, ty poté přitahují bakterie a tím se zanítí. Pro většinu dospělých je akné důsledkem vysoké citlivosti na mužské hormony. Ovšem nerovnováha mezi mužskými a ženskými hormony může pupínky způsobovat taktéž. U žen je to typické během těhotenství, okolo menopauzy a po ní. Některé léky a kosmetika mohou tyto problémy přímo způsobovat.

Jak akné léčit?

Léčba akné u dospělých může být obtížná. Většina prostředků k péči o pleť je vyráběna pro dospívající mládež a její typy pleti, což není vhodné pro sušší pleť dospělých. „Účinná léčba vyžaduje čas a zpravidla metodu pokus-omyl," říká doktorka Keriová.

Zde jsou její doporučení:

Prostředky k čištění pleti: vyhýbejte se příliš silným a agresivním gelům, které obsahují peelingové zrníčka. Ty mohou stav vaší pleti ještě zhoršit.

Krémy a pleťové vody: Požívejte volně prodejné produkty s retinolem, kterými vyčistíte póry a zahladíte malé vrásky. Používáním produktů se salicilem a glycolicem zabráníte tvorbě jizviček po akné a vaše pleť bude mít sjednocenou barvu. Přímo na pupínky pak používejte přípravky s benzoylem, který ničí bakterie.

Léky: Některé antibiotika pomáhají s bojem proti bakteriím, které způsobují akné. Pomáhají vyrovnat hladiny hormonů.

Vysoce moderní řešení: Laser a intenzivní světelná terapie se zaměřuje na jizvy, ale světelná terapie s modrým zářením ničí bakterie, které akné způsobují. Tyto procedury jsou ale velmi drahé, zkuste raději některé zvýše uvedených možností.

Režim pro osoby náchylné k tvorbě akné

Věřte tomu nebo ne, ale roli hraje také způsob, jakým si obličej myjete. Pro začátek se snažte udržet váš obličej čistý v průběhu dne. K čištění pleti používejte dvakrát denně prostředky určené k jejímu čištění (pokud je vaše pokožka příliš suchá, použijte v druhém případě pouze vodu). Používejte teplou vodu, příliš horká voda pokožku vysušuje. Čistěte obličej jen po dobu jedné až dvou minut (více by mohlo vaší pokožku podráždit). Používejte jen své ruce, žínka je příliš drsná. (Pokud přesto chcete použít žínku, kupte si tu, která je určená kojencům, je mnohem jemnější.

Doktoři obvykle doporučují jemné čištění, antibiotika a krém s retinolem.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.