Kód pojišťovny

Máme doma zlobivce

Ilustrační obrázek

Děti se vztekají, zlobí a otravují, když si chtějí něco vynutit. Manipulovat s rodiči jde dětem odmalička zcela přirozeně a něco je také naučíme my dospělí. Jakmile si dítě  vynutí věc, hračku, atd. pod výbuchem vzteku, rychle zjistí, že takové chování se odměňuje. Jestliže si jednou takovýto návyk upevní, odstraňuje se jen velmi obtížně. Správné řešení je přestat se nátlaku poddávat a nedopřát dítěti požadovanou odměnu. Jakmile budou rodiče vytrvalí, nevhodné chování nakonec zmizí. Důležité je nekřičet a neztrácet klid.

Neomlouvejte

Rodiče někdy dělají tu chybu, že své děti za nevhodné chování omlouvají. „Ještě nejedl". „Měl náročný den." Předvádí se". Pokud však nevhodné chování dítěte omlouváme, dáváme mu tím najevo, že se v podstatě nic tak hrozného neděje. Dítě pak z takového chování usoudí, že se může chovat nesprávně. Takový přístup by se nám však mohl v budoucnu vymstít.

Neuplácejte

Někdy se dostáváme do pokušení děti uplácet, aby se chovaly slušně, protože ono to na nějakou dobu zabere. Uplácením však vedeme dítě k ještě větší vzpurnosti a hádavosti a vlastně je povzbuzujeme k dalšímu zlobení. Pokud se dítě chová nesprávně, vždy zasáhněte. Výmluvy a omluvy poskytují dětem důvod k dalšímu nevhodnému chování.

Jak se vyrovnat s hněvem

Pocity viny, stres, úzkost a jiné nepříjemné pocity jsou silně destruktivní. Hněv nás zbavuje zdravého úsudku a současně je odměnou pro dítě, které usiluje o moc. Některé spontánní reakce se nám mohou zdát nezvladatelné. Prožívejte pocity viny a vztek, když bude vaše dítě předvádět scény na veřejnosti. Je zcela normální, že děti vytvářejí situace, v nichž se cítíme zklamaní a ztrácíme odvahu k řešení. Děti ve skrytu duše doufají, že se rozčílíme a přistoupíme na jejich hru. Nesmíme se nechat zcela ovládnout emocemi nebo dusit v sobě svůj hněv příliš dlouho dokud takřka nevybouchneme. Děti takové chování nechápou.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.