Kód pojišťovny

Prázdná postýlka

Ilustrační obrázek

Diagnóza syndrom náhlého úmrtí novorozence je stanovena v případech, kdy ani nejpečlivější vyšetření neobjeví žádné vysvětlitelné příčiny úmrtí kojence. Ohroženi jsou novorozenci ve věku do jednoho roku, tři čtvrtiny těchto případů  se týkají dětí mladších šesti měsíců. V době bezprostředně předcházející smrti nebyly pozorovány žádné příznaky nemoci, které by daný stav objasnily. Dítě umírá v klidu, spánku, bez zjevných známek dušení nebo jiného trápení. Ke vzniku SIDS (Sudden death syndrome) přispívají rizikové faktory, které můžeme ovlivnit.

Je zvláštní , že případy SIDS jsou častější v zemích s dobrou lékařskou péčí, tam tvoří 15-30 % kojenecké úmrtnosti. Asijské země naopak vykazují téměř nulovou úmrtnost, u nás představuje syndrom náhlého úmrtí kojence nejčastější příčinu smrti u dětí od 7. dne života do jednoho roku věku. Ročně umírá v České republice asi 30 dětí ročně, a to především ve věku od 0 do 4 měsíců. Děti umírají během spánku, nejčastěji mezi půlnocí a 6. hodinou ranní. Častěji umírají chlapci. Dítě nejspíš umírá na zástavu dechu, nelze vyloučit ani srdeční zástavu během spánku či poruchu srdečního rytmu. Existují určité hypotézy, které mohou ke vzniku SIDS přispět. Uvádí se poloha kojence na bříšku, vrozená vývojová vada, přehřátí, kouř, hypoxie či nedonošenost dítěte. Více jsou ohrožena miminka ze sociálně slabších rodin, děti kuřaček,alkoholiček a narkomanek.

Co je nebezpečné?

  • Spánek na bříšku.
  • Kouření matky během těhotenství a kojení. Nikotin vede k tlumivým účinkům na dýchací centrum dítěte. U dětí kouřících matek se riziko náhlé smrti dítěte zvyšuje pětkrát.
  • Nízký krevní tlak matky během těhotenství.
  • Virová infekce během těhotenství.
  • Nízká porodní hmotnost dítěte.
  • Porod před 37. týdnem.
  • Epizody bezdeší nebo tepelná nepohoda během spánku.
  • Sourozenec, který zemřel na SIDS.

Bezpečný spánek

Poloha na bříšku není vhodná pro dobu spánku. Při ležení na bříšku si dítě stlačuje horní část hrudního koše a dýchací cesty se zužují. Dítě tak může znovu vdechovat již vydýchaný vzduch, zejména pokud se zaboří nosíkem do matrace nebo polštářku. Prudké snížení obsahu kyslíku v krvi snižuje zásobení mozku kyslíkem - postižena jsou zejména dýchací centra. Dokazuje to ultrazvukové vyšetření. Za normálních okolností se projeví záchranný reflex - probuzení, ovšem v tomto případě dítě spí dál.

Poloha na boku je sice méně nebezpečná než ležení na bříšku, ale dítě se může snadno překulit. Jestliže si vaše miminko zvyklo usínat na boku, nechte je usnout a pak jeho polohu upravte tak, aby leželo v bezpečnější poloze na zádíčkách. Pokud se vám dítě z polohy na boku přetáčí na bříško, zkuste mu vytáhnout spodní ručku více dopředu, tím přetáčení zamezíte. Maminky se často bojí, že když položí miminko na záda, může dítě v této poloze vdechnout ublinknutou potravu. Obava je zbytečná, z provedených studií vyplývá, že tato poloha nepředstavuje s ohledem na vdechnutí pro miminko větší riziko.

Pokud se dítě kopáním sesunuje pod deku, pokládejte ho co nejblíže nohám postýlky. Miminko přikrývejte jen do poloviny hrudníku, aby mělo volný přívod vzduchu k nosu. Každé zahlenění může způsobit neprůchodnost dýchacích cest a tím nedostatečný přívod vzduchu. Proto při zahlenění pravidelně odsávejte sekreci z nosu, zvyšte horní polohu části těla a zvlhčujte ovzduší.

Spát s vámi v pokoji dítě může, ale ve vlastní postýlce, s vámi může dojít k přehřátí.

Kontrola dýchání

V prvních šesti měsících jsou dýchání i srdeční rytmus kojence v době spánku ještě poněkud nestabilní. Životní pochody se při spánku zpomalují a někdy vznikají i fyziologické pauzy dýchání. Z postýlky dětem odstraníme všechny velké hračky, deky, do kterých by se dítě mohlo zamotat. Výborný je spací pytel - neshrnuje se, ani nebrání v pohybu. Matrace by měla být pevná a pružná, ale ne příliš měkká, aby v ní nevznikaly vyležené prohlubně. V příliš vyhřáté místnosti mozek dítěte mnohdy nesprávně kontroluje centrum dýchání a nastává určité nebezpečí. Někdy dítě udělá ve dýchání velkou pauzu a teprve pak po chvíli začne dýchat zase normálně. Jestliže přerušení dechu netrvá déle než 12 vteřin, jsou obavy většinou zbytečné. Pokud pauzy trvají déle a často, poraďte se pediatrem.

Baby alarm

Přístroj monitoruje a varuje v případě zástavy dechu anebo snížení frekvence dechu novorozence, detekuje pohyby dítěte a spouští zvukový a optický signál, pokud se dech nemluvněte zastaví na více než 20 sekund nebo pokud dechová frekvence poklesne pod deset nádechů za minutu.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.