Kód pojišťovny

Chvála bylinek

Ilustrační obrázek

Léčba pomocí bylin patří k nejstaršímu systému medicíny a těší se velké oblibě i v současnosti. Byliny nám nabízejí pestrou škálu možností samoléčby jak pro běžné potíže, tak i při vážnějších onemocněních. Nejčastěji se používají při léčení infekcí, alergií, astmatu, vysokého krevního tlaku, artritidy, gynekologických potížích, migrénách, nespavosti ekzémech, zažívacích potížích nebo potížích pohybového aparátu. Také je obecně znám jejich charakteristický pozitivní účinek na celkovou tělesnou funkci a podporují tonizující účinek (pocit pohody).

Pozitiva bylinek

  • Působí šetrně na organismus.
  • Podpora přirozených tělesných procesů, byliny spolupracují s vlastním obranným systémem.
  • Nepodporují závislost.
  • Pozitivní účinky jsou dlouhodobé a zlepšení stavu přetrvává i po skončení léčby.

Individuálnost

I když jsou byliny pro organismus šetrné a tělo je velice dobře přijímá, je nutné při bylinné léčbě  přistupovat individuálně s ohledem na celkový zdravotní stav a věk. Zvlášť opatrné musí být těhotné a kojící ženy. Ty by v žádném případě neměly podstupovat žádnou samoléčbu, ale vše je nutné konzultovat s odborníkem.

Filozofie bylinné léčby

Bylinkářství klade důraz na pomoc tělu na pomoc tělu v obnově rovnováhy a posílení jeho přirozené schopnosti uzdravit se. Pro tento druh terapie je typický holistický  přístup (dívají se na člověka jako na celek).

Uplatnění bylin při domácím použití

Byliny můžeme uplatnit doma např. jako:

  • sirup,
  • nálev,
  • krém nebo tinkturu,
  • obklady,
  • koupele,
  • při vaření chutných a zdravých jídel.

Jak připravit nálev?

Do konvičky, která je určena pouze na přípravu bylinného čaje dáme na každý šálek dvě čajové lžičky (2x2,5 ml) sušených bylin. Nevhodnější jsou skleněné konvice na kávu. Na byliny nalijeme přesné množství právě dovařené vody a konvici zakryjeme. Nálev nalijeme přes sítko do šálků a pijeme buď teplý nebo vlažný dle účinku jednotlivých bylin.

Příprava odvaru

Do hrnce dáme dvě čajové lžičky (2 x 2,5 ml) bylinných ingrediencí. Použijeme kastrol s víkem, který je vyrobený z varného skla, smaltu nebo nerez oceli. Přelijeme směs adekvátním množstvím vody a přivedeme pomalu k varu, kdy (vaříme pozvolna 15 minut s pokličkou). Přes sítko nalijeme odvar do šálku a pokud možno jej pijeme horký.

Léčivé účinky bylin

Léčivé účinky bylin jsou nesmírně široké. Mezi nejjednodušší byliny, které jsou pouhou stravou s léčebným účinkem patří cibule a česnek. Tyto byliny snižují hladinu cholesterolu a působí antisepticky. Bylinky, které jsou určené na vaření např. : tymián, šalvěj, bazalka, působí antibioticky a snižují  produkci hlenu. Pepř a zázvor jsou byliny zahřívající oběh, skořice má uklidňující účinek na trávení, kurkuma působí protizánětlivě. Ovoce jako např. hroznové víno a ostružiny nebo zelina jako mrkev a paprika, mají antioxidační účinky a chrání buňky před jejich poškozením. Malou skupinu tvoří účinné, ale silné byliny, které mohou být potencionálně škodlivé, pokud by byly užívány nesprávně.

Nákup a skladování bylin

Byliny bychom měli kupovat pouze od osvědčených dodavatelů, u kterých je jistota, že byliny jsou kvalitní. Aby byliny neztratily svůj léčebný efekt, musíme je skladovat v tmavých skleněných nádobách s víčky nebo v hermeticky uzavřených sáčcích z hnědého papíru a označte je tak, abyste se v jednotlivých sáčcích vyznali. Měli bychom také mít přehled o datumu, kdy jsme byliny kupovali. Pozor na přímé světlo, vlhko nebo žár. Byliny vydrží uskladněné zhruba rok.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.