Kód pojišťovny

Peptická onemocnění jícnu žaludku a dvanáctníku

Ilustrační obrázek

Peptická onemocnění patří v populaci k velice častým a řadíme zde: refluxní nemoc jícnu (návrat obsahu žaludku do jícnu), vředová choroba žaludku a duodena (vřed dvanáctníku).  Na vzniku těchto onemocnění se podílí větší množství faktorů. Projevy peptických onemocnění mohou být velmi široké. Průběh onemocnění může být asymptomatický (bezpříznakový) nebo může dotyčný trpět těžkými bolestmi, které brání v běžných činnostech.

Peptický vřed

Jedná se o větší poškození sliznice trávicí trubice v místech, kde je přítomna kyselina solná (HCL). Jestliže je příčinou peptického vředu infekce sliznice bakterií Helicobacter pylori, hovoříme o vředové chorobě . Peptický vřed můžeme rozdělit na primární (vředová choroba žaludku a duodena - je podmíněna přítomností Helicbacter pylori) a sekundární (způsobena jinou známou příčinou). Vředy nemusejí vždy souviset s přítomností kyseliny solné, ty však neoznačujeme jako peptické vředy. Vřed jícnu nebo žaludku může být způsoben např. požitím kyseliny nebo louhu. V oblasti jícnu existují dva druhy peptických vředů: junkční vřed (marginální) a tzv. Barettův vřed. Za junkční vřed bývá označován vřed, který je umístěný v oblasti přechodu dláždicového epitelu jícnu a cylindrického epitelu žaludku. Za Barettův vřed je označován vřed v té části jícnu, která je vystlána epitelem, který se vyskytuje v žaludku (Barettův jícen). Peptické vředy se dále podrobněji dělí podle lokalizace (umístnění).

Příčina vzniku žaludečního vředu

Za příčinou vzniku peptického vředu se skrývá nerovnováha mezi agresivními a ochrannými faktory. Agresivními faktory jsou mimo jiné i potraviny, nápoje a pochutiny, které zvyšují tvorbu kyseliny solné v žaludku. K obranným faktorům patří dostatečné prokrvení žaludeční sliznice, odpovídající hodnota pH v žaludku, obecně potrava a další. Jestliže dojde k převaze agresivních faktorů, může dojít ke vzniku vředu.

Léčba peptických vředů

Léčba peptických onemocnění jícnu, žaludku a dvanáctníku zahrnuje komplexní přístup, který v sobě zahrnuje dietní i režimová opatření, medikamentózní léčbu, v případě komplikací také léčbu endoskopickou nebo chirurgickou.

Dieta v prevenci a léčbě

Dieta u pacientů s peptickým onemocněním jícnu, žaludku i dvanáctníku spočívá v odstranění potravin, nápojů  a pochutin, které zvyšují tvorbu kyseliny chlorovodíkové. Mezi rizikové potraviny patří černá káva, Coca cola, Kofola a alkohol. Celodenní stravu je nutné rozdělit do více porcí cca 5 - 6 x denně, které jsou menší, aby nedocházelo k útlumu účinku kyseliny solné v žaludku. Při přípravě pokrmů je vhodnější využívat především vaření, dušení a pečení bez tvrdé kůrky na povrchu připraveného jídla. Doporučované jsou také modernější technologické postupy jakými jsou: grilování, příprava v horkovzdušných a mikrovlných troubách, v teflonovém nádobí nebo v alobalu. Pokrmy je nutno připravit vždy nejlépe čerstvé bez připáleného tuku. Tuky, které používáme musí být kvalitní. Důležitá je pravidelnost stravovacího režimu. Také příjem stravy musí být vyvážený a energetická hodnota se odvíjí od fyzické aktivity.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.