Kód pojišťovny

Pomoc, padají…

Ilustrační obrázek

Mezi nejčastější vlasové problémy patří nadměrný výpad vlasů. O zvýšeném výpadu se hovoří tehdy, pokud denní ztráta vlasů překročí stovku. Lidem s hustými vlasy padá více vlasů než ostatním. Příčinou padání vlasů je, že se jejich větší procento dostane do telogenní čili výpadové fáze. Důvodů může být celá řada - stres, horečnatá onemocnění, náročné onemocnění nebo užívání některých léků.

Vlasy nám mohou padat difuzně, tedy řídnou celkově, nebo se nám mohou objevovat lysiny. Výpad může postihnout nejen vlasy, ale i vousy i mužů či ochlupení jinde na těle.
Máte-li pochybnosti o kvalitě svých vlasů, všímáte si, že vám vlasy více padají, navštivte kožního lékaře.

Lékař se vás bude ptát na délku trvání problému. Prohlídne si vaše vlasy i nehty, celou kůži. Bude pátrat po váhových výkyvech, polykacích potížích, toleranci chladu a tepla, vlivu stresu, po vašich stravovacích návycích, užívaní potravinových doplňků a podobně. Lékař musí vyloučit celkové onemocnění, které se poruchami vlasů může projevovat. Vlasy lékař vyšetří i pod mikroskopem a zhodnotí podíl vlasů v jednotlivých růstových fázích. Pokud se při vyšetření objeví nějaké celkové onemocnění, je nutno řešit přednostně toto onemocnění. Lékaři často přijdou na poruchu štítné žlázy, vysoký krevní tlak, chudokrevnost, oční vadu, ložisko chronické infekce někde v těle, alergii, cukrovku. Vlasy nám padají, prožíváme-li stresové situace, špatně spíme, nedbáme na správnou životosprávu. Výpad vlasů může nastat po náročné operaci, nebo se jím projeví nežádoucí účinek některých léků. Mnohdy za nadměrným výpadem vlasů bývá jen banalita - nevhodný účes, nesprávná péče o vlasy, drastické diety. Při hodnocení stavu vlasů je třeba rozlišit, zda se jedná o vlasy opravdu nemocné nebo jen poškozené vnějšími vlivy.

Pokud  vznikají jednotlivá lysá ložiska, hovoří lékaři o ohraničené ztrátě vlasů. Onemocnění spojených s těmito příznaky může být několik typů:

  • Jizvící alopecie - ohraničená vlasová ložiska vznikají jako následek jizvení pokožky, při němž se nenávratně poškodí vlasové  váčky. Příčinou mohou být nejrůznější záněty  a infekce postihující ovlasenou část kůže.
  • Alopecie areata - jedná se o onemocnění, při kterém rychle vypadávají vlasy a vznikají okrouhlá lysá ložiska, jež postupně splývají. Vypadávat mohou nejen vlasy, ale i ochlupení jinde na těle.
  • Trichotillomania - vyskytuje se především u dětí, které si pod různými emočními vlivy vytrhávají vlasy, případně i obočí. U této poruchy je nutná psychoterapie.
  • Ohraničená ztráta vlasů vzniklá působením vnějších vlivů - lysiny vznikají v místě opakovaného tlaku, tahu (stažené copy, dredy), dále následkem kosmetických zásahů. Jakmile se odstraní vyvolávající příčina, ložiska opět zarostou novými vlasy.

Pánové v tom nejsou sami

Na mužské plešatosti se podepisují genetické dispozice a vliv mužských pohlavních hormonů. U mužů může tento problém začít kdykoliv po pubertě, ženy postihuje především po klimakteriu, kdy u nich vyhasne produkce vlasy chránících hormonů estrogenů. U čtvrtiny mužské populace se pozoruje výrazné prořídnutí vlasů již kolem 25. roku života. Čím dříve se příznaky objeví, tím rychlejší bývá ztráta. Vlasy nejdříve ubývají nad čelem a spánky a také na temeni. Vlasové cibulky se pod vlivem genů a hormonálních změn smršťují, zkracuje se růstový cyklus vlasu, který se ztenčuje a nakonec vypadává. Tvrdí se, že do deseti let od začátku řídnutí vlasů mají muži šanci uspět s vlasovými kúrami. Obsahují patentované látky, které se většinou ve formě roztoku vtírají dvakrát denně do vlasů alespoň po dobu 3 měsíců. Procedura se opakuje 2x ročně. Z přírodních látek jsou to výtažky z chmele s přídavkem kyseliny salicylové, z vrby, mentolu tymolu a gingo biloby, které podporují prokrvení pokožky.

Co je pravdy na rčení o sexuálním apetitu plešatých mužů? Plešatí muži by prý měli být mužnější, protože ztráta vlasů naznačuje, že mají více mužského pohlavního hormonu. U androgenetické alopecie však ve většině případů nejde o nadměrné množství testosteronu, nýbrž o citlivost vlasových váčků na androgeny.

