Kód pojišťovny

Trávicí ústrojí

Ilustrační obrázek

Trávicí ústrojí se skládá z úst, jícnu, žaludku, dvanácterníku a tenkého a tlustého střeva. Trávicímu ústrojí pomáhají slinné žlázy, slinivka břišní, játra a žlučník. Trávicí proces začíná v ústech, kdy při žvýkání se potrava promíchává se slinami, které jsou vyměšovány slinnými žlázami. Pomocí slin se potrava změkčuje a tím se zjednodušuje polykání. Sliny začínají trávicí proces rozkladem škrobů na dextrin. Pokud polykáme škrobnaté potraviny (chléb, brambory, rýži) ve spěchu, tak  tento enzym nemá dostatek času přeměnit škrob na dextrin a škrob se dostává do žaludku  nezměněn. To vadí žaludku v jeho práci, protože žaludek neobsahuje enzymy, potřebné k trávení škrobů. Může dojít ke kvašení a nadýmání. Potrava je dobře zpracována zažívacím traktem pouze v případě, jestliže je dostatečně rozmělněna.

Jícen

Z úst dále potrava putuje do jícnu a žaludku. Jícen je tenká trubice, která přenáší potravu dolů do žaludku tzv. peristaltickými pohyby a dál pokračuje po celé délce  trávicího traktu. Pro správné trávení je důležitá psychická pohoda, protože vylučování trávicích enzymů je ovlivněno  našim psychickým rozpoložením.

Žaludek

Jedná se o svalnatý vak ve tvaru písmene „J", který vylučuje  žaludeční šťávy. Ta obsahuje převážně enzym - pepsin. Žaludeční šťáva obsahuje také mucin. Děti mají ještě jeden enzym - renin, který sráží mléko a umožňuje trávení mléčných bílkovin. Nesnášenlivost mléka u dospělých je způsobena nedostatkem laktázy, což je enzym, který rozkládá mléčný cukr laktózu.

Tenké střevo

Tenké střevo je točitá trubice, která měří zhruba 6,5 m a sahá od žaludečního otvoru (vrátníku) po vstup do tlustého střeva. Prvních 25 m tenkého střeva se nazývá dvanácterník. Dostává se zde šťáva ze slinivky břišní a žluč ze žlučníku. Žluč rozpustí tuky a stará se o zásadité prostředí, které je nutné k tomu, aby šťáva slinivky břišní mohla vykonávat svoji funkci. Z tenkého střeva jsou vyměšovány enzymy, které přeměňují cukr a mléčný cukr. Všechny tyto šťávy mají schopnost rozkládat různou potravu, která pak může být vstřebávána do těla střevní stěnou.

Střevní flóra

Je důležité, aby střevní flóra byla zdravá. Bakterie střevní flóry pomáhají k vstřebávání živin a také syntetizují některé vitamíny. Např. vitamin K umožňuje srážení krve. Antibiotika nerozlišují mezi škodlivými a užitečnými bakteriemi, takže pokud užíváme antibiotika, doporučuje se jíst jogurty a brát výživové doplňky (např. pivovarské kvasnice) napomáhají rozmnožení střevní flóry.

Slinivka břišní

Jedná se o trubicovou žlázu, která se nalézá pod žaludkem. Má dvě částí: exokrinní a endokrinní. V exokrinní části se vylučují pankretatické šťávy a ty se dostávají pomocí pankreatické trubice do dvanácterníku. Tato šťáva obsahuje několik důležitých enzymů. Endokrinní část vylučuje dva hormony (inzulin a glukagon) přímo do krevního oběhu a ty regulují hladinu cukru v krvi.

