Kód pojišťovny

Spánek nebo sex?

Ilustrační obrázek

Jak často provozujete sex? Kolik měl kdo partnerek? Lidé mají stále tendenci se s někým poměřovat, hodnotit a netýká se to pouze sexu. Chceme se posuzovat s průměrem a sledovat, jak si vlastně vedeme. Existuje vůbec nějaká norma? Odpověď zní ne. Frekvence sexuální aktivity je velice individuální záležitost a mění se v závislosti na emocionální a hormonální hladině, míře zaneprázdněnosti a stresu. Obecně vzato v současnosti páry provozují daleko méně sexu a většina je z toho nešťastná. Souvisí s tím pracovní zaneprázdněnost obou partnerů, starosti s dětmi, zdravotní problémy, problémy v zaměstnání  a tak není divu, že spánek se stává jediným načerpáním sil.

Čas na milování

Pokud se nutíme k sexu, když jsme unaveni ke konci hektického dne a na pokraji spánku, není divu, že jsme podráždění a jen pouhé pomyšlení na sex nás unaví. Žádná činnost není zábavná pokud jsme vyčerpaní a bez síly a tak tomu je i se sexem.

Milování totiž potřebuje svůj čas a náladu a žádný spěch.

Nechte plynout fantazii

Zdravé páry si dokážou hrát a uspokojit navzájem své představy. Fantazie a představy jsou naprosto v pořádku samozřejmě za předpokladu, že lidé, kteří je využívají jsou schopni rozlišovat mezi fantazií a realitou. Zjednodušeně řečeno nedovolte, aby jste v sexu podlehli nějaké rutině, ledaže po tom toužíte, aby se sex rutinou stal.

Partnerské kolize a traumata

Po rozchodu nebo rozvodu s milovaným parterem se stává, že člověk rok nebo i déle prochází procesem hledání sebe samotného a trpí depresemi. Může se stát, že tomto období nebude žádný sexuální vztah vůbec na pořadu dne. Naproti tomu jsou jedinci, kteří se kompenzačně zaměří pouze na sex a budou chtít mít co nejvíce sexuálních vztahů. Ani tato situace není zrovna ideální. Je  lepší strávit nějakou dobu bez sexuálně důvěrného intimního vztahu a najít svoji vnitřní stabilitu a zjistit kam vlastně v životě směřujeme. Může nastat období, kdy se dlouho na manželském loži nic neděje a nemluví se o tom. To však signalizuje nebezpečí. Je spousta mladých zdravých lidí, kteří žijí bez sexu. Jsou silně přepracovaní a stresovaní nebo je tíží velké finanční strašidlo.

Kvalita převyšuje kvantitu

Není vůbec řečeno, že nadměrná kvantita a množství sexuálních partnerek znamená také kvalitní sexuální život. Dobrý sex v sobě zahrnuje láskyplnou a důvěrnou komunikaci a dává pocit sounáležitosti. Není to pouze divoká gymnastika nebo zápas sumo. Skvělé milování lze určitě dosáhnout daleko lépe s někým s jsme emocionálně silně připoutáni.

Dlouhá sexuální abstinence

Dlouhodobý sexuální půst (pokud si ho zrovna nepřejeme) může pěkně „zacvičit" s naší psychikou. V naší mysli se to může odrazit zejména takto:

  • Sex je to jediné nač se upoutává naše mysl.
  • Jsme roztržití, nekoncentrovaní, když vidíme někoho kdo se nám zdá atraktivní.
  • Všude kolem nás „pronásledují" sexuální metafory.
  • Spánková disharmonie.
  • Náladovost, emoční nevyváženost a převažující nervozita.

Sexuální rozkolísanost

V případě, že jsme příliš zahlceni sexuálními potřebami nebo jim naopak nevěnujeme dostatečnou pozornost se u nás mohou objevit tyto příznaky:

  • deficit spánku nebo zaspávání,
  • přejídání,
  • bolest hlavy a napětí ve svalech,
  • poluce,
  • podrážděnost.

Komunikační kvíz

Jsou lidé, kteří hovoří o sexu naprosto bez problémů, jiní mají naopak velké zábrany a zakoktají se při pouhé myšlence na sex. Kdykoli se ocitáme v kontaktu s druhými lidmi, neustále vysíláme signály a to jak verbální, tak i neverbální. Některé vědomé, jiné spíš podvědomě. I když je většina z nás na tyto sexuální signály velice citlivě naladěna, často dochází k nesprávnému interpretaci a pak může komunikace ve vztahu váznout. Když se ve vztahu začne pozvolna vytrácet novost, přestáváme se chovat tím nejlepším způsobem. Zjišťujeme, že už nás nenadchne to, co si partner myslí, cítí a nevrháme se tak impulzivně do nových aktivit. Začne se objevovat frustrace  ze sebe navzájem a ze světa. Navzájem se začínáme zraňovat a uzavírat.

Nesmíme proto zapomínat, že základem kvalitního partnerského soužití je dobrá komunikace.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.