Kód pojišťovny

Co všechno dokáže sprcha

Ilustrační obrázek

Polévání studenou vodou, studená sprcha a ponoření do studené vody po saunování dokáže zrychlit látkovou výměnu tuků. Jelikož předtím bylo tělo v teple, nebo se zahřálo pobytem v sauně, bude muset vyvážit extrémní pokles teploty zvýšenou produkcí tepla. Dojde ke zrychlení metabolismu tuků a buňky musí spalovat víc glukózy a posléze i tuků, aby teplotu vyrovnaly. Štěpení tuků urychluje střídavá sprcha. Horké a studené podněty způsobují zúžení cév, což zrychluje krevní oběh. Při odšroubování hlavice ze sprchy můžeme provádět polévání různých částí těla.

Polévání rukou

Při chronicky studených rukách nebo revmatických potížích pomáhá polévání: začneme malíčkem pravé ruky a směřujeme proud vody přes hřbet ruky nahoru až k rameni. Rameno polévejme 10 sekund tak, aby voda stékala po celé paži. Potom směřujte proud vody zpátky k palci. Totéž proveďme na levé ruce. Nakonec ještě poléváme dlaně. Rychlé provedení: střídavě ponořujeme ruce až po lokty do umyvadla naplněného studenou vodou. Při vysokém krevním tlaku tuto proceduru neprovádíme.

Polévání kolen

Při žilních onemocněních nebo křečových žilách se doporučuje polévat studenou vodou kolena: vezeme do ruky sprchu a začneme polévání u malíčku pravé nohy, pokračujeme po vnější straně nohy, vzadu přes podkolenní jamku a tento postup opakujeme třikrát nahoru a dolů, potom vpředu přes koleno třikrát nahoru a dolů a přes vnitřní stranu nohy opět dolů. Totéž provedeme na levé noze. Po skončení polévání nohy pečlivě osušíme a natáhneme si teplé ponožky. Působením studené vody se stáhnou žíly a povzbudí á se srdeční činnost.

Polévání stehen

Městnání krve v nohách a problémy s trávením můžeme odstranit poléváním stehen: začneme u  malíčku pravé nohy a směřujeme vodní proud přes lýtko až ke kyčli. V tomto místě se asi na 10 sekund zastavíme, aby voda mohla stékat dolů. Potom směřujeme vodní proud dolů po zadní straně nohy až k patě. Totéž provedeme na levé noze. Nyní provádíme stejný pohyb na obou vnitřních stranách nohou. Začneme opět u malíčku pravé nohy, směřujeme proud vody nahoru přes lýtko a vnitřní stranu stehen až do slabin, zde se asi na deset sekund zastavíme a potom zase dolů až k palci. Totéž opakujeme na levé noze. Pozor, abychom nestříkali vodu na močový měchýř. Nakonec polijme pravé a levé chodidlo.

Polévání týla

Polévání pomáhá při kašli nebo bronchiálním kataru. Stoupneme si do vany a předkloníme se. Abychom zabránili teplotnímu šoku, ochladíme nejprve srdeční krajinu. Krouživým pohybem vedeme proud vody od pravé lopatky přes oblast krku až pod levou lopatku a naopak. Polévání týl a povzbuzuje srdeční činnost a posiluje dýchací orgány.

Tření kůže

Abychom prohnali tukové vrstvy můžeme vzít lufu nebo froté ručník a třít s ním pokožku. Energickými pohyby provádíme pohyby nahoru a dolů až kůže zčervená (proti celulitidě).

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.