Kód pojišťovny

Narovnejte se

Ilustrační obrázek

Onemocnění pohybového aparátu patří v současné době k nejčastějším příčinám pracovní neschopnosti. Chronické bolesti páteře poukazují jednak na anatomické změny páteře, nedostatek minerálních látek a stopových prvků a jednostranný životní styl. Nesprávné držení těla se podílí na křečovitém svírání svalstva, které vede  až k vystřelujícím bolestem a nepříjemnému mravenčení v rukou nebo v nohách. Nejdůležitější je zjistit včas příčinu bolestí a zahájit léčebná opatření.

Narovnejte se

Naučit se správnému postoji není vůbec snadné. Dolní končetiny by měly být mírně rozkročeny tak, aby jejich špičky nesměřovaly příliš ven. Důležitá je také rovnoměrná zátěž, jinak bud pánev zkřivená. Posuňte ramena dozadu, ale nevykřivujte dolní bederní obratel. Uvolněte si celá záda odspodu až nahoru, narovnejte se a představte si, že držíte na hlavě korunu. Při chůzi byste neměli ohýbat záda a dbejte na to, aby ramena nepadala dopředu. Napněte svaly na hýždích, jednu dolní končetinu vysuňte dopředu a mírně vytočte patu a nasměrujte ke špičce nohy. Špičky nohou by neměly být příliš vytočené. V sedě by měly být nohy mírně rozkročené a obě položené na zemi. Snažte se nesedět tak, abyste měli nohy dlouho přeložené přes sebe. Seďte sice vždy rovně s vyrovnanou horní části páteře a ramena tlačte dozadu, ale co nejčastěji měňte svůj způsob sezení. Mezitím můžete i klidně lenošit, protože páteř potřebuje mnoho pohybu.

Tvar pracovní židle

Pokud tvar pracovní židle není zcela přesně přizpůsoben vašim zádům, můžete si pomoci zcela jednoduchým trikem. Podepřete si bedra polštářem, abyste odlehčili vaši páteř. Rozdíl pocítíte velice rychle. Je možné si také pořídit balon k sezení, abyste občas změnili polohu těla. Při pohledu na monitor počítače by v ideálním případě měla být hlava nakloněna dolů. Když se díváte nahoru, mírně ohýbáte krční páteř.  V důsledku toho vzniká strnulost  šíje až po ruchy prokrvování. Obecně dbejte na to, aby zátylek byl při čtení a psaní co nejvíce vzpřímený. Myslete na to, že páteř potřebuje v každém případě pohyb. Už jen letmé zvedání rukou a vytočení lopatek dozadu uleví strnulé páteři.

Cílevědomé cvičení

Ke kompenzovanému způsobu  života patří pravidelné a cílevědomé cvičení páteře. Je prokázáno, že stačí deset minut cílených cviků pro páteř a svaly, abychom zmírnili důsledky nesprávného držení těla pro náš pohybový systém. Pro svalstvo páteře je důležité procvičení hlubokého stabilizačního systému. Každodenní cvičení má mnoho účinků: zkrácené svaly, které způsobují bloky a bolesti se prodlouží a oslabené svalové partie na břichu a hýždích se zpevní. Intenzivní posilování svalstva je tou nejlepší prevencí proti nesprávnému držení těla, osteoporóze  a trnutí páteře. Cíleným pohybem se také rosolovitá tekutina v ploténkách pravidelně rozděluje. Cvičit můžete pod odborným vedením instruktora, který je specializován na pomalé cvičební techniky nebo se můžete také nechat inspirovat videokazetou či odbornou publikací zaměřenou na tuto problematiku.

Přetíženost

Nadměrné přetížení v zaměstnání, nahromaděná agresivita, potlačované emoce a konflikty přinášejí také své důsledky ve strnulosti, které zase podporuje nesprávné držení těla. Zádové svalstvo jej ze všech svalů velmi spojeno s psychikou. Z toho důvodu také při bolestech v zádech a krční páteře je narušeno naše duševní rozpoložení. Nejcitlivější a nejnáchylnější na bolest  je krční páteř, protože strnulost často přechází v bolesti hlavy a problémy se ještě více zhoršují.

