Kód pojišťovny

Lžičkou ke kráse

Ilustrační obrázek

Ideál krásy vychází z módy a kosmetiky. Ženy neustále hledají prostředky a možnosti, jak se udělat hezčími. Platí pravidlo, že ten, kdo pečuje o své tělo se může těšit ze své atraktivity až do vysokého věku. V silách každého člověka je schopnost rozvinout svůj šarm a být atraktivní. Co je to vlastně atraktivita? Jedná se v podstatě o součet vnějšího zjevu a naší osobnosti, mimiky, gestikulace, motoriky a hlasu. Definovat pojem krása je nesmírně těžké, protože ji každý chápeme zcela jinak. Co může být krásné pro jednoho, druhému nemusí vůbec nic říkat.

Masáž a pohled historie

Masáž patří k velmi starým léčebným metodám a má tradici po více než 5000 let. Nejstarší masážní metody pocházejí pravděpodobně z Asie. V antice to byli Řekové a Římané, kteří tuto metodu rozvinuli do vysoké dokonalosti. Ve středověku spolu s rozšířením křesťanství upadla masáž na dlouhou dobu téměř do úplného zapomnění, protože jakýkoli fyzický kontakt byl nepatřičný. Teprve v 19. století došlo k novému rozkvětu a švédský gymnasta P.H. Linkg a holandský lékař J.G. Mezger založili ve 1813 ve Stockolmu první masážní školu. V současnosti se obory jako fyzioterapie a kosmetika bez masáží neobejdou.

Lžičková masáž

Podstata tohoto typu masáže je prostá a spočívá v souhře různých klasických masážních technik. Jedná se o směs hladivé a poklepové masáže, lymfodrenáže a akupresury, doplněná o aromatickou a světelnou terapii. Kombinace lžiček, éterických olejů, masáže a barevného světla má vliv na:

  • nervová zakončení pomocí dráždění chladem a teplem,
  • na lymfatický tok hlazením,
  • na krevní oběh masáží a éterickými oleji,
  • na svalstvo masáží,
  • na akupresurní body poklepem, tlakem a hlazením.

Tímto způsobem navozené účinky mají tento efekt:

  • upevňují kožní vazy, odvodňují a zlepšují látkovou výměnu,
  • simulují svalstvo,
  • zjemňují vrásky,
  • zmírňují otoky a výrony,
  • povzbuzují lymfatický a energetický tok.

Prostředky a postup

K této masáži toho mnoho nepotřebujeme: různé velké lžičky, jeden froté ručník, sklenice studené a sklenice teplé vody, jeden až dva základní oleje, éterický olej. Základním principem metody je jemné hlazení. Pomocí lžiček můžeme provádět také mírný tlak a krouživé pohyby. Pleskání a klepání lžičkami se nedoporučuje. Tato masáž působí nejlépe, když pracujeme podél lymfatických drah. Správně volené éterické oleje mohou uklidnit a uvolnit nebo osvěžit, povzbudit náladu, podpořit spánek atd. Velkou předností této masáže je nenákladnost a jednoduchá proveditelnost.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.