Kód pojišťovny

Antikoncepce na míru

Ilustrační obrázek

Antikoncepce k moderní ženě neodmyslitelně patří. Dává jí svobodu a možnost rozhodování o vlastním životním stylu. A také umožňuje plánovat početí dítěte na dobu, kdy si to bude skutečně přát. Zatímco dospělá žena už o různých typech antikoncepce hodně ví, mladé dívky se jí často vyhýbají. Hodně dívek se stydí o antikoncepci mluvit, ať už se svým partnerem nebo rodiči. Výsledkem je, že dívka bez antikoncepce otěhotní v nevhodnou dobu či s nevhodným partnerem a musí situaci řešit i se všemi možnými následky. Tento zákrok, zejména pak stres a psychické trauma, které ho často provázejí, mohou mít bezprostřední vliv na kvalitu a vývoj dalšího sexuálního  života a partnerských vztahů. Milování by mělo být pro mladé ženy, které se sexuálním životem začínají, uvolněné, bez stresu a napětí. Jen uvolněný člověk může plně prožívat dotyky, vzrušení a vyvrcholení. A to rozhodně nejde, když má dívka neustálý strach z otěhotnění.

Homonální antikoncepce není žádným bonbónem, který můžeme polykat , kdy chceme. Zejména tehdy, když bereme jiné léky nebo jsme nemocné. Ale od dob prvních tabletek se hodně změnilo. Nezpůsobují tloustnutí, jak se stále tvrdí, a ani nezvyšují riziko zhoubných onemocnění. Moderní preparáty navíc dokáží ovlivnit nadměrné maštění pleti, zlepšit akné, snížit nadměrné ochlupení nebo utlumit projevy premenstruačního syndromu.

Kdy začít a skončit s antikoncepcí

Poprvé nasadit antikoncepci lze dívkám už od patnácti let. Samozřejmě s tím, že budou pravidelně jednou ročně chodit na gynekologické prohlídky. Než však lékař antikoncepci předepíše, musí žena žádající antikoncepci, podstoupit první vyšetření. Zejména proto, že u některých onemocnění a dědičných dispozic se prostě hormonální preparáty užívat nemohou. Někdy může lékař nařídit jaterní testy, přestože dnes už nejsou jako v minulosti pravidlem.

Až na ojedinělé výjimky může hormonální antikoncepci užívat skoro každá zdravá žena. Užívání této antikoncepce je v příbalových letácích doporučováno zdravým ženám, nekuřačkám, do 35 let. Je to z důvodu, že ve věku nad 35 let se statisticky zvyšuje pravděpodobnost přidružených interních onemocnění, jako jsou chronická žilní nedostatečnost, křečové žíly, vysoký krevní tlak a další. Uvedená onemocnění mohou ovlivňovat  krevní srážlivost a přispívat tak ke zvýšenému riziku tvorby krevních sraženin. Estrogen obsažený v pilulce též zvyšuje pravděpodobnost tvorby krevních sraženin, zejména ve spojitosti s nikotinem, nadváhou a dalšími hlavně genetickými faktory. K současným trendům  patří používání hormonální antikoncepce až do období klimakteria, kdy hormony obsažené v pilulce mohou pomoci překlenout počáteční obtížné stavy v období přechodu.

Množství hormonů

Dávka hormonů potřebná k blokádě ovulace byla u prvních antikoncepčních tabletek skutečně vysoká, nežádoucí účinky poměrně časté, a proto bylo doporučováno pilulky na měsíc či dva vysadit. Dnes ženy užívají antikoncepci obsahující pouhé dvě setiny dávek hormonů obsažených v původních pilulkách. Nejmodernější preparáty dokonce udržují v těle hladinu ještě nižší než v neblokovaném hormonálním cyklu, kdy vlastní hormony vylučované do těla ženy z vaječníků mohou způsobovat různé nepříjemné příznaky premenstruačního syndromu. Syntetické hormony se po vysazení pilulky z těla rychle vylučují (během několika desítek hodin již nejsou v krvi zjistitelné). Obavy o plodnost po vysazení antikoncepce jsou tedy bezdůvodné. Studie nepotvrdily výskyt vrozených vad u plodů žen, které v minulosti užívaly hormonální antikoncepci. Občas je nutné s trochou trpělivosti vyčkat na ustálení pravidelnosti ovulačních cyklů.