Dechové a relaxační cviky

Proti chronickým bolestem krční páteře se doporučují dechové a relaxační cvičení. Mělké, potlačované dýchání souvisí se strnulostí páteře v oblasti hrudníku. Při bolestech pohybového systému není potřeba a hledat bezprostředně příčiny v bolestivé oblasti. Doporučuje se uvolňovat celé tělo od špiček nohou až po temeno hlavy.

Akupunktura

Na bolestivé stavy páteře se také velice osvědčila akupunktura. Podle pojetí tradiční čínské medicíny jsou bolesti zad jasným signálem blokování životní energie čchi, která proudí v těle určitými cestami. Specializovaní lékaři, kteří jsou v této oblasti vyškoleni, dokážou přesně určit, ve kterých cestách nebo meridiánech nastává blokáda. Bolesti zad velmi často souvisí s meridiánem ledvin.

Aromaterapeutické masáže

Ztuhlým svalům také velice pomáhá masáž s rozmarýnovým, majoránkovým nebo zázvorovým olejem. Velmi vhodná je celková masáž, která postupně uvolní duševní i fyzickou stránku našeho těla.

Ischias

Ischias neboli ústřel (lidově houser) se projevuje náhlou intenzivní bolestí, která vystřeluje podél nervových cest přes hýždě až do zadní části stehen. Bolest je vyvolaná tlakem na nervový kořen ledvin v dolní části bederních obratlů. To je většinou způsobeno meziobratlovou ploténkou, která se vysunula dopředu. Takřka stejnou intenzitu způsobuje také ústřel v bedrech. Na vině bývá zpravidla nesprávný pohyb, který vede k mimořádně bolestivému ztvrdnutí svalů páteře. Náznaky přicházejícího problému s ploténkami trvají většinou delší dobu. Při degeneraci meziobratlové ploténky se rosolovité jádro může posunout dopředu a dráždit nervy, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti. Při akutních bolestech nejsou vhodné masáže, koupele ani cvičení. Naopak doporučuje se klid, studené obklady a prostředky k utišení bolesti. Potíže s meziobratlovou ploténkou se odstraní zejména klidem. Jestliže bolest trvá několik dní a neustává, měli bychom navštívit ortopeda.

Pozor na osteoporózu

Naše kostní tkaniva procházejí procesem neustálé přestavby a obnovy. V mladém věku převládá stavba kostí, ale postupně se zvyšujícím se věkem ztrácejí kosti stabilitu  a pevnost. Odbouráváním estrogenů dochází v období přechodu k velkému úbytku kostní hmoty, a to zejména u žen. Úbytek kosti v důsledku postupného snižování hladiny hormonů ve druhé polovině života však také postihuje i muže. V důsledku toho vzniká kyfotické držení těla.

Prevence

S prevencí řídnutí kosti musíme začít již v dětském a dorosteneckém věku, to proto, abychom ve třiceti dosáhli maximální hustoty kostí. Pro tvorbu kosti je mimořádně důležité kalcium. Potřeba kalcia se v průběhu života mění. Děti a mladí lidé potřebují 1 300 mg a dospělí až do 50. roku života 1000 mg kalcia denně. Následně se potřeba opět zvýší na 1 200 mg. Ten, kdo je postižený osteoporózou by měl denně užít 1 500 mg kalcia. Pro vstřebání kalcia je důležitý vitamin D, který se vytváří v pokožce zejména působením ultrafialových paprsků. Menší část získáváme v potravě. Dostatek vitaminu D obsahují tučné ryby. Schopnost vstřebat kalcium mohou narušit některé složky výživy např. oxalát (nachází se ve špenátě nebo rebarboře) a fosfát (nachází se v salámech, kávě, bobech, Coca -cole). Velmi nebezpečné pro odbourávání kostní hmoty  jsou zejména hladovky. Stejně škodlivý je také extrém ve formě obezity. Při dietách a monotónním stravování se doporučuje užívat kalciový přípravek.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.