Pouhé posunutí vlasové hranice nad čelem se objevuje u 96 % mladých mužů a 80 % žen, což je považováno za přirozenou  známku dospělosti. Teprve další řídnutí a  posun jejich hranice dál nad čelo se už považuje za první příznak androgenetické alopecie.

Transplantace vlasů

Jako jedna z možností řešení mužské plešatosti bývá nabízena transplantace vlasů. Mohou ji podstoupit muži i ženy, u žen je však efekt transplantace problematický. Uchycené vlasy většinou opět vypadávají. Nejde však o transplantaci v pravém slova smyslu, tedy o přenos tkáně z jednoho jedince na druhého, ale o přenos vlastních vlasů z míst, kde je jich relativní dostatek, na místa, kde chybí. Nejčastěji se odbírá pruh kůže s vlasy nad zátylkem, kde na vlasové cibulky nepůsobí pohlavní hormony, a tyto vlasy prakticky nikdy nevypadávají. Z daného pruhu kůže s vlasy se připraví štěpy po 1-5 vlasech. Tyto štěpy se postupně vsazují na jednotlivá místa, do drobných řezů nad čelem či na temeni. Tyto vlasy krátce po transplantaci vypadají, aby do dvou měsíců po výkonu začaly ze zasazených vlasových cibulek růst vlasy nové. U zcela holých míst je třeba s odstupem půl roku transplantaci zopakovat. Vlastní výkon trvá několik hodin a provádí se v místním znecitlivění, ne v celkové narkóze. Transplantace může vyjít na několik desítek tisíc korun.

Vlasy potřebují správnou péči

Zdravý vlas je hladký, lesklý, bez tendence k zauzlování a přiměřeně promaštěný. Poškozený vlas je bez lesku, obtížně učesatelný, zplstnatělý, snadno se láme, nemá pevnost v tahu, je roztřepený či ztrácí pigment. Do tohoto stavu se vlas dostal působením vnějších vlivů. Aby poškozený vlas nabyl svého původního zdraví, je třeba nechat jej odrůst, odstřihnout zničenou část a vyvarovat se poškozujících vlivů. Nemocné vlasy bývají tenké, lomivé, prořídlé, mohou předčasně šedivět. Za jejich stav mohou vnitřní vlivy, tedy těžké nemoci nebo drastické diety.

Zima bývá pro vlasovou pokožku a vlasy zatěžkávací zkouškou.. Existuje řada vlivů, které se v této době podílejí nejen na zhoršení kvality vlasů, ale také zhoršení chorob vlasové pokožky:

  • Velké teplotní rozdíly při přechodu mezi venkovním vzduchem a vytopenými místnostmi. Střídání teplot zatěžuje pokožku i vlasové stvoly.
  • Nošení pokrývek hlavy. Vlasy se pod nimi zapotí a zapaří, tím se zvyšuje jejich mastivost.
  • Pobývání v přetopených místnostech. Vlasy jsou přesušené, rozlétané, nedrží účes a snadněji se lámou.
  • Změna jídelníčku: menší přísun vitaminů a stopových prvků, zvýšený přísun tuků a cukrů ovlivňuje kvalitu pokožky a vlasů.

Tipy na závěr

  • Dbejte na pravidelnou životosprávu, dostatečný pitný režim a pravidelný vyvážený příjem vitaminů a minerálů. Pro vlasy jsou důležité kyselina pantotenová, vitaminy skupiny B, C, A, selen, zinek, křemík, měď, železo, methionin, cystein.
  • Vyhýbejte se jednostranným dietám.
  • Zvýšené pracovní nasazení je provázeno stresem a častěji se dostavují deprese. Změny psychiky mají vliv na celkový stav organismu, klesá imunita, mění se metabolismus, dochází k hormonálním výkyvům. Kvalita vlasů a pokožky je těmito změnami ovlivněna zevnitř.
  • Myjte vlasy jemným šamponem určeným pro každodenní mytí. Používejte šetrnou vlasovou kosmetiku. Četnost mytí vlasů během týdne dnes není omezena. Používání silně odmašťujících šamponů však může vlasy poškozovat. Pravidelně používejte speciální vlasové regenerační vlasové kúry.
  • V letním období roku používejte vlasovou kosmetiku s ochrannými UV filtry.
  • Omezte sušení horkým vzduchem, používání natáček na principu suchého zipu, kulmování  a žehliček na vlasy.
  • Máte-li dlouhé vlasy, střídejte účesy. Časté nošení vyčesaných, sponami sepjatých vlasů do pevných copů způsobuje vypadávání vlasů.
  • Pravidelně navštěvujte kadeřnici, která vám udrží kvalitní sestřih vlasů, odstraní roztřepené konečky a účes oživí.
  • Nekombinujte dohromady barvení vlasů s trvalou najednou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.