Hormony a váha

Mýtus, že hormonální antikoncepce způsobuje zvyšování hmotnosti žen, se traduje od šedesátých let minulého století. Starší antikoncepční přípravky s vyšší dávkou hormonů skutečně k nárůstu váhy přispívaly. V současné době je na trhu velké množství nízkohormonálních antikoncepčních přípravků - pilulek či náplastí, které zvyšování hmotnosti zcela určitě nezpůsobují. U vhodně zvolených přípravků počáteční směrový výkyv směrem nahoru většinou nepředstavuje jeden a půl až dva kilogramy a v dlouhodobém pohledu se hmotnost nemění.

Kombinovaná hormonální antikoncepce

Nejužívanější představitelkou hormonální antikoncepce je pilulka obsahující kombinaci hormonů estrogenu a progesteronu, stejná kombinace může být obsažena i v náplasti nebo vaginálním kroužku. Zahájení užívání pilulky je vázáno na první den menstruačního cyklu. Po dobu 21 (u některých typů pilulek 22, 24) dnů se syntetické hormony z užívané pilulky dostávají z trávicího traktu do krve ženy a blokují uvolňování hormonů spouštějících ovulaci. Vajíčko ve vaječníku nedozrává a neuvolňuje se. Po využívání tohoto počtu pilulek následuje týdenní pauza, během níž dojde ke krvácení. Měsíční krvácení není při užívání antikoncepce následkem činnosti vaječníků, nýbrž jedině a pouze přestávky mezi cykly tablet.

A co chuť na sex?

Ženské libido posiluje testosteron a estrogen. Hladina těchto hormonů je nejvyšší právě během ovulace. Hormonální antikoncepce nám zajišťuje, aby k ovulaci vůbec nedošlo. Mohlo by se tedy zdát, že pilulka je skvělým likvidátorem ženské chuti na sex. Řada žen to ze své zkušenosti také potvrzuje - mírné snížení libida lze pozorovat u 15 až 20 % uživatelek. Každá žena je jiná. Stejný přípravek jedné ženě způsobí bolesti hlavy a zadržování vody v těle, zatímco druhé pomůže od akné a upraví bolestivou menstruaci. Pokud jste se svými tabletkami z jakéhokoli důvodu nespokojená, poraďte se s gynekologem a vyzkoušejte jiný preparát.

Gestagenní antikoncepce

Na rozdíl od kombinované hormonální antikoncepce dodávají tyto přípravky do těla pouze gestageny, hormony žlutého tělíska, jejichž hlavním úkolem je připravit tělo na těhotenství. Hlavním mechanismem jejich účinku je zahuštění hlenu děložního hrdla, k zastavení ovulace dochází asi jen ve 20 procentech případů. Ani vliv na libido proto není tak výrazný jako u kombinovaných přípravků. Největším problémem u gestagenních pilulek je nutnost naprosto přesného užívání (tříhodinové zdržení se považuje za kritickou mez).

Většina antikoncepčních přípravků s progesteronem působí na tzv. depotní neboli dlouhodobé fázi. To znamená, že z určité umělé zásobárny, vytvořené v těle ženy buď injekční aplikací speciálně upravené látky, nebo aplikací podkožního či nitroděložního tělíska s aktivním hormonem navázaným na nosič, se dlouhodobě uvolňuje malé množství trvale působícího hormonu. Metody, založené na dlouhodobém postupném uvolňování hormonu, se vyznačují značnou spolehlivostí. Nevýhodou může být nepravidelná menstruace, případně její zastavení. Většinou menstruace výrazně zeslabuje v intenzitě krvácení a u více než poloviny žen užívajících různé progesteronové přípravky po určité době krvácení úplně vymizí. Tento vliv na menstruaci je jen dočasný a je podmíněný užíváním tohoto typu přípravků. Nemá negativní vliv na menstruaci, neboť menstruace neplní pro tělo žádnou očistnou funkci.

