Kód pojišťovny

Exotická dovolená v zimě

Ilustrační obrázek

Dovolená má být zaslouženým odpočinkem pro všechny, kteří se po celý věnují své práci. Stává se, že lidé jsou v práci zdraví a během dovolené onemocní. Příčinu takového stavu můžeme hledat v tom, že imunitní systém je zcela vyčerpán a jedeme na doraz. Lidé si začali pomalu zvykat, že mohou za teplem vycestovat i během zimního období. Vzhledem k příznivému kurzu míří stále více turistů do zemí jako je Kuba, Thajsko, Tanzanie, Maledivy atd. Měli bychom však předem pečlivě rozmyslet do jakých krajů vyrazíme, protože do mnohých zemí se doporučuje očkování a mnozí turisté tato doporučení nerespektují. Zájezdy na opačnou polokouli jsou určitě úžasná věc, ale nejméně 6 - 7 týdnů před odjezdem bychom měli zkonzultovat očkovací program a léky, které můžeme na daném místě potřebovat. Musíme počítat s tím, že dostupná péče nemusí být zrovna na takové úrovni, abychom na ni mohli spoléhat.

Nástrahy a rizika

V zimních měsících je naše pokožka méně pigmentovaná, a proto existuje větší riziko, že se spálíme. Z tohoto důvodu bychom určitě neměli šetřit na kvalitních opalovacích krémech s vysokým UV faktorem. I když volíme luxusní hotel, kde je o nás postaráno se vším všudy, neexistuje záruka, že během dovolené neonemocníme. Vždy bychom měli upřednostňovat tepelně zpracované pokrmy. Především děti jsou daleko více citlivější a hrozí jim průjmové onemocnění a také spolu s velkým horkem rychlá dehydratace.

Aklimatizace

Pokud se rozhodujeme zimní dovolenou za sluncem absolvovat, měli bychom volit raději déletrvající pobyt, protože naše tělo potřebuje k vyladění biologických hodin určitý čas. Z tohoto důvodu představují týdenní dovolené za exotikou pro tělo nemalou zátěž a stres. Tělo pak může na návrat z tepla do zimy odpovědět zánětem horních i dolních cest dýchacích nebo angínou.

Lidé se zdravotními potížemi

Obzvlášť opatrní by měli být lidé se zdravotními potížemi. Především pro chronicky nemocné (astmatiky, kardiaky) je krátkodobá změna klimatu velice náročná a zatěžující. Ti by se určitě před cestou do zahraničí měli poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Nejdříve klid a nasávání atmosféry

Hlavně v prvních třech dnech dovolené bychom se měli důkladně vyspat a užívat si slastného nicnedělání. Teprve postupně můžeme začít s nějakými aktivitami. K načerpání síly pro náročné časy je potřeba především klid. Na dovolené bychom si měli umět vychutnat každý okamžik a všechny problémy hoďme za hlavu. Změna prostředí je velice důležitá a měli bychom si umět vychutnat, že se o nás někdo alespoň krátkou dobu postará.

Návrat do reality

Jestliže se vracíme z jiného časového pásma, doporučuje se nechat na klimatizaci dva dny. První den prospíme a ten druhý se již připravujeme do práce. Spánek je velice důležitý, protože dodává našemu tělu energii a sílu, kterou budeme potřebovat na nové pracovní tempo.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.