Kód pojišťovny

Vhodná sportovní obuv

Ilustrační obrázek

Vzhled je první, co nás na botě upoutá, přitom je ale nejmíň důležitý. Většina sportů vyžaduje speciální obutí, které přihlíží k zatížení chodidla. V prodejnách dnes najdete tenisky rozdělené podle činnosti, na kterou jsou určené. Většinou jde o běh, fitness, tenis, squash a volný čas. Kromě druhu sportu zohledněte při nákupu i fyziologické postavení chodidla. Nevhodně zvolené boty mohou způsobit zdravotní problémy. Začnou-li vás pobolívat záda, může to znamenat, že tenisky špatně tlumí nárazy. Podvrtnutí nohy u málo pevné tenisky, odírání nebo bolest paty patří ke klasickým těžkostem.

Výběr bot

Protože se velikost nohy během dne mění, je lepší vybírat boty až pozdě odpoledne, kdy je noha nejvíce nateklá. Chodidlo se rozšiřuje také během života. To platí především pro ženy během těhotenství, nebo po něm, kdy se může šířka nohy výrazně zvětšit. Protože se levá a pravá noha může lišit i o jednu velikost, zkoušejte boty vždy podle větší nohy a také v ponožkách, které do nich budete nosit.. Pokud si myslíte, že vám boty sedí, měli byste je mít nazuté aspoň patnáct minut. Nestačí jen sedět nebo stát. Vyzkoušejte chůzi, vysoký skok nebo klusání, pokud je to možné. Při zkoušení je důležité protáhnout tkaničky do poslední dírky a boty dobře zavázat.

Nevíte, zda koupit boty nízké nebo kotníčkové? Bota s vyšším „komínem" stabilizuje kotník a chrání ho proti podvrtnutí. To je důležité při aerobiku nebo košíkové. Výhodou nízkých bot je, že nebrání volnému pohybu v kotníku, noha ale není chráněna proti prudkým změnám směru do stran. Příkladem jsou běžecké boty.

Dobře padnoucí bota

V přední části nohy musí být dostatečný prostor pro ohyb prstů, přibližně půl centimetru. Pokud máte širokou nohu, vyberte si širší obuv a chodidlo zbytečně nezužujte. Příliš těsná bota má na svědomí puchýře, otlaky a zdeformované prsty. Obuv musí nohu při nárazech zároveň chránit i šetřit. Chodidlo se nemá při pohybu v tenisce posouvat. V příliš volné obuvi si můžete snadno podvrtnout kotník. Pata nesmí prokluzovat. Pokud by noha v botě nebyla pevně fixována a pohybovala se, měli byste brzy vydřenou podšívku na patě nebo v jiné části boty. Ze začátku je lepší nové boty nosit jen krátký čas. Bota potřebuje čas, aby se přizpůsobila tvaru nohy.

Boty do tělocvičny

U sálové obuvi je podrážka měkčí než u bot na venkovní nošení. Nemusí totiž odolávat nerovnostem terénu. Boty musí být také více přilnavé, aby na hladkém povrchu neklouzaly. To je velmi důležité u všech sportů na hladkém povrchu, jako je volejbal, squash, florbal nebo basketbal. Svršek bot do přírody, na rozdíl od sálových bot, může být z voděodolného materiálu nebo zesílený proti protržení ve špici a po stranách.

Obuv na sálovou kopanou by měla být dostatečně tuhá a přilnavá. Samozřejmostí je podrážka, která nezanechává šmouhy. Špičky bot jsou oproti obuvi na squash nebo badminton tenčí, protože hráč potřebuje mít v botě větší cit, aby měl kontrolu nad míčem. Obuv na  squash, ale i na ostatní sálové sporty nesmí na kurtu zanechávat šmouhy. Podrážky, které nešpiní, jsou většinou označeny jako „non marking". Ideální boty by neměly klouzat ani na kurtu, kde jsou kapky potu. Podrážka musí být pevná. Když se pokusíte kroutit přední a zadní částí boty proti sobě, měla by klást velký odpor. Na tenis se hodí lehčí, avšak vepředu pevná obuv, která ochrání stabilitu kotníku. Noha však nemůže být jako ve svěráku. Podrážka tenisové obuvi je hladší, na rozdíl od běžecké se nemůže k povrchu přilepit. Vybíráte-li boty na aerobik, důraz klaďte především na podrážku, která nesmí na povrchu klouzat, ale jemně k němu přilnout. Speciální tlumení v přední části chrání kotníky při skákání.

Speciální pomůcky

Pokud pravidelně sportujete a máte ploché nohy, „šmajdáte" nebo jste po operaci Achillovy šlachy, pomohou vám speciální vložky do bot. Umějí zabránit zhoršení a vzniku dalších zdravotních problémů. Při vyšetření u podiatra si stoupnete na skleněnou desku, pod kterou je zrcadlo. Z rozložení vaší váhy na chodidla odborník pozná, zda vám speciální vložky pomohou. Sportovní vložky se nahřáním vytvarují podle vaší nohy, podobně jako když šlápnete do mokrého písku. I když kvalitní sportovní obuv udržuje správnou klenbu, není ideální v ní chodit od rána do večera. Dopřejte si i chůzi či cvičení naboso. Nohy si každý večer trošku promasírujte, hýbejte jimi za špičky na patu anebo přemísťujte předměty prsty.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.