Kód pojišťovny

Bolesti břicha

Ilustrační obrázek

Bolesti břicha mohou být reakcí na nějaké jídlo, které nám nesedlo, nebo jsme psychicky příliš napjatí. Břicho také bolívá při bolestivé menstruaci. Proti trápení během menstruace existuje mnoho účinných pomocníků. Počítáme zde analgetika, homeopatické přípravky, uvolňující cviky nebo koupele. Křeče v podbřišku, bolesti zad a kolísání nálady mohou mít také souvislost s hormonální antikoncepcí. U tabletek, které obsahují estrogen a vestaven, následuje po 21 dnech 7 denní pauza. Tento náhlý hormonální propad potíže ještě často více zhoršuje. Tabletky, které obsahují pouze vestaven se užívají nepřetržitě a tím pádem nedochází k náhlému poklesu hormonální hladiny. Problémy s cyklem tak mohou ustoupit.

Cviky proti bolestem v zádech a břicha

Pro zmírnění akutních bolestí v oblasti zad a kříže můžeme vyzkoušet následující cvik. Lehneme si na záda a nohy necháme ve zvýšené poloze opřené o židli. Zapřeme se lýtky o stoličku a mírně nadzvedneme pánev. O úlevu se postará také teplo nebo horká aromatická koupel.

Máta

Máta patří k nejstarším léčebným prostředkům. Éterické oleje máty pomáhají zklidnit křeče a uvolňují trávicí trakt. Máta ničí viry a bakterie, které se v žaludku boří. Doporučuje se vypít několik šálků mátového čaje.

Kofein raději ne

Nadměrné pití šálků kávy nebo alkoholu zatěžuje sliznici. Potíže většinou rychle zmizí, když se těmto nápojům vyhneme. Na překyselený žaludek zabírá půl šálku vařené rýže. Kyseliny můžeme také neutralizovat fazolemi. Žaludek může zklidnit také chléb.

Pálení žáhy

Jakmile se v žaludku nahromadí všechna potrava stará se velké množství buněk o to, aby orgány, které zpracovávají potravu mezi sebou spolupracovaly. Stres, napětí, nepravidelné stravování může rovnováhu velmi narušit. Jednotlivé svaly se potom stahují a střevo se dostane z rytmu nebo žaludek redukuje příliš mnoho kyselin. Nezapomeňte, že dlouhodobé stresy způsobují žaludeční vředy.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.