Podkožní tyčinky nebo injekce lze doporučit v případě, že určitě neplánujete těhotenství po dobu několika let, plodnost se může vracet pomaleji. Miniplulka je vhodná pro ženy, které nemohou ze zdravotních důvodů užívat kombinované hormony.

Nitroděložní tělíska

Žádné ovlivňování cyklu, žádné složité zavádění před milováním, žádný vliv na libido. To jsou hlavní výhody plastových, měděným drátkem omotaných tělísek, která mohou zůstat na místě až pět let a díky tomu představují nejlevnější antikoncepční metodu. Na našem trhu je i nitroděložní tělísko s obsahem hormonu progestinu (Mirena), ale ten způsobuje pouze změnu hustoty hlenu děložního hrdla, čímž znemožňuje cestu spermiím - hladina hlenu v krvi je natolik nízká, že nemá vliv na ovulaci.

Už to nejsou jen obyčejné spirálky, dnes jsou schopné vylučovat i nízké množství progestinu. Ten působí především v místě uvolnění, tedy v děloze a blízkém okolí. Celkový vliv na organismus je tak minimalizován, navíc systém zabrání nadměrným krevním ztrátám při menstruaci. Systém je možné aplikovat šest týdnů po porodu. V Mireně se podařilo zkombinovat výhody hormonální a nitroděložní antikoncepce a současně odstranit většinu nevýhod těchto metod. Hodí se ale především pro stabilní monogamní vztahy, určitě ne pro ženy, které často střídají partnery. V takovém případě totiž hrozí riziko gynekologických zánětů.

Poměrnou novinkou je vaginální kroužek. Je vyroben ze speciálního pružného plastu, ze kterého se postupně uvolňují nízké dávky estrogenu a gestagenu přímo do krevního oběhu. Žena si ho sama zavede do pochvy a po třech týdnech ho vyjme a vyhodí. Přesná poloha kroužku v pochvě nemá vliv na jeho účinnost, žena ho nevnímá a údajně nepřekáží ani při pohlavním styku. Spolehlivost je srovnatelná s jinými nízkodávkovými hormonálními přípravky.

Prezervativy

Nejlevnější a nejdostupnější antikoncepce, která chrání nejen před otěhotněním, ale hlavně před přenosem pohlavních nemocí. Není však stoprocentně spolehlivá. Někteří muži tvrdí, že jim ochrana brání v dosažení erekce. Podle odborníků je ale proklamovaná citlivost spíše psychického původu. Přestože dnes máme k dispozici řadu mnohem spolehlivějších antikoncepčních metod, kondom je nenahraditelný v případě náhodných známostí, ale i tehdy, když se partneři snaží zbavit nějaké vleklé infekce, kterou si neustále navzájem předávají. Velmi dobrou službu udělá kondom mužům trpícím předčasnou erekcí.

Sázíte na přirozené metody?

Nejde o antikoncepci v pravém slova smyslu - podstatou takzvaných přirozených metod je určení plodných a neplodných dnů a zdržení se sexu. Tento postup vyžaduje značnou dávku sebekontroly a zodpovědnosti: téměř  všechny páry ze skupiny tří set dotazovaných přesto překvapivě uvedly, že je tento způsob plánování rodičovství sblížil a obohatil jejich vztah. Navíc se ukázalo, že se páry, které plánují sex podle plodných a neplodných dnů, milují v průměru stejně často jako dvojice, které spoléhají na jiné antikoncepční prostředky - během „bezpečných" dnů se totiž miluji častěji. V zakázaných dnech se partneři věnují bezkoitálnímu sexu, zlepšuje se jejich komunikace v intimní sféře a více experimentují.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.