Kód pojišťovny

Pocení není vždy příjemné

Ilustrační obrázek

Pocení je regulátorem tělesné teploty a je pro člověka nezbytné. Tím, že pot odchází z povrchu kůže, dochází k ochlazování našeho těla. Stavu, kdy se nadměrně potíme se říká hyperhidróza. Jedná se o nemoc, která je charakteristická velmi intenzivním pocením, než by bylo nutné pro běžnou regulaci tělesné teploty. Pocení může být také spojeno se stresem a silným emočním vypětím nebo se také může jednat o příznak jiné nemoci.

Příčiny pocení

Příčiny pocení můžeme rozdělit na primární a sekundární. Primární nadměrné pocení je vrozené a velkou roli v něm hraje genetické zatížení. Pocení se nejvíce projevuje na dlaních, ploskách nohou, v oblasti kolem podpaží a kolem genitálií. Může se však objevit na kterémkoli jiném místě na těle. Primární nadměrné pocení se projevuje poprvé v období dospívání. Sekundární nadměrné pocení je projevem jiného onemocnění nebo některých fyziologických jevů. Sekundárních příčin se vyskytuje velice mnoho.

Horečka

Mezi zcela běžné příčiny nadměrného pocení patří např. horečka nad 38 stupňů Celsia. Pocení se také projeví i u chronických infekcí, a to především v noci, spolu s celkovou únavou a hubnutím. Také menopauza je další příčinou pocení, protože hormonální změny vyvolávají návaly horka. Při nadprodukci štítné žlázy nebo při běžné menstruaci se také můžeme potýkat s nadměrným pocením. Extrémní pocení je typické pro nádor mízních uzlin. Zde se projevují ještě další příznaky jakými jsou: zvětšení uzlin, váhový úbytek, nevysvětlitelné horečky. Nadměrné pocení je také typické u lidí trpících nadváhou.

Psychické potíže

Lidé trpící nadměrným pocením mají neustále velké mokré kruhy v podpaží, což je jim velice nepříjemné a ve společnosti jim to vadí. Také pocení přináší problémy při společenském kontaktu. I když se jedná především o organickou poruchu, která se jeví jako banální, poškozuje nemocného především po psychické stránce.

Způsoby léčení

Kromě antiperspirantů, které se dají použít pouze u mírných forem se při terapii využívá iontoforéza, medikamentózní léčba, botulotoxin nebo ve zcela závažných případech se používá chirurgické řešení - odstranění potních žláz.

Povolení cookies

V ČPZP používáme cookies a jiné technologie za účelem poskytování našich služeb, vylepšení vašeho uživatelského zážitku, analýzy používání našich stránek a při cílení reklamy.