Játra a žlučník

Játra patří mezi největší žlázu v lidském těle a nacházejí se v pravé horní  polovině břicha. Jejich hmotnost činí zhruba 1,5 kg. A jsou tvořena dvěma laloky. Krev se do nich dostává jaterní artérií a vrátnicovou žílou. V játrech dochází k několika reakcím najednou. Jejich hlavní funkce spočívá v tvorbě žluči. Jaterní buňky pomáhají při regulaci hladiny cukru v krvi a přeměňují přebytečnou glukózu na glykogen a uskladňují jej. Při poklesu hladiny cukru přivádějí glykogen zpět do krve. Játra také přeměňují přebytečný cukr na tuk, který skladují, syntetizují aminokyseliny, tvoří močovinu, kyselinu močovou a další odpadní produkty a tak zabraňují hromadění čpavku v těle. Dále provádějí detoxikaci jedovatých látek v těle. V játrech je také přeměňován karoten na vitamin A a skladovány vitaminy A, B12, D, železo a měď. Játra také přispívají k udržení tělesné teploty a aktivují některé hormony.

Tlusté střevo

Trávicí proces dále pokračuje v tlustém střevě, které má větší průměr než tenké střevo. Dostává se do něj potrava po vytrávení, a je v něm připraven a pro vylučování. Tlusté střevo vstřebává vodu, která se do něj dostane z tenkého střeva současně s pohybující se hmotou, a přeměňuje ji na pevné výkaly. Plyny a odpadní látky vzniklé při metabolismu bílkovin ve stravě a zdravá střevní flóra mohou zabránit nepříjemnému hnilobnému zápachu stolice a také zrychlují trávení.

Vstřebávání

Konečnou fází využití potravy je vstřebávání. Jednotlivé složky potravy jsou asimilovány buňkami a stávají se součástí těla. Buňky je pak používají k opravě, údržbě, růstu a také jako zdroj energie. Při konzumaci potravin bychom proto měli zvážit, zda potrava, kterou jíme, je vhodná k tomu, aby se stala součástí našeho těla. Rafinovaná, průmyslově zpracovávaná potrava nám škodí!

Vzájemné vztahy trávicího procesu

Náš organismus potřebuje vyrovnaný přísun všech živin k tomu, aby naše tělo mohlo fungovat a abychom se cítili dobře, aby všechny orgány pracovaly ve vzájemném souladu. V případě, že naše strava není vyvážená a máme deficit některých živin, dochází tím k narušování delikátní fyziologické rovnováhy v našem organismu. Takový stav nejenže působí našemu tělu potíže, ale zvyšuje i množství odpadních látek, narušuje rovnováhu mezi kyselinami a zásadami, a vede k nedostatku některých živin v těle. Naše tělo se pak stává náchylnější k určitým nemocem, protože naše obranyschopnost není dostatečná. I když jíme v dostatečném množství, je naše strava chudá na živiny.

Správná kombinace potravin

Mnozí odborníci na výživu jsou toho názoru, že správná kombinace potravin je nejjednodušší prevence takových potíží jakými jsou např.: překyselení žaludku, nadýmání, pálení žáhy, dyspepsie, bolesti hlavy, alergií a nervozity. Správná kombinace potravin také napomáhá k udržování hmotnosti nebo k jejím úbytkům. Lidé, kteří užívají léky na překyselení žaludku a pálení žáhy by si měli uvědomit, že příliš mnoho kyselin a také příliš málo kyselin se projevuje zcela stejnými příznaky. Používáním prostředků proti překyselení žaludku může narušit metabolismus vápníku a fosforu.

Pozor na citlivé zažívání

Jedinci, kteří mají citlivé zažívání mohou obtížně trávit bílkoviny a sladké potraviny. V případě, že si dáme po masitém obědě ještě sladký dezert, cukr je zadržován v žaludku, dokud nemá maso stráveno, a to trvá zhruba 3-5 hodin. Cukr zatím kvasí a rozpíná se a důsledkem toho je špatné trávení a pálení žáhy. V tom případě je lepší se sladkým dezertům vyhnout.

Moderní jídla

Většina moderních jídel se skládá z kombinace bílkovin a škrobů, např. řízek a brambory, nebo hamburger a hranolky. Brambory začnou kvasit v žaludku, protože musí počkat, až bude zpracováno maso. Je vhodné sestavit správnou kombinaci potravin, abychom si nezpůsobili dlouhodobé zažívací potíže.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.